Новини і Події

Інформація про життя Збаразької ЦБ та ЦДБ в 2018 році


  • ПЕРЕЙТИ ДО НОВИН БІБЛІОТЕК-ФІЛІЙ

  • 29 грудня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    Тік-так…тік-так…Залишилось зовсім мало часу до кінця 2018 року.
    Новий рік – чарівний час! Час, коли більшість з нас знову починають вірити в казку і в кожному з нас ніби прокидається маленька дитина. Фото, зроблені в період новорічних свят, виходять особливо добрими, затишними і красивими.
    Ви вже встигли зробити новорічне фото? ПОСПІШАЙТЕ!!! В Збаразькій центральній районній бібліотеці для дітей працівники обладнали різдв’яно-новорічну фотозону та прикрасили бібліотеку чудовими витинанками, які спільно з дітьми виготовили на майст-класі «Морозні шибки».
    Отож, хочете поринути в атмосферу казки? Хочете відчути наближення свят та Нового року? Тоді вам точно до нас!
    Завітавши сюди ви відчуєте справжню магію зимової казки і зможете особисто стати її частинкою.
    Тільки тут і тільки на протязі новорічних та різдвяних свят ви зможете повірити у диво.
    Прийдіть з друзями та пориньте у справжню зимову казку! Всім щасливих свят!

    28 грудня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic Pic

    Збаразька ЦБ щиро вітає своїх користувачів з Новим 2019 роком та Різдвяними святами! Запрошуємо в наш Книжковий Храм переглянути новорічні інсталяції та виставки, насолодитися затишком бібліотеки, поринути у Всесвіт книжкових новинок. Книжкова ялинка, виставка Миколайчиків , Санта-Клаусів та Дідусів Морозів, книжкова виставка "Українське православ"я в очікуванні томосу", святкова інсталяція "Мотив колядки зазира у душу, і вже не відпускає ні на мить", фотозони в "картатих стільцях" з кішкою Сіромкою, біля каміна та багато іншого ,- зустрічайте свято разом з бібліотекою!

    27 грудня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    В Збаразькій ЦБС радісна подія - центральні та районні бібліотеки отримали нові надходження літератури! Початок 2019 року - з новими книгами!Сучасні українські та зарубіжні письменники, видання на будь-які вподобання і смак, - читачі, поспішайте до бібліотеки, адже скоро всі книжкові новинки будуть очікувати вас на полицях!

    18 грудян 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    З нетерпінням я чекаю —
    Нині свято Миколая.
    Як надворі стане темно,
    Він приходить потаємно.
    Ще ніхто його не бачив,
    Та у ліжечка дитячі
    Він кладе під подушки
    Подарунки і книжки.
    Для дуже чемних читачів центральної бібліотеки для дітей Святий Миколай залишив подарунки-сюрпризи. Поспішайте в бібліотеку)

    12 грудня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Одним із реальних здобутків нашої незалежності є можливість висвітлення і пошанування визначних імен минулого, на які багата Збаразька земля. Усвідомлюючи неоціненну роль наших земляків у світовій науці, освіті, культурі ми віддаємо їм належну шану й нагадуємо про них молодим поколінням. Це наша історія, наші люди, які примножували добру славу своєї Вітчизни. Одним із них є Михайло Олексійович Качалуба – поет, лікар, громадський діяч.
    В листопаді цього року бібліотекарі Збаражчини провели ряд заходів відзначаючи 110-річчя від дня народження Михайла Качалуби. Не залишились осторонь і працівники центральних бібліотек м. Збараж. З нагоди цієї дати було створено відеоролик – поетичний вернісаж «Мене породило квітуче Поділля», у якому бібліотекарі знайомлять глядачів із творчістю поета.
    Громадянська і філософська лірика Михайла Качалуби не залишає байдужим. Тут і любов до Батьківщини, і внутрішні переживання героя, і милування природою… Слухайте, читайте, аналізуйте, насолоджуйтесь! ПЕРЕГЛЯНУТИ.

    10 грудня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Свобода означає абсолютне верховенство прав людини.
    (Франклін Рузвельт)
    10 грудня відзначається Міжнародний день прав людини, який було засновано 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН.
    З нагоди цієї події в Збаразькій центральній бібліотеці відбулася зустріч з начальником відділу Збаразького місцевого центру надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергієм Русином та консультантом державного нотаріуса Володимиром Іванунем, в якій приймали участь працівники центральних бібліотек. Присутні отримали відповіді на свої запитання та консультації.
    На книжковій виставці "Правові знання для всіх і кожного" були представлені нові книги з історії держави і права в Україні, підручники з правознавства.

    3 грудня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    Директор Збаразької централізованої бібліотечної системи Оксана Василівна Бойко взяла участь в обласному семінарі директорів централізованих бібліотечних систем та завідувачів центральних бібліотек ОТГ на тему «Публічні бібліотеки області в соціальній інфраструктурі регіону: кроки реформування», який відбувся на базі Тернопільської ОУНБ.

    1 грудня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    1 грудня 1991 року відбувся всеукраїнський референдум, який надав всенародної легітимності проголошенню самостійної України дня 24-го серпня. Історичне рішення підтримали в усіх 27-ми адміністративних регіонах.
    З нагоди цієї важливої в історії державотворення дати в читальній залі Збаразької центральної районної бібліотеки розгорнуто книжкову виставку "Референдум - вікова надія і мрія українського народу"

    29 листопада 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    Сьогодні директор Збаразької централізованої бібліотечної системи Бойко Оксана Василівна (Oksana Bondar) провела обговорення співпраці із Збаразьким бюро правової допомоги з головним спеціалістом Анатолієм Козаком (@Tolik Коzak) та працівниками центральних бібліотек.
    Під час застрічі було обговорено організаційні питання співпраці та приблизна тематика подальших зустрічей.

    28 листопада 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Зав. відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Вікторія Радовська-Луповська взяла участь у тренінгу "Підтримка просування реформи місцевого самоврядування через інформаційні майданчики у Тернопільській області" відбувся на базі Тернопільської обласної бібліотеки для молоді 28 листопада, який організували для членів громад, представників районних бібліотек та журналістів тернопільських ЗМІ менеджери програм IREX/PULSE

    27 листопада 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Ось і завершився #GivingTuesday #ЩедрийВівторок та ВСЕУКРАЇНСЬКА АКЦІЯ ДАРУВАННЯ КНИГ ДЛЯ БІБЛІОТЕК УКРАЇНИ…
    У 2018 році Україна офіційно долучилася до всесвітнього благодійного руху #GivingTuesday. Вівторок, 27 листопада виявився дійсно щедрим для бібліотек Збаразької ЦБС!
    Протягом всього дня на працівників бібліотек сипались щедрі подарунки. Висловлюємо ЩИРУ ПОДЯКУ Тетяна Федорів, яка подарувала понад 20 видань книг для рідної бібліотеки. ВЕЛИКЕ ДЯКУЮ незнайомцю, який прочитав про акцію на нашій сторінці у Фейсбук, подарував 7 книг та забажав залишитись невідомим.
    ЩИРА ПОДЯКА директору Збаразької ЦБС Оксані Бойко (Oksana Bondar) і заступнику директора Збаразької ЦБС по роботі з дітьми Тетяна Огінська (Tatiana Ohinska), які долучились до Всеукраїнської акції дарування книг для бібліотек України та подарували книги для бібліотек району.

    22 листопада 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Коли вмирають люди на війні – це закономірність, нехай гірка, та неминуча. Коли ж у мирний час люди вмирають тому, що не мають що їсти, бо так комусь заманулося – це злочин, якому ніколи й ніде не буде прощення.
    Методично-бібліографічним відділом Збаразької ЦБ видано інформаційно-краєзнавчий посібник, який присвячений 85-річчю страхітливого голодомору 1932-1933 років, пам’яті невинно убієнних мільйонів українських селян.
    У виданні зібрано спогади очевидців Голодомору, доля яких закинула на Збаражчину.
    Інформація адресована усім, хто цікавиться історією краю, його людьми, а також буде корисна у роботі бібліотек.
    Електронну версію посібника розміщено у розділі.

    21 листопада 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Щороку четвертої суботи листопада в Україні відзначають День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій.
    Від голоду 1932-33 років в Україні померло від 3 до 3,5 мільйона людей. Страшні мільйонні цифри загиблих набувають зримих, образних форм, застерігають і кличуть. Треба пам’ятати, бо забуття прирікає на очерствіння душі, на втрату історичної пам’яті предковічних заповітів, народних звичаїв та моральних норм співжиття.
    Понад 20 країн визнали Голодомор В Україні 1932-33рр. Геноцидом української нації.
    Книжкову виставку приурочену цим трагічним сторінкам історії України розкрито в центральній бібліотеці для дітей.

    21 листопада 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    21 листопада Україна відзначає річницю громадянського подвигу учасників Помаранчевої революції та Революції Гідності – День Гідності та Свободи.
    Попри війну на сході й анексію Криму, попри найрізноманітніші геополітичні та внутрішні виклики – Українська держава вистояла. Дорогою ціною – але вистояла.
    Бібліотекарі Збаразької центральної бібліотеки взяли участь у заходах присвячених Дню Гідності та Свободи. В читальному залі Збаразької ЦБ розгорнуто виставку-пам’ять «НА ВЕРШИНІ СВОБОДИ ДУХУ». На виставці представлено понад 20 видань вітчизняних і зарубіжних авторів. Це – фотоальбоми, хронологічні довідники, літописи очевидців подій, романи, оповідання, нариси, новели, вірші присвячені доленосним подіям в Україні початку XXI ст.

    11 листопада 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Сьогодні Польща святкує 100-річчя відновлення незалежності. З нагоди цієї події в читальному залі Збаразької ЦБ було проведено перше засідання польського культурно-освітнього товариства "Збараж".
    Учасники подивилися відеофільм та обговорили різні організаційні питання, пов"язані з діяльністю польської спілки. Голова товариства Петро Байдецький передав бібліотеці книгу спогадів "Від Збаража до Вроцлава - на Чорному Татарському шляху" автора Мечислава Шустаковського, який зробив такий цінний подарунок для збаражан.

    9 листопада 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем - це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця, письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Всесвітню славу Нестору принесла справа усього його життя - участь у літописанні Київської Русі. Він переробив зведення Никона та Іоанна, опрацював низку нових усних і письмових джерел, довів розповідь до 1113 року, надав їй літературної форми. Так на початку ХІІ ст. виникла перша редакція «Повісті минулих літ».
    2018 - Рік державної мови в Україні, тому в Збаразькій ЦБ цій темі надається особлива увага.Так, ще на початку року було розкрито постійно діючу тематичну полицю з різними книгами-посібникам, словниками, довідниками для вивчення та вдосконалення української мови, представлено новий стелаж надходжень з україномовними книгами українських та зарубіжних авторів http://zbarazh-library.com.ua/images-2018/i_20.jpg , а для зручності читачів зроблено нові роздільники для книг з іменами найбільш популярних та улюблених українських письменників.
    В читальному залі розкрито книжкову виставку "Як парость виноградної лози, плекайте мову..."

    8 листопада 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    До 100-річчя перших поштових марок в Україні 8 листопада в залі Збаразької РДА відбулося свято погашення іменного конверта зі штампом, поштовою маркою і наліпкою, а також 12-ти блоків марок із зображенням пам"ятних місць та визначних особистостей Збаражчини "Пам"яті недремне джерело". Ініціатором заходу та розробником ескізів завдячуємо громадському діячу, архітектору, місцевому підприємцю Ігорю Ломазі. Працівники Збаразької ЦБ провели святкове дійство спільно зі Збаразьким районним будинком культури, владою міста, представниками Укрпошти. На книжковій виставці "Крилаті посланці України" були представлені: книги про історію українських поштових конвертів і марок та про авторів першої марки художників-графіків Георгія Нарбута та Антіна Середу; альбом з марками з приватної колекції; матеріали про відомого філателіста, уродженця Збаража Івана Корниловича Чернявського, до 150-ти річчя якого минулоріч було випущено та погашено художній конверт. В межах заходу були вручені грамоти голови Збаразької РДА та голови Збаразької районної ради Світлани Боднар "За активну життєву позицію у справі становлення української державності та з нагоди 100-річчя першої української марки". На святі були присутні учні шкіл, інтелігенція міста Збаража.

    7 листопада 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Вже вдруге в Збаразькій центральній бібліотеці відбулось відкриття МАНДРІВНОГО ФЕСТИВАЛЮ DOCUDAYS UA у м. Збараж та перший у цьогорічній програмі показ фільму «Ex-Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека».
    У цій визначній для міста та району події взяли участь працівники бібліотек району, користувачі центральної бібліотеки. Приємно відзначити, що голова міської ради Роман Полікровський, який був присутній на відкритті фестивалю, підтримує думку про те, що БІБЛІОТЕКА – це не лише книжки та стіни, це також люди, котрі наповнюють творчим життям свої спільноти. Врешті-решт це простір, де доброзичлива допитливість протистоїть агресивному невігластву…
    Модератор заходу - Олександр Степаненко (Stepanenko Olexandr) провів дискусію «Бібліотека як центр життя спільнот у мегаполісі, містечку, селі – це утопія чи реальність?» та подарував для читачів бібліотеки книгу М. Хейвец «Українські силуети».

    6 листопада 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Провідний бібліограф методично-бібліографічного відділу Наталія Сенчишин ознайомила учасників обласного семінару із видавничо-бібліографічною діяльністю Збаразької центральної бібліотеки, досвідом роботи та перспективами на майбутнє.

    1 листопада 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Працівники Збаразької центральної бібліотеки підготували та провели історичну мозаїку "ЗУНР: крізь призму часу".
    Захід відбувся 1 листопада біля могил Українським січовим стрільцям, на міському кладовищі м. Збараж.
    Участь в урочистих заходах взяли перший заступник голови районної державної адміністрації Юрій Головатюк, голова районної ради Світлана Боднар , міський голова Роман Полікровський , громадськість району.
    У читальному залі Збаразької ЦБ було розгорнуто книжкову виставку "Західноукраїнська Народна Республіка - важливий етап самоутвердження українського народу".

    30 жовтня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів до 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України видано рекомендаційний список електронних ресурсів «Свята моя Київська Русь», який включає перелік інтернет-ресурсів, що будуть корисними для вчителів та викладачів історії України, а також учням та студентам для кращого засвоєння навчальної програми, написання рефератів, контрольних, курсових, дипломних робіт.
    Окремі розділи стануть в нагоді бібліотекарям, працівникам культури в організації та проведення годин духовності, історичних екскурсів та інших масових заходів з нагоди відзначення цієї дати.
    Електронну версію видання можна переглянути за посиланням.

    14 жовтня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці.
    Культ Покрови в Україні особливий. Безумовне заступництво Богородиці відчувало українське козацтво. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щедро й урочисто відзначали, що впродовж століть в Україні воно набуло козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова, адже запорозькі козаки вважали святу Покрову своєю покровителькою. Отож, Свято Покрови (14 жовтня) відзначається ще й як День українського козацтва
    А віднедавна в цей день відзначається ще одне свято, яке торкається душі кожного українця. Це свято – День захисника Вітчизни.
    Книжкову виставку «Славні сини України», присвячену захисникам України, які боронили свою неньку впродовж історії її становлення і сьогодні ведуть боротьбу з ворогом, розкрито в Збаразькій центральній дитячій бібліотеці.

    14 жовтня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    14 жовтня кожного року увесь християнський світ з глибокою любов'ю, вдячністю і надією славить Пресвяту Богородицю. Це свято було найбільшим для українського козацтва.
    14 жовтня традиційно відзначається як день створення Української повстанської армії,- цьогоріч вшановуємо 76-ту річницю.
    З 2014 року свято Покрови в Україні відзначається ще й як День захисника України. В результаті реакції на збройну агресію Росії, президент України Петро Порошенко у своєму виступі під час військового параду в Києві 24 серпня 2014 року відзначив:
    «Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни . Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої! В Збаразькій ЦБ розкрито книжкову виставку "Летимо туди, де сонце сходить, на рубіж держави і війни". На виставці представлено різноманітні книги та матеріали: "Збірник козацьких літописів", "Літопис української повстанської армії"(всього налічує 50 томів),книги про Байду Вишневецького, Степана Бандеру, Романа Шухевича, посібник спогадів "Для України жили і вмирали", в якому зібрано пошуково-дослідницькі роботи бібліотекарів Збаразької ЦБС про учасників ОУН-УПА.
    Під омофором святої Покрови відвойовують свою землю наші доблесні воїни - захисники України. Невмируща сила їхного подвигу та героїзму знаходить своє відображення в нових книгах, що представлені на виставці.

    9 жовтня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    На відзначення Указу Президента «Про відзначення 100-річчя перших поштових марок України» в Збаразькій центральній районній бібліотеці розкрито книжкову виставку, присвячену цій події. На виставці представлена література для філателістів та декілька альбомів з приватних колекцій любителів марок.
    Перші поштові марки України з’явилися в часи створення незалежної Української Народної Республіки. У червні 1918 р. в Києві було видано 6 марок, авторами сюжетів яких були художники-графіки Георгій Нарбут та Антін Середа. Після цього лише з 1992 р. в Україні знову почали друкуватися поштові марки. Укрпошта за всі роки незалежності випустила 1 659 унікальних поштових марок. Неодноразово українські знаки поштової оплати були відзначені високими міжнародними нагородами.

    9 жовтня 2018р.
    Методично-бібліографічним відділом Збаразької ЦБС.

    Pic Методично-бібліографічним відділом Збаразької ЦБС видано «Календар знаменних і пам’ятних дат Збаражчини на 2019 рік». Документ подає інформацію про пам’ятні події краю, уродженців та видатних людей, чиї життя та діяльність пов’язані із Збаражчиною.
    Посібник відкривається переліком основних ювілейних і пам’ятних дат року.
    Матеріал систематизовано за чотирма розділами:
    • Збаразький літопис від сивої давнини. Літопис Вишнівця.
    • Перелік імен, що не увійшли до основного списку.
    • Землі Збаразької славетні люди.
    • Населені пункти Збаражчини.
    Збережена хронологічна послідовність, зокрема подається число, місяць (де можливо), найменування події, текстова довідка та бібліографія. Також додається список рекомендованої літератури, за допомогою якої було складено цей календар.
    Розширити коло літератури цієї тематики допоможуть видання: «Література до знаменних і пам’ятних дат Тернопільщини на 2019 рік», краєзнавчі бібліографічні покажчики, списки та попереджувальні довідки, видані Тернопільською обласною універсальною науковою бібліотекою. Також для повнішого ознайомлення з життєвим і творчим шляхом видатних людей Збаражчини можна скористатися рекомендаційно-бібліографічними посібниками, виданими методично-бібліографічним відділом Збаразької ЦБС із серії «Наші славетні земляки», перелік яких вказано на сторінках цього календаря.
    Добір матеріалу закінчено в квітні 2018 року.


    5 жовтня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Гамірно та весело було в Збаразькій центральній дитячій бібліотеці 3, 4 та 5 жовтня. До нас завітали давні друзі – учні других класів НУШ Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів 1 разом з вчителями Грищук Мар’яною Володимирівною (Mariana Hryshchuk), Флінтою Наталією Володимирівною (Наталія Флінта) , Чижевською Надією Богданівною (Надія Чижевська).Pic Pic Pic Діти дізналися про те, які послуги надає бібліотека, як освітньо-культурний центр. Адже в нас можна не тільки взяти книгу для того, щоб почитати її дома, але й намалювати ілюстрацію до улюбленого твору, зробити аплікацію чи витинанку, поскладати пазли, пограти в пальчиковий театр, подивитися мультфільми, послухати аудіокниги, взяти участь в заходах, які проводяться в бібліотеці, безкоштовно скористатися мережею Інтернет. Під час бібліотечного уроку «Дитячі періодичні видання» діти ознайомилися з періодикою для дітей, яка надходить в бібліотеку.

    5 жовтня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Осінь засипала подарунками Збаразьку центральну районну бібліотеку!
    Вчора, 4 жовтня працівники бібліотеки отримали дві посилки книг з далекої Канади, м. Торонто. Цей несподіваний та приємний подарунок нам надіслав професор Альбертського університету, директор Центру канадознавства Острозької академії, доктор філософії Полковський Валерій Полікарпович (Valerii Polkovsky). Він є одним із активних волонтерів, який об'єднує представників діаспори задля підтримки України.
    «Впевнені, що подаровані книги знайдуть своїх читачів та будуть їм корисними, а також сприятимуть їх освіті та розширенню кругозору», – наголосили бібліотекарі. Цими рідкісними та цінними виданнями зможуть насолоджуватись відвідувачі Збаразької ЦБ в читальному залі.
    Працівники книгозбірні висловлюють свою щиру подяку Валерію Полікарповичу за гарний подарунок.
    Сподіваємось на подальшу співпрацю з Valerii Polkovsky та запрошуємо відвідати нашу бібліотеку.

    2 жовтня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic Pic

    Всеукраїнський день бібліотек берегині книжкових храмів Збаразької ЦБС відзначали, знайомлячись з прекрасними куточками рідної України. Впродовж останніх кількох років побували на екскурсіях в Кам"янець-Подількому замку, Хотинській фортеці, Язловецькому замку та палаці-монастирі, в Червоногородському замку та на Джуринському водоспаді, в славетному місті Львів, Спасо-Преображенській церкві на Чернечій та на Замковій горах, що в Старому Збаражі, відвідували Харчукову світлицю в бібліотеці-філії с.Лози та величний Вишнівецький палацовий комплекс, побували в одній з найстаріших твердинь в Україні - Замку князів Острозьких XVст. в м. Дубно.
    PicЦьогорічна подорож бібліотекарів до перлини Буковинського краю – міста Чернівці та Заліщицької панорами - відбулася 2 жовтня.
    Чернівці відоме своєю багатою історією та вражаючим різноманіттям архітектурних ансамблів. Екскурсовод розповіла, що серед визначних пам'яток Чернівців особливе місце посідає архітектурний ансамбль Резиденції православних митрополитів Буковини і Далмації, побудований на місці старого єпископського палацу в 1864—1882 рр., включений до списку об'єктів всесвітньої культурної спадщини UNESCO у червні 2011 року. Нині тут розташувались центральні корпуси Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Бібліотекарі побували в кількох найкрасивіших залах резиденції, в церкві Трьох Святителів та ознайомилися з їхньою історією.
    PicЕкскурсія містом була насиченою та цікавою. Бібліотечні працівники пройшлись по єдиній у Чернівцях пішохідній вулиці. Дата народження тодішньої Молодіївської, а пізніше Панської вулиці відома точно: в 1786 році на розі Центральної площі та теперішньої Кобилянської був закладений перший мурований будинок, а перед тим на його місці довелося викорчувати чимало пеньків. На початку XX ст. старожитні хатки були витіснені дво- і триповерховими стильними кам'яницями, а саму вулицю забрукували. Ще живі ті чернівчани, котрі пам'ятають, як тодішню Панську двірники мили по кілька разів на день водою з милом, а поліціант примушував кожного «нечупару» з брудним взуттям гарно витерти ноги, перш ніж ступити на бруківку.
    PicПобували бібліотекарі і на Алеї зірок, що біля драматичного театру.
    На зворотньому шляху мандрівки маршрут пролягав до села з цікавою назвою «Хрещатик. Тут, на високому та крутому березі річки Дністер, розташовано природній оглядовий майданчик. Без будь-яких технічних засобів звідси можна помилуватися унікальним географічним явищем – меандром Дністра.
    Село Хрещатик було засновано Теодором Предою 260 років тому. За легендою, купець у мряці ледь не звалився з височини, на якій розташоване село. Чудодійний порятунок надихнув побудувати тут капличку, а згодом з’явилося і поселення. Хрещатик має унікальне розташування. Село розміщене на високій кручі (близько 150 метрів над річкою Дністер), яка, своєю чергою, є рівниною. Звідси відкривається чудовий краєвид на Дністер та місто Заліщики. Згодом виникла ідея створити тут оглядовий майданчик, який і сьогодні є популярним місцем для туристів та фотографів.
    Меандр Дністра - це величезний підкововидний закрут річки. Вигин русла в одному місці становить майже 360 градусів. Посеред трикілометрового меандру лежить місто Заліщики. Візуально здається, що воно розташоване на острові. Мальовнича панорама Дністра, схили цієї величної річки, автомобільний міст, який веде до Заліщиків, старовинний Свято-Івано-Богословський Хрещатицький чоловічий монастир – церква монастиря 1768 року – печери-келії, видовбані ченцями ще до заснування монастиря.
    PicБібліотекарі були вражені величною красою цією місцевості, - від побаченого насправді захоплює подих.
    Екскурсія стала справжнім святом для працівників бібліотек, адже була прекрасна нагода поспілкуватись, обмінятись досвідом роботи, поспівати українських пісень. Приємними та незабутніми на мальовничих кручах Дністра були вітання з професійним святом директора Збаразької ЦБС Оксани Бойко та присутньої гості – колишнього директора Збаразької ЦБС Неоніли Муяссарової.

    1 жовтня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Книжкову виставку "Тут оживає слово" напередодні Всеукраїнського дня бібліотек розкрито у відділі обслуговування учнів 5-9 класів центральної бібліотеки для дітей.


    27 вересня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    27 Вересня відбулась презентація книги Ірини Ящук "Будинок Пазлів". Ось так про цю презинтацію написала сама авторка:
    Прийшов час дякувати.
    Не відразу вдалося зібрати емоції та слова для цього.
    Коли я тільки збиралася видавати книгу, я думала, що вона буде лише для мене і близького кола людей. Надрукую партію і забуду.
    Коли я взяла її в руки і усвідомила скільки в неї вкладено часу та роботи, перша думка трохи відійшла. Коли цю книгу почали хвалити незнайомі люди, які траплялися на моєму шляху, я зрозуміла, що творчість таки не може бути однобокою. Якщо я маю цей зв'язок зі світом, то чому я маю його ховати?
    Я вирішила презентувати та просувати "Будинок Пазлів", а друзі та чоловік підштовхнули і дали свою підтримку. Першим містом, куди я хотіла приїхати з презентацією був Збараж. Місто, де я народилася, виросла і почала відчувати літерами.
    Не знаю чи є ще таке місто в Україні, де можна особисто написати меру, а він не лише відповість, а й допоможе організувати презентацію молодого автора.
    Дякую Роман Полікровський за відкритість та сприяння цій події! Дякую працівницям мерії Iryna Demchuk і Альона Петрієва за допомогу, поради та діалоги під час підготовки. Окреме дякую за запрошення! Вони стали для мене чарівним сюрпризом. Така краса!
    Дякую ВСІМ працівникам бібліотеки Збаразька ЦБС , що прийняли, організували та креативно підійшли до справи.
    В мене був і "Будинок Пазлів" справжнісінький, і Гори, і проектор для презентації, і підтримка, і тепла домашня атмосфера.
    Дякую Tetiana Stakhiv за любов до Муракамі, гарну презентацію мене та модераторство. І за блокнотічок звісно :)
    Дякую батькам Ruslana Olena Vladimir Krivosheev і сестрі Olia Kryvosheyeva за присутність і підтримку. Вона була особливо важливою.
    Дякую Iryna Zakharchuk, що прийшла, як частина команди по роботі з книжкою. Не додумалися тебе опитати про досвід
    Дякую однокласникам Ігор Найко і Маша Барська, що прийшли підтримати, і за гумор з квітами теж Дякую Natali Bilous і Іруся Гаран, що приїхали з Тернополя і пригадали мої 18. За ароматні подарунки і теплі слова з ідеями)
    Дякую всім, кого я не знала до цієї презентації, всім з ким познайомилася і всім-всім хто прийшов, перепрошую, що без тегів, боюся когось пропустити) Ви зробили цей день кращим і теплішим своєю присутністю.

    28 вересня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Жив на світі Учитель. Його звали Василь Олександрович Сухомлинський. Усе своє життя з 17 років він працював у школі. Учитель за покликанням душі, він учив маленьких і великих школярів грамоти, математики, літератури, історії. Але більш за все він хотів навчити дітей думати, відчувати, радіти і сумувати не своїми власними радощами й печалями, а й татовими і маминими, дідусевими і бабусиними, братовими й товаришевими, зайчика і синички, верби і тополі, місяця й вітру, всієї нашої землі.
    Для цього учитель сам писав казки й розповідав дітям, їхнім батькам, учителям. У них Василь Олександрович розкрив широкий, різноманітний, різнобарвний світ, що оточує кожну дитину, охоплює все наше життя. Він хотів, щоб цей світ увійшов у душу маленької дитини, проріс чуйністю, добротою, дбайливістю, відповідальністю і людяністю.
    Про життєвий та творчий шлях Василя Олександровича Сухомлинського розповідали своїм користувачам працівники центральної бібліотеки для дітей під час літературної години «Людина починається з добра» присвяченої 100 річчю від дня народження великого педагога.
    Василь Сухомлинський постійно шукав шлях до дитячих сердець, а своє віддав їм, дітям. Після літературної години діти символічно віддали свої серця Учителю.

    25 вересня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек працівники Збаразької центральної бібліотеки для дітей нагададують своїм користувачам про найцікавіші моменти з життя бібліотеки оформивши фотосушку «Ми в об’єктиві».
    Інсталяція буде розгорнута протягом двох тижнів. Поспішіть прийти у бібліотеку привітати її із святом та переглянути цікаві моменти життя рідної книгозбірні на фотосушці…

    25 вересня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    21 вересня в органному залі Збаразького замку відбулася презентація книги "Ім'я, вкарбоване в історію краю", присвячена 60-річчю від дня народження краєзнавця, екскурсовода Національного заповідника "Замки Тернопілля" Олега Євгеновича Мандрика.
    Упорядник книги, науковий співробітник НЗ Наталія Ганусевич, наголосила, що книжка вийшла завдяки підтримці міського голови Роман Полікровський та інших меценатів.
    На презентації були присутні: голова міста, дружина, син, члени родини, односельчани, сусіди, колеги, друзі, знайомі Олега Євгеновича. У всіх знайшлося добре слово, світлі спогади про пана Олега. Згадували про краєзнавця також директор Збаразької ЦБС Оксана Бойко, бібліотекар Тетяна Стахів (Tetiana Stakhiv), - адже Олег Євгенович був постійним відвідувачем центральної районної бібліотеки. Підсумовуючи величезний вклад О.Мандрика в історію Збаражчини, вчитель ЗОШ №2 Марія Банрій (Maria Bagriy) запропонувала присвоїти йому звання Почесного громадянина міста. Цю пропозицію присутні підтримали оплесками і запропонували винести питання на сесію міської ради.
    Хвилиною мовчання, поминальним обідом, молитвами під час заупокійної служби в костелі св. Антонія - так вшановували світлу пам'ять про Олега Мандрика, який передчасно пішов із життя, залишивши цінну історичну спадщину матеріалів, розвідок, книгу "Збараж:погляд крізь століття",яку написав у співавторстві з Тетяна Федорів.
    Презентація проходила в дуже теплій, щирій атмосфері, і коли через прочинене вікно, в зал залетів метелик, то присутні побачили в цьому якийсь особливий знак, - наче душа кружляла над всіма, стверджуючи одвічну істину - людина житиме доти, доки про неї пам'ятають. Вічна пам'ять Олегові Євгеновичу Мандрику.
    В Збаразькій ЦБ розкрито книжкову виставку-пам'ять "У цім краю, де серця рідна пристань, залишаться для вас мої сліди..."
    Більше матеріалу та фото про презентацію книги - читайте в замітці Світлани Березівської в газеті "Сила слова" №88 за 2018 рік. Книгу можна переглянути в читальному залі Збаразької ЦБ.

    21 вересня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    У сучасному світі мир – це найбільша цінність та мрія. Адже нестабільність, страх та насилля – не просто лякають та знищують, а й не дають можливості розвиватися країнам, державам, народам…
    Саме тому існує цей день – Міжнародний день миру (International Day of Peace).
    Міжнародний день миру відзначають у всьому світі із 1982 року за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН як день всесвітньої відмови від насильства і вогню.
    До 2001 року цей день відзначали кожен третій вівторок вересня, у день відкриття чергової сесії ООН. Проте в резолюції від 7 вересня 2001 року Генеральна Асамблея ООН прийняла постанову, за якою з 2002 року святкування «Міжнародного дня миру» має проходити кожен рік в одну і ту ж дату – 21 вересня.
    У цей день ООН закликає всі країни зупинити військові дії і хоча б на 24 години припинити проливати кров. Тільки мирні переговори та вирішення наявних проблем шляхом діалогу і компромісних рішень можуть дати дійсно відчутні результати і користь для всього людства.
    Збаразька центральна районна бібліотека для дорослих спільно із працівниками Збаразький міжрайонний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області у цей день провели флешмоб «За мир у всьому світі», у читальному залі Збаразької ЦБ було розгорнуто однойменну книжкову виставку т

    25 вересня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    З 19 по 23 вересня у Львові тривав найбільший книжковий ярмарок України – 25 Форум видавців. Цього року цей книжковий захід змінив назву на BookForum та представляв 260 видавництв і поліграфічних компаній. Уперше за всі роки 25-й Форум видавців офіційно відкрив Президент України.
    Цьогорічною темою Форуму була «Ринок Свободи»: критерії визначення ціни на свободу, спекуляції поняттям свободи в пропаганді та уявлення про свободу загалом.
    Спеціальними гостями книжкового ярмарку стали дві відомі американські письменниці історичної тематики - дослідниця Східної Європи Марсі Шор та редакторка The Economist, цьогорічна лауреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбаум. Остання презентувала на Форумі свою нову книгу «Червоний голод» про Голодомор в Україні. Вперше з часу заснування події організатори змінили логотип Форуму видавців. Нове зображення символізує відкриту книгу, що поєднує у собі чотири стихії: землю, вогонь, воду та повітря. За словами організаторів, таким чином вони пропонували гостям Форуму літати, горіти, пірнати та літати разом із книжками.
    В цьому році Форум видавців приєднаєвся до престижної всеєвропейської поетичної платформи «Версополіс», яка популяризує молоду поезію та об’єднує фестивалі 13 країн Європи. Загалом на ювілейному Форумі відбулося близько 900 літературних, освітніх заходів, фестиваль дитячої книжки, ніч поезії, літературний фестиваль. У порівнянні з минулим роком, ціна на українську книжку зросла від 20 до 100%. У середньому книга коштує 100–150 гривень. Справжнім святом для мене стало відвідування Форуму, адже вдалось побачитись і поспілкуватись з багатьма цікавими людьми, придбати деякі книжкові новинки. Зокрема, улюблений письменник Мирослав Дочинець написав мені автограф на своїх книгах, які придбала для себе і друзів. Незважаючи на величезну кількість шанувальників, пощастило поспілкуватись з Мирославом Івановичем і зробити пам"ятне фото. За визначний талант і неповторну авторську майстерність, вагомий внесок у розвиток видавничої справи і популяризацію української книги автор отримав цьогорічну подяку від міського голови міста Львова.
    Легендарний Дмитро Павличко зібрав біля своєї ятки безліч прихильників поезії, які хотіли отримати підпис на його книзі "Спогади".
    Брати Капранови презентували нові книги - "Справа Сивого" та "Історія нашої Церкви".
    Однією з цікавинок стала книжка видавництва "Свічадо" "Блаженніший Вуйко Любко" про патріарха Любомира Гузара. У номінації "Класична українська література" видавництвом "Комора" була презентована книга Лесі Українки "Листи:1876-1897".
    Дякую Українській бібліотечній асоціації за сприяння участі в Форумі, - по-справжньому незабутньої події.

    14 вересня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    Вересень розпочався з приємних несподіванок. Нещодавно, Збаразька центральна районна бібліотека для дітей отримала в подарунок з Коломиї Івано-Франківської обл. - книжечку для наймолодших читачів "Колисанка для Євгенка", яку написала Оксана Федишин.
    Колектив Збаразької ЦДБ щиро дякує автору, за таку приємну несподіванку!
    Ця книжечка стане у пригоді батькам та їх діткам для спільного читання, ігор, пісень, виховання у дружньому колі сім'ї. Вона допоможе батькам психологічно налаштуватися на свою священну місію - засівати дитячі душі здоровим добірним зерном доброти, поваги та любові до старших.

    13 вересня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Чи пам'ятаєте Ви, коли перший раз потрапили до бібліотеки? Із більшістю людей це відбувається вже в шкільні роки, коли приходиш в шкільну бібліотеку за якоюсь книгою з позакласного читання. Наші батьки навіть не здогадувалася про те, що дошкільника, який ще не читає можна завести і записати в бібліотеку.
    Сьогодні все по-іншому. Біля бібліотеки – коляски, дитячі велосипеди і самокати. Сюди привозять самих маленьких, починаючи з двох років. Вчора у Збаразькій центральній районній бібліотеці для дітей був особливий день, до нас, ознайомитись з бібліотекою завітав вперше Сашенька, якому нещодавно виповнився один рочок. У відділі 1-4 класів нашої книгозбірні є зал дошкільника з веселими книжками-іграшками, м'якими звірятками, настільними іграми та макетами різних предметів з відомих казок. У цій кімнаті можна не тільки читати і грати, але також малювати, робити аплікації та саморобки із дитячих журналів. На допомогу маленьким читачам та їх батькам завжди прийдуть бібліотекарі: Тетяна Огінська (Tatiana Ohinska) – заступник директора Збаразької ЦБС по роботі з дітьми, Олександра Зарічна – бібліотекар відділу обслуговування 5-9 класів, та Оксана Волошин – бібліотекар відділу обслуговування 1-4 класів.
    У нашій бібліотеці малюк точно не занудьгує і зможе зануритися у неймовірну атмосферу!

    10 вересня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    Восени 2018 року минає 74 роки з часу масового примусового переселення корінного українського населення зі своіх споконвічних земель Надсяння, Лемківщини, Холмщини та Підляшшя, які за вказівкою Москви, а офіційно на підставі угоди, відійшли до Польщі. Масове примусове переселення корінних українців - одна з найтрагічніших сторінок в історії нашого народу. Книги та матеріали по цій темі можна переглянути на книжковій виставці «Незгасаюче сяйво Лемківської ватри», що розгорнута в читальному залі Збаразької ЦБ.

    5 вересня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    5 вересня у Міжнародний день благодійності Збаразька центральна районна бібліотека отримала подарунок від уродженця м. Збараж Сергей Присухин (Сергій Присухін) – книгу «Поліфонія культурного життя: філософсько-богословська спадщина Йоана Павла ІІ в сучасному дискурсі. Релігієзнавчий аспект» із дарчим підписом автора.
    У монографії досліджується філософсько-богословське вчення Папи Римського Йоана Павла ІІ щодо ролі та значення цінностей культури в подоланні системної кризи сучасної цивілізації (кінця ХХ – початку ХХІ ст.)
    Щиро вдячні пану Сергію, за цінне видання, яке стане додатковим джерелом філософсько-богословської інформації для викладачів, студентів та широкого кола зацікавлених осіб, які звертаються до соціально-етичного вчення Йоана Павла ІІ.

    27 серпня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Сьогодні 27 серпня виповнюється 162 роки від дня народження Івана Яковича Франка, відомого у всьому світі поета, прозаїка, драматурга, перекладача художніх творів, мовознавця, вченого-історика, фольклориста, етнографа, економіста, історика літератури, літературного критика, публіциста і політика. За обсягом знань, багатством лексичного запасу він був енциклопедистом, а за працьовитістю, результативністю та глибиною мислення його величають титаном думки і праці. Та насамперед Іван Якович був великим українцем і водночас – справжнім європейцем.
    З цієї нагоди в Збаразькій центральній районній бібліотеці для дітей розгорнуто книжкову виставку «Його життя – вогонь і боротьба». Перу письменника належить понад п'ять тисяч творів, які ввійшли до золотого фонду не лише української, а й світової літератури. Його твори завжди служили і будуть служити всьому передовому людству в боротьбі проти гноблення і експлуатації людини людиною, за мир і демократію. Пропонуємо вам також переглянути віртуальну книжкову виставку «Любив Франко дітей без міри. До них мав серце добре й щире» за посиланням.
    З теплим сердечним почуттям, з батьківською любов'ю писав Іван Франко про дітей. За словами Михайла Коцюбинського, він «наче спочиває на дітях од моря сліз і горя, співцем якого він зробився».

    17 серпня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    У відділі обслуговування 1-4 класів Збаразької центральної районної бібліотеки для дітей розгорнуто яскраву виставку-інсталяцію «От і Спас, йде вже літечко від нас». Бібліотекар Оксана Волошин ознайомила маленьких читачів книгозбірні з літературою, яка розповідає про те, що в серпні ми відзначаємо три християнських народних свята – три Спаса.
    Слово «спас» – скорочена назва, створене народом, від форми «рятівник», яким церква вважала саме Ісуса Христа: 14 серпня – медовий Спас, або Маковея. В церковному календарі – це день семи мучеників Маковеїв. 19 серпня – свято Преображення Господнє, або Яблучний спас. У цей день Христос явився своїм учням у світлі божественної слави, демонструючи єдність Святої Трійці. 29 серпня – третій Спас, або як в народі кажуть Горіховий, встановлене церквою на честь перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа. Всі ці три веселі і смачні свята присвячені годувальниці землі, зібраному багатому врожаю меду, яблук, хліба, горіхів та інших дарів природи, прощанню з благодатним спекотним літом.

    12 серпня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    70 років від дня народження Василя Гриба, талановитого письменника і журналіста Збаражчини. В Збаразькій центральній бібліотеці розкрито книжкову виставку "Незакінчена новела". З біографією та творчістю В. Гриба можна ознайомитися на сторінках рекомендаційно-бібліографічного посібника "Літературна Збаражчина" (ст. 67-74) за посиланням

    8 серпня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    На початку серпня відбулась виробнича нарада бібліотечних працівників за участю начальника відділу культури, туризму та фандрайзингу райдержадміністрації О.В. Гафтковича.

    1 серпня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    1 серпня 1913 року, у віці 42 років померла велика дочка України, видатна українська письменниця, поетеса, перекладачка та культурна діячка Лариса Петрівна Косач-Квітка(Леся Українка).
    Письменниця входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України. Нещодавно, дослідники Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького” відшукали досі невідомі статті про Лесю Українку, а також її вірші та фотографії, які не публікувалися раніше.Унікальні знімки знайшли в газеті “Наші дні”, яка видавалася у Львові під час німецької окупації. Там дослідники також відшукали вірш “Колядка” Лесі Українки та статтю “Леся Українка та німецька література”.
    Збаразька центральна бібліотека вшанувала 105-ту річницю від дня смерті Лесі Українки, розкривши книжкову виставку.Пророчими стали слова великої поетеси.
    "Ні! я жива! Я буду вічно жити!
    Я в серці маю те, що не вмирає...

    23 липня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Завідувач відділу обслуговування Збаразької ЦБ, Тетяна Стахів прийняла участь у семінарі для завідувачів відділів обслуговування центральних бібліотек ЦБС та бібліотек об’єднаних територіальних громад «Національно-патріотичне виховання: формування ціннісних орієнтирів й громадської свідомості», який відбувся на базі Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Бібліотекарем було підготовлено доповідь про роботу книгозбірні та представлено презентацію «Національно-патріотичне виховання – невід'ємна частиною роботи Збаразької центральної районної бібліотеки для дорослих», яка була створена спільно із відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразької ЦБС. За останні роки в нашій бібліотеці було проведено чимало заходів, спрямованих на патріотичне виховання про що свідчать публікації у соціальних мережах, на сайті Збаразької ЦБС та місцевих засобах інформації.

    7 липня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    7 липня минуло 30 років з дня створення у Львові української громадсько-політичної і правозахисної організації Гельсінська Спілка.
    І саме в цей день, 7 липня 2018 року, обірвалося життя Великого українця, одного із засновників Української Гельсінської групи, багаторічного голови Української Гельсінської Спілки, дисидента часів СРСР, політичниого діяча незалежної України, Героя України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка (2016р.) Левка Григоровича Лук'яненка. "Батько української незалежності", - називали його, адже саме Левко Лук'яненко у своєму зошиті 23 серпня написав проект Акту про незалежність України, який схвалили 24 серпня 1991 року.
    Доленосним документом для України, що передував Акту проголошення незалежності, була Декларація про державний суверенітет України, 28-му річницю якої вшановуємо 16 липня.
    З нагоди цих подій в Збаразькій ЦБ розкрито політичну виставку-мозаїку "Віхи історії України: Хронологія липня 2018-го року".
    Працівники центральних бібліотек переглянули документальний фільм «Іти за совістю» про Левка Лук’яненка.

    29 червня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    Інсталяцію «Видатні українці в роботах Юрія Журавля» розгорнули працівники Збаразької центральної бібліотеки для дітей. Календар "Знай наших" створив відомий музикант, художник, лідер гурту OT Vinta Юрко Журавель. Величезний (42 на 72 см) календар-галерея від відомого художника вміщує 108 портретів українських видатних особистостей: військових, вчених, композиторів, художників, які увійшли в українську та світову історію, науку, культуру; також містяться короткі відомості про їх діяльність, подвиги, винаходи, твори та цитати і вислови, що стали крилатими.
    Запрошуємо всіх бажаючих переглянути інсталяцію.

    27 червня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    27 червня в залі Збаразької музичної школи відбулися урочистості, присвячені 22-ій річниці Конституції України, та святковий концерт "Живе Конституції слово", підготовлений відділом культури, туризму та фандрейзингу Збаразької райдержадміністрації. Працівники Збаразької ЦБ розкрили книжкову виставку "Конституція України:канони і переосмислення".

    19 червня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    19 червня стало відомо, що на 82-му році життя помер український письменник, перекладач та поет Іван Драч.
    В Збаразькій ЦБ розкрито виставку- пам"ять "Людина-легенда, людина-поет, людина-епоха", присвячену багатогранній особистості Івана Федоровича Драча.

    8 червня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    Літо-літечко... Пора розваг, відпочинку, подорожей, пора сонця, води, свіжих ягід, фруктів, овочів і захоплюючих мандрівок разом з книжковими героями.
    Для юних книголюбів бібліотека завжди пропонує цікаві книжкові виставки, калейдоскопи періодичних видань, інтелектуальні розваги, літературні ігри, віртуальні подорожі, творчі майстер - класи. Саме в бібліотеці, ховаючись від літньої спеки, діти мають змогу цікаво проводити час, а саме – переглянути мультфільми, зробити саморобки з дитячих журналів, розфарбувати розмальовки, створити власні малюнки-картини, познайомитись з новими друзями та просто поспілкуватись.
    Бібліотечне літо у Збаразькій центральній бібліотеці для дітей розпочав літературний мікс «Яскрава, весела, щаслива, Завзята дитинства планета», присвячений Міжнародному Дню захисту дітей.
    Приходьте в районну дитячу бібліотеку! Тут на вас чекає багато цікавого!

    6 червня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Іконою тобі служило Слово, –
    Божественним осмисленням буття.
    Недовгою була земна "розмова", –
    На слові обірвалося життя... (В.Скавронік)

    Словами скорботи та молитвою розпочалася сьогодні виробнича нарада працівників Збаразької ЦБС, що проходила в читальному залі центральної бібліотеки. Світлими словами бібліотекарі згадували Петра Івановича Сороку, душа якого відлетіла у Вічність 5 червня, у вівторок...

    Нема вже сліз – виплакує їх ліс,
    Росою плаче, наче святить кроки.
    Летить над ним душа Петра Сороки,
    Сьогодні він закінчив свій покіс (Іван Редчиць)

    Книжкова виставка-пам"ять розкриває величезний творчий доробок автора, показуючи наскільки він був потужною та багатогранною особистістю...

    Характером ти був, немов із криці:
    отож зумів здолати височінь!
    І питимуть з книжок твоїх криниці
    Десятки, сотні нових поколінь!

    Портрет... Свіча... Квіти... І ціле море листів - слів жалю, співчуттів, невимовного болю, смутку, віршів-реквіємів, роздрукованих з соцмережі, - від друзів, близьких, знайомих... Пресвітла пам"ять, Вічна...
    Прощай, Кобзарю! Ти писав від серця!
    І Україну понад все любив!
    Твоє життя – небесне, світле скерцо!
    Воно тепер поміж духовних див! (В.Скавронік)

    5 червня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Є в цьому житті втрати, які розум відмовляється сприймати… Сьогодні зранку наш бібліотечний колектив Збаразької ЦБС сколихнула сумна звістка – на 62 році життя відійшов у вічність відомий український письменник, літературознавець, редактор, науковець, великий друг бібліотекарів Збаражчини Петро Сорока.
    Петро Іванович Сорока народився 6 січня 1956 року у с. Грицівці Збаразького району Тернопільської області. Після закінчення місцевої восьмирічки (1971) вступив у Кременецьке медичне училище, яке закінчив 1975 року. Працював за фахом, служив у війську (1976-1978). Закінчив філологічний факультет Тернопільського педагогічного інституту (1986, нині – національний університет).
    Письменник, літературознавець, редактор, науковець.
    Кандидат філологічних наук (1994), доцент кафедри літератури і порівняльного літературознавства Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка (з 2001 року).
    Працював у Збаразькій районній газеті «Колгоспне життя» (до 1990) і рухівському «Гомоні» (1990-1993). Опублікував десятки монографій і статей в українських і закордонних виданнях. Співзасновник і видавець журналу «Сова» (1999), альманаху «Курінь» (1992), газети «Дзвони Лемківщини» (1994-1999), видавництв «Пегас», «СорокА».
    Член Національних спілок письменників (1995) та журналістів України (1987). Член міжнародного ПЕН-клубу (2002). Голова правління обласного літературно-просвітницького товариства «Галицько-Волинське братство».
    Лауреат літературно-мистецьких премій: міжнародних «Слово України» (1994), «Тріумф» (2002), всеукраїнських ім. В. Сосюри (2005), ім. Братів Б. і Л. Лепких (2005), ім. Г. Сковороди (2009), ім. Р. Федоріва (2010). Петро Сорока серед претендентів на Шевченківську премію.
    Прозаїк, літературний критик. Автор книг «Секрет довгожителя», «Крона роду», «Сповідь сльозою», «Пам'яті навперейми», «Рік подвійних райдуг», «Найкраще помирати в понеділок», «Голос із притвору», «Емма Андієвська. Літературний портрет», «Однокрилий янгол, або Роман Бабовал», «Слідами жар-птиці» та інших.
    Автор численних наукових монографій про майстрів слова і пензля, серії «Денників», а також поетичних збірок.
    П.І. Сорока друкувався в обласній і республіканській пресі, журналах «Вітчизна», «Київ», «Україна», «Перець», «Дніпро».
    Петро Сорока був науковцем та педагогом вищої школи. Його перу належать численні літературознавчі праці, що з’явилися окремими книжковими виданнями. Цілою низкою монографічних досліджень учений привернув увагу до новаторської теми, сутність якої окреслюється потребою повернути українській науці художню спадщину багатьох представників української діаспори. Темами його наукових зацікавлень були шляхи розвитку української еміграції та її злиття з материковою літературою на основі спільних естетичних критеріїв.
    Петро Іванович завжди був світлою, глибокою людиною... Скільки зробив, скільки ще міг зробити... Він до останньої днини не втомлювався дивуватися цьому світу, відкривати і розуміти його глибоко – так, як це вмів тільки він.
    Колектив Збаразької ЦБС сумує з приводу передчасної смерті відомого українського письменника нашого земляка Петра Івановича Сороки та висловлює щирі співчуття дружині Галині, всім його рідним та близьким людям.
    _______РЕКВІЄМ_________
    Нема вже сліз – виплакує їх ліс,
    Росою плаче, наче святить кроки.
    Летить над ним душа Петра Сороки,
    Сьогодні він закінчив свій покіс.

    І кожну гілку лісові потис,
    Пішов, та озирається щокроку.
    Нема вже сліз – виплакує їх ліс,
    Росою плаче, наче святить кроки.

    Самотній місяць вийде на обкіс,
    І гляне на тропу печальним оком,
    Сріблиться в травах слід його глибокий,
    Пливе труна – останній бенефіс,
    Нема вже сліз – виплакує їх ліс.
    (с) Іван РЕДЧИЦЬ
    «Це велика втрата для нашої літератури, особливо для розвою сучасного літературного процесу, на який він так живо реагував…» Цвід Антонія «Тепер, коли він відійшов у затінок іншого, не-пертиківського лісу, і не знати, які симфонії чує – і чи чує взагалі, – тепер ми всі думаємо, що найкраще – жити» Людмила Юрчак «Чомусь самобутні й справжні у нас так часто недооцінені, непочуті. Біжимо стрімголов до нових горизонтів, шукаємо відкриттів, біжимо мимо сонця шукати нових зірок…» Оксана Кротюк

    1 червня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic Pic Pic Pic

    1 червня – перший день веселого літа й шкільних канікул, а ще – Міжнародний день захисту дітей. Свято запроваджене ще в листопаді 1949-го, ухвалою Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. День цей покликаний привернути увагу світової спільноти до проблем охорони здоров’я дітей, боротьби з експлуатацією дитячої праці, прав дитини на освіту, дозвілля й захист від фізичного та психологічного насилля і багатьох інших.
    В Україні з 27 вересня 1991 року набула чинності Конвенція ООН про права дитини, згідно з якою держави, які цю конвенцію підписали, вживають усіх заходів щодо забезпечення захисту прав дитини, зокрема на життя, свободу думки і релігії, навчання та відпочинок тощо. Міжнародний день захисту дітей відзначається в Україні з 1998 року.
    День цей особливий. 1-го червня відбуваються різноманітні заходи, що підкреслюють увагу до дитячих прав і до формування гармонійної особистості. Традиційними стали доброчинні акції, нагороди, призи, святкові програми та конкурси.
    Традиційно долучаються до відзначення цього дня і працівники центральної бібліотеки для дітей. Вулична акція «Отримай кульку за віршик» не залишила байдужими читачів різного віку. І хоча віршики розказували не всі, та без кульки та солодощів не залишився ніхто. А мами та бабусі мали можливість ознайомитися з новими дитячими книгами та періодикою.

    26 травня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    "Євреї на Збаражчині"- інформативно-насичену книжкову виставку розкрили бібліотекарі Збаразької ЦБ на зустрічі, що відбулася 24 травня в залі міської ради.
    Представники єврейської общини Алан Каул та Аарон Гінзбург прибули в Збараж за дорученням Президента єврейського чоловічого клубу Гарольда Вайселя (м.Шарон, штат Массачусетс, США) з почесною місією - вручити лист-подяку та грошову премію Тетяні Федорів, краєзнавцю, науковому співробітнику Національного заповідника “Замки Тернопілля”, яка досліджує тему історії євреїв Збаражчини та була ініціатором благоустрою єврейського цвинтаря у Збаражі. Спільними зусиллями, з допомогою міського голови Р.Полікровського і його команди кладовище було очищене, завалені плити впорядковані.
    У своєму виступі Алан Каул розповів про те, що вчинок Тетяни Федорів надзвичайно вразив їхню єврейську громаду, адже, за описами американки Ніри Сільверман, що побувала в Збаражі в 2014 році, - вона була прикро здивована станом, у якому знаходяться могили її предків, представників єврейської громади. Тож вона разом з донькою Міріам − професором кафедри порівняльної літератури Каліфорнійського університету Берклі − запропонувала ряд ідей щодо упорядкування цвинтаря, пам’ятних знаків розстріляним євреям на території нафтобази та навпроти центрального стадіону біля лікарні. Алан Каул розповів про свої родові корені, які беруть початок зі Збаразького району.
    Присутні з цікавістю послухали розповідь Тетяни Федорів та переглянули створену нею віртуальну мандрівку "Єврейський Збараж". Для кращого розуміння і досліджень цієї теми Тетяна вивчає іврит, що дає змогу прочитати та розтлумачити символи, які збереглися на цвинтарних плитах єврейського кладовища.
    Міський голова Роман Полікровський подякував Тетяні Федорів за її великий внесок в історію краєзнавства Збаражчини та підтвердив слова гостей про те, що в найближчому майбутньому єврейське кладовище буде обгороджене, адже товариство із збереження й захисту єврейських кладовищ в Європі (ESJF) за сприяння Федеративної Республіки Німеччина в пам"ять про загиблу в роки Шоа єврейську громаду м.Збараж виділило кошти на цей проект.

    24 травня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Щорічно 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія - творців слов’янської писемності.
    24 травня православна церква згадує святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія. Брати були православними ченцями, створили слов’янську абетку у грецькому монастирі.
    Слов’янська писемність була створена в IX столітті, близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій.
    До найкращих літературних пам"яток українського народу належать твори дохристиянського періоду та часів Київської Русі: "Велесова книга", "Повість минулих літ", "Київський літопис", "Галицько-Волинський літопис". Ці та інші древні пам"ятки літератури представлені на виставці, що розкрита в читальному залі Збаразької ЦБ під назвою "Мов срібним струменем, з глибин століть до нас заговорило Слово".

    23 травня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    23 травня - День Героїв, свято на честь українських вояків — борців за волю України.
    Це день пам'яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України. Передусім, це свято лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН. Воно було покликане відродити в українців героїчний дух минулих поколінь, які дали нашій історії яскраві приклади самовідданої боротьби.
    Українські герої – це прості люди, жінки та чоловіки, хлопці та дівчата, діти та літні люди, які стали до лав: руських дружин великого князя Святослава і короля Данила козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Виговського, Української Галицької Армії Мирона Тарнавського, Січових стрільців Дмитра Вітовського, Армії Української Народної" Республіки Симона Петлюри, Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця і Степана Бандери, Української Повстанської Армії, членів визвольного руху шестидесятників, активістів Небесної сотні, воїнів АТО.
    В Збаразькій ЦБ розкрито виставку-інсталяцію "Доки є небо синє, Доти серця палають, Доки пшеницю сіють,- Герої не вмирають".
    Щодня Україна має нових героїв, які віддають свої життя, здобуваючи свободу на східному кордоні. В цей день віддаємо шану полеглим та молимося за тих, хто на війні.

    22 травня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Сьогодні, 22-го травня, в Україні відзначають 157-му річницю перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі. Вшанували пам'ять великого Кобзаря і в районних бібліотеках Збаража. Працівники спільно з відвідувачами переглянули документальний відеофільм "Розповіді про Шевченка" з найцікавіших архівів Першого Національного телеканалу

    Збаразька ЦБ.

    Pic

    За нами, сестри, темінь ночі,
    А перед нами світло дня!
    Не затремтять серця жіночі,
    Міцні, як з’єднана рідня!
    ( Гімн Союзу Українок)
    Вшановуючи 100-річчя створення Союзу Українок, в читальному залі Збаразької ЦБ розкрито ювілейну виставку "Життя в унісон з Україною", на якій представлені книги та створена папка з документами та матеріалами про цю громадську організацію. Виданий методично-бібліографічним відділом Збаразької ЦБС посібник, де узагальнено пошуково-дослідницькі роботи бібліотекарів району, які при написанні історій своїх сіл брали, зокрема, факти із розповідей односельчан, - про діяльність Союзу Українок в с.Нижчі Луб'янки спогади записала колишня завідувачка бібліотеки-філії цього села Марія Тверда. Електронну версію видання можна переглянути Історія союзянок Збаражчини - у книзі професора В.Жили "Збаражчина", інших документах та фото.

    17 травня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic Pic

    17 травня Україна святкувала Всесвітній день вишиванки. Це свято покликане сприяти єдності і культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу, зберігає споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Свято відзначається в третій четвер травня.
    У цей день працівники Збаразької центральної бібліотеки для дітей вирішили не просто вбратися в національний одяг, а й провели просвітницьку роботу серед маленьких відвідувачів книгозбірні, спрямовану на відновлення національної пам’яті, ознайомлення з традиціями створення і носіння вишиванок, сучасними тенденціями в їх оздобленні тощо. До свята у читальному залі бібліотеки було розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Жива традиція вишивки», яка знайомить читачів з результатами досліджень мистецтва вишивки і лексикону українського орнаменту, схеми українських орнаментів, тощо.
    Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка теж символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. вважається, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок.

    17 травня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Оскільки Україна тільки починає ступати на європейський шлях, то й багато традицій святкування лише починають формуватися і щороку поповнюються новими.
    День Європи в Україні офіційно відзначається із 2003 року (згідно виданого Указу Президента). Основна мета такого свята – донести більше інформації про європейські країни, про їх традиції, звичаї, підкреслити бажання українського народу розвиватися і вступати у світову спільноту.
    Цьогорічний День Європи збаражани святкували сьогодні, і проходив він в центрі міста, на майдані Івана Франка. Більшість містян були одягнені у вишиванки, тому що 17 травня в Україні відзначається ще і День вишиванки.
    Бібліотекарі Збаразьких районних бібліотек взяли участь в святковому дійстві. В Збаразькій ЦБ проведено день політичного інформування "Будуємо Європу разом" та розкрито інформаційну виставку "Україна – це Європа".

    14 травня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    Дитяча книга – це не просто джерело інформації. Це привід для роздумів, спілкування, вибору самостійної життєвої позиції, ідеалу. Дитина бачить у книзі магічну силу, яка може схвилювати, порадувати, вразити, дати відповіді на запитання, які ставить перед нею життя.
    Цими днями у Збаразькій центральній бібліотеці для дітей відбулось обговорення книг «У колі шанувальників книги». Діти із захопленням розповідали своїм одноліткам про прочитані нові книги, які надійшли у бібліотеку в цьому році. Захід пройшов цікаво і весело, діти зарядились гарним настроєм, кожен вибрав собі книгу до душі. Ознайомитись із невеликою частиною книжкового фонду нашої бібліотеки можна за посиланням. Досить часто книга, прочитана в дитинстві, залишається в пам’яті на все життя. А герої, з якими ми зустрічаємося на сторінках книг, стають нашими вірними друзями. Читаючи книги, ми розуміємо, що вони не лише чарують, розважають, але й виховують. Багато див ховає в собі книжка. «Хто багато читає, той багато знає» – так кажуть у народі. І це правда. Книжка вчить, як на світі жити, книжка відповідає на безліч запитань…

    11 травня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Наближається радісне свято - День матері. Це одне з найзворушливіших свят, бо кожен із нас з дитинства і до останніх днів має в душі єдиний і неповторний образ своєї мами, яка все зрозуміє, пробачить, завжди пожаліє, і любитиме, незважаючи ні на що. Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері.
    В День Матері зроблена своїми руками листівка може сказати набагато більше, ніж найдорожчий подарунок. Листівка – прекрасний спосіб привітати близьку людину, а коли вона ще й створена власноруч – це подвійно приємно. В Збаразькій центральній бібліотеці для дітей відбувся майстер-клас із виготовлення листівок для жінок, що подарували нам життя, найдорожчих кожному з людей – наших мам, який провела бібліотекар відділу обслуговування 1-4 класів Оксана Волошин. Дитячі варіанти листівок, без сумніву, порадують матерів і стануть відмінним презентом до свята.
    У цей день працівники Збаразької ЦДБ приєднуються до сердечних вітань для матусь наших маленьких читачів. Нехай світлом і добром відгукнуться в думках дітей ваші турботи, терпіння, любов і відданість.

    6 травня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Третього травня минуло 145 років від дня народження історичної особистості - Павла Петровича Скоропадського.
    Навколо його імені тривалий час точаться дискусії в українській історіографії – від відвертої ідеалізації діяльності прихильників гетьмана до не менш відвертої критики опонентів всіх його політичних кроків.
    "Павло Скоропадський - останній гетьман України"- книжкова виставка-досьє, що висвітлює життя і діяльність Павла Скоропадського як у контексті загальноукраїнської історії, так і в плані пізнання його як особистості.

    5 травня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    «Ті, хто читають книги, завжди будуть керувати тими, хто дивиться телевізор» (Жанліс Ф.)
    В Збаразькій центральній бібліотеці розкрито книжкову виставку-пораду "Читання влітку" рекомендаційних списків з української та зарубіжної літератур для учнів 5-11 класів. Списки складені на основі навчальної програми загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженої Міністерством освіти і науки України. До них входять твори, які бажано прочитати учням під час канікул, до початку нового навчального року, адже, коли розпочнеться навчання, учням часто бракуватиме часу вдумливо і спокійно ознайомитися із програмними творами. Перелік містить усі обов"язкові для вивчення в школі твори та окремі твори, рекомендовані для позакласного читання.
    Книги для прочитання можна взяти в Збаразьких центральних бібліотеках для дітей та для дорослих.

    2 травня 2018р. Збаразька ЦБС.

    Pic

    Сьогодні, 2 травня в Збаразькій центральній районній бібліотеці відбулась виробнича нарада працівників книгозбірень району. Цього разу, увага працівників акцентувалася на особливостях впровадження УДК в практику роботи бібліотек району. З консультаціями та порадами виступили директор Збаразької ЦБС Оксана Бойко, завідувач відділу комплектування та обробки літератури ЦБ Наталя Винарчук, завідувач методично-бібліографічного відділу ЦБ Тамара Кульпа.
    За участю бібліотекарів бібліотек-філій с. Зарубинці – Наталя Цвях, с. Шили - Оксани Хомик, с. Синява – Надії Миронець, с. Травневе – Наталії Кузіної, с. Киданці – Світлана Астраханцева Малюта, відбувся «Вільний мікрофон», під час якого було обговорено найболючіші питання організації роботи книгозбірень.

    26 квітня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    В пам’яті українського народу це день чорнобильського лиха, болю, суму, і забути це й викреслити із нашої пам’яті – неможливо. З того жахливого часу минуло 32 роки, зроблено багато для ліквідації наслідків Чорнобиля. Проте, на жаль, досі не має такої статистики, яка б давала вичерпну відповідь про смертоносні наслідки людських жертв і матеріальних затрат. А на квітучий українській землі з’явились пусті міста і села, мертвий ліс, в який не можна ходити, сади з яблуками, насиченими радіоактивною отрутою, вода, яку не можна пити, і навіть повітря стало ворогом. До дня пам’яті Чорнобильської трагедії в центральній бібліотеці для дітей розкрито тематичну книжкову полицю «І гіркота пече полинна».

    26 квітня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    У ніч на 26 квітня 1986 року світ сколихнула найбільша техногенна катастрофа в історії. Мільйони людей зазнали радіаційного випромінювання, сотні тисяч назавжди покинули свої домівки, тисячі загинули від наслідків "мирного атома".
    Минає 32 роки трагедії на Чорнобильській АЕС. Та біль, який завдала країні катастрофа, не вщухає з роками. Тисячі загублених життів, розбитих доль, нездійсненних мрій та планів, забруднене радіацією довкілля та страшні хвороби, – все це наслідки цієї біди. Болем віршованих рядків відізвалась душа Збаразької письменниці Олени Рутецької напередодні 32-ої річниці аварії:
    В науці кажуть: "Мирний атом"
    А мирний - значить без біди
    Чому ж тоді Чорнобиль мирний
    Лишив спустошливі сліди?!.
    Працівники центральних районних бібліотек взяли участь в годині-реквієм, що проходила сьогодні, 26 квітня, біля пам"ятника жертвам Чорнобильської трагедії.
    В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку-пам"ять "Розщеплені на атоми".
    В межах Всеукраїнської акції "Чорнобиль.Пам"ятаємо".
    на подвір"ї біля бібліотеки було висаджено кущ калини.

    11 квітня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Довгоочікуваний день Воскресіння Христового є для кожного невичерпним джерелом життя і радості. Великдень - це неймовірно важливе і масштабне релігійне свято, чия історія сягає в глибоке минуле. За час свого існування, воно зуміло зібрати величезну кількість традицій і обрядів, тим самим ставши важливою складовою культури багатьох народів.
    Про святкування Великодня в Україні розповідає книжково-ілюстративна виставка "Ясний Великдень на землі приніс нам янгол на крилі", що розкрита в Збаразькій ЦБ.

    10 квітня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    В читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставкупід назвою "ОУН: Етапи боротьби за незалежність України"



    10 квітня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Котилася писаночка з гори на долину,
    Прикотилась прямісінько до нас у гостину,
    А за нею йде Великдень, несе білу паску,
    Дзвонить в дзвони, всім дарує радощі і ласку.
    Разом з весною приходить велике і світле свято Великодня. Готуються до нього заздалегідь. Напередодні Великодніх свят в центральній бібліотеці для дітей розкрито книжкові виставки «Благословення сходить із небес: Христос Воскрес» (відділ обслуговування учнів 5-9 класів)
    та «Христос Воскрес! – радійте нині діти
    Сповнилося найбільше із чудес
    Пропала тьма і сонце правди світить
    Христос Воскрес! Воістину Воскрес!» для дошкільників та учнів 1-4 класів. Під час години духовності «Великодні дзвони» та майстер-класу «Розмалюю писанку, розмалюю» діти дізналися про походження традиції фарбування яєць, послухали легенди та перекази про писанку. Із задоволенням розмальовували Великодні розмальовки та робили витинанки якими потім прикрасили бібліотеку.

    6 квітня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    НЕ БУДЬ БАЙДУЖИМ ДО СМІТТЯ, СТАНЕ ЗДОРОВІШИМ І ЧИСТІШИМ ТВОЄ ЖИТТЯ.
    Вже традиційно, навесні, кожного року проводиться весняна толока. Так і цього року, 4 квітня працівники центральних районних бібліотек м. Збараж вийшли прибирати узбіччя дороги Збараж-Чернихівці.
    Наша толока ще раз довела, що краса міста та його околиць в наших руках, і хочеться сподіватися, що старання громади не були марними.

    3 квітня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    В Збаразькій ЦБ розкрито книжкову виставку "Собор душі Олеся Гончара", на якій представлено твори письменника, книги спогадів про нього уродженки Збаражчини, письменниці Любові Готарук "Дружба впродовж вісімнадцяти років" та "Щоб щаслива була!"
    "Відомий український письменник Олесь Гончар попри тиск радянської системи завжди був відданий Україні та мріяв про її свободу та незалежність"- про це написав у Facebook Президент Петро Порошенко з нагоди 100-річчя від дня народження письменника.

    30 березня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Пошануй же стародавність посту, Він такий давній, як саме людство (Святий Василій Великий. Про піст, 1)
    Наближається одне з найбільших християнських свят - Великдень. До Великодня віруючі готуються сім тижнів Великого Посту - одного з найсуворіших постів (саме стільки провів в пустелі Ісус Христос до свого розп'яття). Під час Великого Посту, перш за все потрібно подбати про очищення своєї душі.
    В Збаразькій ЦБ розкрито виставку-пораду "Піст-очищення душі і тіла", на якій представлено головні книги християнського віровчення, а також рекомендований календар харчування "Великий піст - 2018", та "10 неофіційних правил посту від священика", - їх основною суттю є творити більше добра і завжди пам"ятати про те, як це - бути людьми.

    29 березня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    З 1-го до 16 березня цього року в Україні проходив флешмоб «Крим — це Україна», оголошений Всесвітнім Рухом Патріотів України, щоб нагадати , що Крим — це Україна, а Росія — окупант.
    В Україні акції пройшли у Києві, Одесі та Львові, - біля дипломатичних відомств Росії. Їхнім головним символом став плакат «Крим — це Україна», який намалював учасник АТО з Харкова Юрій Нерослік. Флешмоб проводився другий рік поспіль по всьому світу.
    На підтримку цієї акції в Збаразькій ЦБ розкрито книжкову виставку та проводився флешмоб з користувачами бібліотеки.
    На виставці представлено книгу-фотоальбом про Крим та ряд інших цікавих видань, зокрема, тематична антологія "Крим, який ми любимо" з творами класиків української та кримськотатарської літератур, книга-дослідження захоплення півострова авторства відомого експерта, кримчанина Тараса Березовця "Анексія:Острів Крим.Хроніки "гібридної війни".

    26 березня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Насиченим був Всеукраїнський тиждень дитячого читання в центральній бібліотеці для дітей. Юні читачі, які завітали в цей час у бібліотеку, переглянули книжкові виставки: «Черпайте з книг науку благодатну», розкриту у відділі обслуговування учнів 1-4 класів, та «На хвилі читацьких захоплень», яка представлена користувачам 5-9 класів.
    Також в бібліотеці проведено літературний калейдоскоп «Книги-ювіляри 2018» та огляд літератури «Поезія –це свято».
    А на завершення Всеукраїнського тижня дитячого читання відбулося свято книги «Книжка гарна чарівниця – відкриває таємниці», яку підготувала та провела для учнів 2-А класу Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів 1 бібліотекар Оксана Волошин. Діти дізналися історію народження книжки, розгадували загадковий кросворд, грали пізнавальну гру «Сім приказок», провіряли свої знання творчості Тараса Шевченка. Загалом всі з користю провели час, та отримали невеличкі призи.
    Тиждень дитячого читання завершився та бібліотека завжди радо зустрічає своїх читачів.

    23 березня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Головною метою Указу Президента №397/2017 є забезпечення належної підготовки та проведення у грудні 2017 року – березні 2018 року заходів з нагоди 80-річчя від дня народження видатного українського державного та політичного діяча, Героя України В’ячеслава Чорновола.
    25 січня Україна вшановуватиме 19- ту річницю з дня загибелі свого великого сина, політика, публіциста, літературного критика, діяча руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичного в'язня СРСР, провідника українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років, лауреата Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна (1975).
    В Збаразькій ЦБ розкрито книжкову виставку-пам"ять "Повік не згасне свічка Чорновола", де представлені його твори,папка з матеріалами про життєвий шлях.
    Про феноменальну пам"ять В"ячеслава Максимовича, про його звички, вподобання, кохання до дружини, якій він щороку на день народження купував жовті троянди, та багато іншого можна дізнатися, переглянувши виставку.

    21 березня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    21 березня в залі Збаразької районної державної адміністрації було багатолюдно - відзначався Всесвітній день поезії. "Літературне сузір'я Збаражчини" - зустріч із письменницькою елітою краю спільно підготували та провели Збаразька центральна бібліотека та Збаразький районний будинок культури.PicПід "крило" до керівника літературно-мистецької студії "Рушник" Володимира Ярославовича Кравчука (Володимир Кравчук) з'їхались-зійшлись його побратими по перу: Зиновій Кипибіда, Марія Назар, Надія Тарасюк, Олена Рутецька, Юрій Заяць, Орест Чоловічок (Orest Cholovichok), Зиновій Казьо, - кожен з них презентував свій поетичний талант. Галина Сливка читала поезію зі своєї першої збірки, що має незабаром побачити світ. Проникливо і щемно звучали вірші поетів-початківців, учениць: Маргарити Мусій (Доброводівська школа), Мирослави Горайської , Маріанни Доберчак (ЗОШ №2), Іванни Панасик та Анастасії Попельовської (ЗОШ №1).PicЗвучали пісні на слова Володимира Кравчука: "Пісня про Збараж, "Мамині пісні" у виконанні Миколи Соснового (Nikolay Sosnovyy), "Фата розлуки" - співав Віталій Добровольський, "Шевченко на Майдані"- її дебютувало співоче тріо Збаразького районного будинку культури( Зиновія Ригайло, Любов Шарко і Ольга Забурська (Оля Забурська). Присутні переглянули фотослайди письменників Збаражчини, відеопрезентацію творчості Володимира Кравчука та відеозапис пісні "Ветерани" на його поезію, - музика Петра Ганчика, виконання Марії Очеретяної (обробка відео, фото та створення відеопрезентації - Василь Чорняк, Вікторія Радовська (Виктория Радовская).
    Ведучі Тетяна Стахів та Мар'яна Шмігель розповіли про письменницьку еліту краю, акцентувавши увагу на творчому доробку Володимира Ярославовича не випадково, адже саме в цей день письменник отримав високу відзнаку від Українського фонду культури - медаль, видану до 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка "За вірність ідеалам Кобзаря". Нагороду В. Кравчуку вручали: голова Збаразької районної ради Світлана Боднар, заступник голови РДА Юрій Головатюк та міський голова Роман Полікровський. Орденом "Патріот України" було нагороджено громадського діяча, підприємця Ігоря Ломагу (Ломага Ігор), з ініціативи якого відбувся захід, грамотами - письменників Збаражчини.Pic Pic PicНа завершення зустрічі виступив історик- краєзнавець Кравчук В.О., підопічна терцентру Ольга Кузьмиха привітала зі святом поезії Володимира Ярославовича, подарувала пам"ятний сувенір, та побажала всім присутнім творчих злетів, миру та Божої ласки.

    16 березня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Те, що у геніїв немає дати смерті, а є лише дата народження - відомо давно. Бо безсмертні їхні думки, їхні справи, що допомагають наступним поколінням долати час, жити правдою й істиною, не забувати про своє покликання на землі...
    Геній Шевченка особливий: кріпак із загубленого в степах українського села, він піднявся до поводиря цілого народу. Вшановуємо Великого Кобзаря у Шевченківські дні, у дні державних свят. Бо Тарас Шевченко - вершина нашого національного духу!
    У слові, пісні та пензлі збаражани щорічно вшановують свого пророка. Пісенні дійства відбулися у школах, міській раді, відкриття виставки - в Замковому палаці князів Збаразьких.
    7 березня в залі музичної школі пройшов святковий концерт "Пророче слово Кобзаря", присвячений 204-ій річниці від дня народження Т.Г.Шевченка.
    Працівники Збаразьких центральних бібліотек прийняли участь у вшануванні та розкрили книжкову виставку, де були представлені високохудожні книги та фотоальбоми, що показують багатогранність творчості Тараса Шевченка. В читальному залі Збаразької ЦБ постійно діє книжкова виставка творів поета та літератури про нього, папка-досьє поповнюється новими матеріалами. Цьогорічна виставка однієї книги, яку ще називають "другою Біблією українця"- "Кобзар" Т. Шевченка привертає увагу читачів ще й своєю назвою - цитатою Володимира Кравчука: "Коли осмута в душу заповза, відкрий "Кобзар" на будь-якій сторінці...Розверзнуться словесні небеса, Творцю заглянеш в очі наодинці".

    12 березня 2018р.

    До ДНЯ УКРАЇНСЬКОГО ДОБРОВОЛЬЦЯ, який ми відзначаємо 14 березня та з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, Picсуверенітету і територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, підвищенню суспільної уваги і турботи про учасників АТО бібліотекарями сільських бібліотек-філій зібрано спогади воїнів-учасників АТО на Сході України.
    На основі зібраних матеріалів методично-бібліографічний відділ видав посібник «ВОЇНИ ЗБАРАЖЧИНИ У ЗОНІ АТО. СПОГАДИ УЧАСНИКІВ АТО НА СХОДІ УКРАЇНИ».
    Війна – це зараз не слово, а реальність. Але кожен з нас хоче миру. Мир, незалежність та цілісність держави завойовують для нас учасники АТО – справжні герої сучасності. Про них варто знімати фільми, писати книжки та розповідати в школах. Ми повинні зробити все, щоб про них не забули.

    переглянути

    9 березня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic Pic

    Саме навесні, у прекрасну пору цвітіння ніжних підсніжників, синіх пролісків, на нашій славній Україні народився відомий поет, великий Кобзар –Тарас Григорович Шевченко. Саме зараз по всій Україні проходять Шевченківські дні, в які ми з вдячністю і теплом згадуємо великого поета.
    В центральній бібліотеці для дітей з цієї нагоди розкрито книжкові виставки «Кобзарем його ми звемо»(відділ обслуговування учнів 1-4 класів) , «І чужому научайтесь. Й свого не цурайтесь…»(відділ обслуговування учнів 5-9 класів).І вже традиційно в ці дні діти читають поезії Тараса Григоровича, адже вони допомагають осмислити минуле та зазирнути в майбутнє, відкрити для себе нове в мудрих рядках його творчості..

    7 березня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    3 давніх-давен на нашій українській землі образ довгожданої весни уособлювала гарна молода дівчина з вінком квітів на голові. Народний образ весни – це образ краси, сили і надії. Першим і, по-жіночому особливим, місяцем є Березень. Він, як мовиться в народі, й усміхнеться і заплаче, і ошкіриться крутим норовом. Та коли з’являються весняні квіти так хочеться принести їх для мами.
    На початку березня читачі центральної бібліотеки для дітей зібралися у відділі обслуговування учнів 1-4 класів на майстер клас «Любій мамі на світанні квітку подарую». Діти із задоволенням виготовили святкові листівки з квітами та забрали їх додому, щоб привітати своїх матусь з весною.
    Працівники центральної бібліотеки для дітей також вітають матусь наших чудових читачів з святом весни.
    Щасливі будьте, гарні і здорові, Хай дітки Ваші виростають в радості й любові!

    5 березня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    5 березня минуло 115 років з дня народження Наталі Львівни Забіли, письменниці, твори якої з великим задоволенням читає не одне покоління. Притаманне їй уміння просто і невимушено розмовляти з дітьми, знання психології малят, уміння писати зрозуміло й цікаво, лірично й серйозно, подаючи одночасно потрібну інформацію та виховуючи найкращі людські якості, залишають її твори актуальними й до сьогодні. У творчому доробку письменниці вірші, повісті, оповідання, п’єси і драматичні поеми, а також опубліковані у періодичних виданнях десятки вдумливих статей і рецензій. На таких творах, як «Хатинка на ялинці», «Про Тарасика й Марисю», «Ясоччина книжка», «Катруся вже велика», «Під дубом зеленим», «Веснянки», «Про дівчинку Маринку», «Перший крок», «Малим про велике», «Веселі друзі» та багатьох інших виховувалось не одне покоління української дітвори.
    Наталя Забіла подарувала дітям майже двісті книжок. І впродовж усього творчого життя вона сповідувала один принцип: для дітей треба писати так само добре, як і для дорослих, і навіть ще краще. Наталя Львівна ніколи не загравала з юним читачем, а вела розмову з ним серйозно й шанобливо про речі дуже важливі, вселюдські моральні цінності та пріоритети, що залишаються незмінними в усі часи. Саме тому книжки письменниці й донині читають, знають, люблять.
    До ювілею письменниці в Збаразькій центральній бібліотеці для дітей розкрито книжкову виставку, проведено літературну годину «Під ясним сонцем» та готується запис аудіокниги для слабозрячих та незрячих дітей «Ясоччина книжка»..

    3 березня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    3-го березня в залі Збаразької міської ради відбулася презентація книги Богдана Андрушківа "Незламна" про зв'язкову, розвідницю та медика УПА, жительку Збаража Ганну Лінько (Ковальчук), псевдо "Лілея". Захід, який підготували та провели бібліотекарі Збаразької центральної районної бібліотеки, відбувся з участю автора та головної героїні книги, яка напередодні відзначила свій 94-ий день народження.
    В залі були присутні рідні, близькі та друзі пані Ганни, міський голова Роман Полікровський, директор Збаразької ЦБС Оксана Бойко, бібліотекарі центральних районних бібліотек, підопічні Збаразького терцентру соціального обслуговування, інтелігенція міста.
    Книга "Незламна" - це біографічний та політико-психологічний нарис про Ганну Степанівну Лінько.Через призму життєвих перипетій цієї незламної жінки автор показує повстанський приклад подвигу та стійкості дівчат періоду національно-визвольної боротьби середини 20-го століття. Письменник впевнений, що про таких людей потрібно писати романи, бо, за допомогою одного тільки нарису, неможливо розкрити всю глибину особистості та усвідомити, що і боротьба, і життя, незважаючи на всі ті страшні випробування, що довелося пройти, були покладені на олтар рідній Україні такими людьми, як Ганна Степанівна, її чоловік, Трохим Лінько, брат Іван, бабуся Марія Василівна з Охримівців, та багатьма іншими героями того часу, про яких мають знати нащадки.
    Ведучі заходу - бібліотекарі Тетяна Стахів і Мар'яна Шмігель - ознайомили присутніх з біографією головної героїні, зачитуючи уривки її спогадів з книги "Незламна". Демонструвались відеозаписи пісень: "Світить сонце, світить ясне", "Нас не там весна зустріла", "Пісня про Майдан", "Ой, у лісі на полянці" з фотослайдами життєвих доріг Ганни Лінько. Над обробкою слайдів та створенням відео працював Василь Чорняк, системний адміністратор Збаразької ЦБС.
    Хор Союзу Українок виконав для своєї колишньої подруги-союзянки такі пісні: "Зрубали ялину, сплели домовину" - присвячена пам"яті розтріляних хлопців-упівців, серед яких був і наречений Ганни Степанівни, Володимир Сивий; "Країно моя Україно"; "Хто ти є, Україно?". Звучала пісня в дарунок "Гей, сестро, вгору очі".
    Вітальні слова та уклінна подяка за приклад життєвого подвигу звучали у виступі керівника Збаразького територіального центру соціального обслуговування Наталія Мандзюк, яка наголосила, що недаремно жінки, що боролися в УПА, мали псевдоніми від назв квітів - Лілея, Троянда, Конвалія, та інші, бо дійсно це був самий цвіт української нації, і поки ми будемо про них пам"ятати і брати приклад, доти і буде незалежною наша українська земля.
    Голова районної управи Братства ОУН-УПА Ярослав Брега привітав пані Ганну піснею, виконаною акапельно, і сказав, що поки серед нас живуть такі люди, ми повинні записувати їхні свідчення та розповіді, щоб залишити цю історію, ці подвиги для нащадків.
    Відрадно, що в минулому році вийшла книга спогадів Ярослава Перчишина "Сповідь моїм землякам", а нині - вже маємо "Незламну" Богдана Андрушківа.
    Головна героїня дійства Ганна Степанівна щиро дякувала всім присутнім за проведення презентації, за те, що прийшли привітати її з особистим святом.
    У виконанні всіх присутніх прозвучала пісня-молитва "Многая літа".
    Більше світлин та інформації про презентацію книги "Незламна"- на шпальтах газет та сюжеті телеканалу ТТБ, де також будуть інтерв'ю з автором та героїнею книги.

    2 березня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    Володарем 2018 року за східним календарем є Собака. У безмежному світі природи немає у людини вірнішого та відданішого друга як собака. Він не лише найкращий, але й найдавніший друг людини. Вчені-археологи стверджують, що собака служить людині понад 15000 років!
    У наш час існує майже 400порід собак –великих і маленьких, розумних і дужих, красивих і працьовитих. Сучасні породи собак поділяються на три групи: мисливські, службові й декоративні. Про породи собак, правила догляду за ними, цікаві історії з їх життя розповідає література з книжкової виставки «Є собаки усілякі», яку розкрито у відділі обслуговування учнів 1-4 класів центральної бібліотеки для дітей.

    1 березня 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    Зима весні не віддає ключів…
    Вночі та вранці дихає у спину.
    І приморозок, наче плащ з парчі,
    Висріблює і пагорби, й долини…
    Хоч на дворі лютують морози, а земля все ще відпочиває під снігом, та на календарі вже весна. Усіх, хто прагне весняного настрою, пташиного щебету, сонечка та ніжної зеленої травички запрошуємо у центральну бібліотеку для дітей переглянути книжкову виставку «Прийшла весна до нас у гості».

    21 лютого 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic

    21 лютого весь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Саме так вчені-лінгвісти намагаються привернути увагу людей щодо володіння рідною мовою. На сьогоднішній день людство розмовляє на семи тисячах мов. А кожні два тижні одна з них зникає .
    В Україні цей день святкується з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови. Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.
    На підтримку Міжнародного дня рідної мови в центральній бібліотеці для дітей розкрито книжкову виставку «Мови чисте джерело» та проведено мовознавчу гру «Краса імені твого».
    У світі про українську мову кажуть, що вона співуча, солов'їна, багата. І від кожного з нас залежить, щоб жила наша мова, одна з найкрасивіших мов світу.

    21 лютого 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic Pic

    Нації вмирають не від інфаркту.
    Спочатку їм відбирає мову.
    Ліна Костенко
    Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.
    Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову, як ознаку культурної приналежності особи.
    Міжнародний День рідної мови відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.
    2018 рік оголошений Роком державної мови в Україні, тому Збаразька центральна бібліотека акцентувала свою увагу, передусім, на популяризації видань рідною мовою: розкрито книжкову виставку, що діє протягом року, представлено новий стелаж надходжень з україномовними книгами українських та зарубіжних авторів, оформлено куточок "Рідне слово моє - в нім озвуться віки" з довідниками, словниками, посібниками з українського правопису.

    22 лютого 2018р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    У межах реалізації проекту «Нова українська школа» 20-21лютого в Збаразькій центральній дитячій бібліотеці побували учні трьох 1-х пілотних класів Збаразької загальноосвітньої школи І-ІІІ №1 на одному із занять тижня «Мої улюблені книжки».
    Під час відвідин бібліотеки діти ознайомилися з правилами поводження з книгою, з читацьким формуляром, з книгами та періодикою для їх віку, наявними в бібліотеці. Всіх присутніх зацікавили мультфільми про бібліотеку та історія про лисичку, яка випадково заскочила до бібліотеки, і потрапила до надзвичайного світу знань. Також діти читали поезії нашого земляка, члена Національної спілки журналістів України, та Національної спілки письменників України – Володимира Кравчука.

    Pic Pic Pic

    20 лютого 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    20 лютого 2014 року увійшло в історію України, як "чорний четвер". День розстрілу Небесної сотні...В цей день загинули Устим Голоднюк зі Збаража та Назарій Войтович з с. Травневе Збаразького району. За даними слідства, від пострілів снайперів у формі спецпризначенців «Беркуту» на вулиці Інститутській у центрі Києва 20 лютого загинули 48 учасників Революції Гідності. Всі вони навіки вписали свої імена в літопис української історії, як Герої Небесної сотні.
    Завдяки їхньому подвигу день 20 лютого став переломним моментом і змінив хід подій в Україні, наблизивши її до європейського майбутнього.
    В Збаразькій бібліотеці розкрито виставку-пам"ять "Небесну сотню зорі освітили, щоби безсмертною лишилась в небесах." Постійно діюча книжкова виставка "Герої не вмирають", поповнюється новими виданнями про Революцію Гідності та війну на Сході країни. В минулому році це були книги: "Іловайськ" Євгена Положія, "Аеропорт" Сергія Лойка, "Лицарі звитяги" і "Я - війна" Любові Гонтарук, та інші. В цьому році надійшли книги, що вже стали бестселерами - "Рейс" Сергія Лойка та "Інтернат" Сергія Жадана.
    Сьогодні працівники Збаразьких центральних бібліотек прийняли участь в молебені пам"яті за загиблими Героями Небесної сотні на майдані Івана Франка. Пам"ятаємо!

    19 лютого 2018р.

    Pic
    Особливе місце в історії української музичної культури належить Василеві Барвінському – видатному композитору ХХ століття, талановитому педагогу, виконавцю, вченому, активному громадському діячеві, уродженцю м. Тернопіль, якому в цьому році, 20 лютого виповнюється 130 років від дня народження.
    З нагоди цієї дати відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразької ЦБС створено відеопрезентацію «Я вибрав до життя боротьбу і працю».
    Василь Барвінський належить до плеяди митців, чия творчість припала на часи жорсткого випробування долею (дві світові війни, нацистський і сталінський терори). Все своє життя композитор присвятив служінню мистецтву та рідній культурі. Творча постать митця вражає своєю неординарністю та глибиною.

    переглянути

    14 лютого 2018р.

    Pic Pic

    «Я починаю з кохання, адже скільки б його не заперечували, воно є головним у житті людини».(Ш.Бодлер)
    До дня закоханих в центральних районних бібліотеках Збаража пройшов флеш-моб "Я люблю бібліотеку".
    Всіх шанувальників книги та бібліотеки запрошуємо у новостворену фан-зону!

    10 лютого 2018р.

    Pic
    Сьогодні, 10 лютого, минає 10 років, як відійшов у Вічність уродженець Вишнівця журналіст, поет, шанувальник бібліотеки, щира і чуйна людина Ігор Філик. Згадуючи про нього добрими словами, в Збаразькій центральній бібліотеці розкрито книжкову виставку, присвячену його світлій пам"яті. На виставці представлені дві збірки поезій, окремі вірші Ігоря в літературно-мистецьких збірниках "Рушник", газетних вирізках. Збережений рукописний вірш, який він написав для підготовки сценарію до вшанування дня Чорнобильської трагедії.

    6 лютого 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    «Вік живи –вік навчайся!»
    Користуватися комп’ютером у наш час – це звикла справа. Сьогодні майже вся діяльність людини супроводжується інноваційними технологіями, які допомагають розвиватись та збагачувати свої знання, швидко та оперативно отримувати необхідну інформацію, економити час і раціоналізувати свою діяльність. Проте старшому поколінню треба докласти чималих зусиль, аби збагнути, як він працює. Більшість людей поважного віку не мають вдома комп’ютери та не вміють ними користуватися. Саме тому працівники терцентру та Збаразької ЦБС організували заняття для літніх людей. Підопічні проявили ентузіазм та цікавість під час заняття. Інструктор Василь Михайлович розповів, як працюють комп’ютери та що можна робити з їх допомогою. Так,поважні пані ознайомилися з Інтернетом та соціальними мережами, дізналися як спілкуватися з рідними,які перебувають закордоном із допомогою програми Skype, та як знаходитись в курсі подій, що відбуваються в Україні та в світі. Сучасна медицина довела, що люди після 50 років, які працюють на комп’ютері, освоїли Інтернет та активно користуються ним, значно покращують свій мозковий кровообіг, продовжують життя. Для людей похилого віку комп’ютер відкриває масу можливостей і може стати незамінним помічником у повсякденному житті.

    2 лютого 2018р.

    Pic
    До 100-річчя бою під Крутами відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразької ЦБС видано рекомендаційний список електронних ресурсів «ЖАР І ХОЛОД СІЧНЯ 1918-ГО…»
    Видання включає перелік інтернет-ресурсів, що будуть корисними для вчителів та викладачів історії України, а також учням загальноосвітніх шкіл та студентам вищих навчальних закладів для кращого засвоєння навчальної програми.
    Окремі розділи стануть в нагоді бібліотекарям, працівникам культури в організації літературних годин, вечорів пам’яті та інших масових заходів з нагоди відзначення цієї трагічної події.
    Електронну версію видання можна переглянути за адресою:

    переглянути

    29 січня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    29 січня 2018 року минає 100 років битви під Крутами. Тепер уже зрозуміло – цей день назавжди став знаковим для України. 300 вояків Української народної республіки, серед яких більшість складали київські студенти і ліцеїсти, прийняли нерівний бій з чотирьохтисячним більшовицьким військом на чолі з колишнім царським підполковником Муравйовим.
    Крути – одна з численних битв українського народу за свою незалежність. Але вони посідають одне з найважливіших місць в нашій історії. Ці відважні юнаки дали бій переважаючим силам ворога. Вони лише на кілька днів затримали наступ «червоних» росіян на Київ. І саме цих кількох діб вистачило, щоб на століття наперед закласти основу української державності. Уряд Центральної Ради зміг укласти Брестський договір і цим самим засвідчити міжнародну суб’єктність Української народної республіки.
    В Збаразькій центральній бібліотеці розкрито книжкову виставку-пам"ять "Мужність, закарбована довічно" і проводиться тижневий флеш-моб пам"яті "Ніколи Україні не забути цих юних душ нескорений політ"

    9 січня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic
    Збаразькій центральній бібліотеці відбувся духовно-пісенний вернісаж "Мотив колядки зазира у душу". Бібліотекарі разом з колядниками славили народження Ісуса, приймали різвяно-новорічні віншування.

    6 січня 2018р. Відділ ІТ та АБП.

    Pic
    6 січня 2018 року ми святкували 80-річчя від дня народження справжнього «витязя молодої української поезії» Василя Стуса. Людини, що стала символом Українського Опору другої половини ХХ століття, ключовою постаттю духовного життя доби, письменника, правозахисника, борця.
    Роль, яку відігравала постать Василя Стуса у розвитку української літератури ХХ століття, відновленні української державності та національної ідеї важко переоцінити.
    Відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів Збаразької ЦБС з цієї нагоди створено віртуальну виставку-портрет «ЯРІЙ ДУШЕ! ЯРІЙ, А НЕ РИДАЙ…».

    переглянути

    6 січня 2018р. Збаразька ЦБ.

    PicНа Святвечір, 6 січня 1898 року на станції Дебальцеве (тепер - Донецька область) народився Володимир Сосюра, відомий український поет-лірик, 120-ту річницю від дня народження якого вшановуємо цими днями.
    Родина майбутнього поета переїхала до селища Третя Рота, що зараз є частиною Лисичанська. З 11 років Володимир підтримував родину, працюючи в бондарському цеху, телефоністом, чорноробом. Закінчив два училища, продовжував тяжко працювати. Під час Української революції 1917–1921 років служив бунчужним 3-го Гайдамацького полку Армії УНР, пізніше вступив у лави РСЧА.
    В архівах збереглися ненадруковані вірші Сосюри українською мовою, які він писав, перебуваючи в Армії УНР. А перший друкований вірш «Плач волн» поет опублікував 1917 року в лисичанській газеті «Голос рабочего». В 1921 році побачила світ друга збірка Сосюри «Поезії». В 1920-ті роки поет прагнув розвитку нової культури. Співпрацював із літературними організаціями «Плуг», «Гарт», «ВАПЛІТЕ», «ВУСПП». Окрім будівничої тематики, він майже один серед українських митців культивував інтимну та любовну лірику.
    В 1930-х роках особисте життя та творчість письменника були затьмарені трагедією Голодомору та репресіями, що довели його до межі психічного розладу. В 1934 році Сосюру виключили зі Спілки радянських письменників за «націоналістичні ухили» (поновили лише 1936 року). І хоча 1948 року поета відзначили найвищою Сталінською премією, прихильність режиму була примарною. 1949 року другу дружину поета Марію Гаврилівну заарештували за звинуваченням у розголошенні державної таємниці й заслали до Казахстану. 1951 року письменник був знову обвинувачений у «буржуазному націоналізмі» за патріотичну поезію «Любіть Україну». Помер Володимир Сосюра 8 січня 1965 року.
    Вшановуючи 120-річчя з дня народження В.Сосюри, в читальному залі Збаразької ЦБ розкрито книжкову виставку "Коли додому я прийду В годину радісну, побідну, Я на коліна упаду І поцілую землю рідну".

    4 січня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Напередодні 80-річчя від дня народження легендарного поета і борця Василя Стуса, який народився 6 січня 1938 року, в УКРІНФОРМ відбулася прес-конференція "Він голови не гнув".
    В Збаразькій центральній бібліотеці було організовано відеоперегляд та розкрито книжкову виставку "Народжений в Святвечір та освячений Словом".
    Учасниками прес-конференції були: Левко Лук'яненко - Герой України, політик та громадський діяч, народний депутат України, співзасновник Української Гельсінської Групи, автор "Акта проголошення незалежності України", лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка 2016 року; Дмитро Стус - генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка, син поета Василя Стуса; Євген Гринів - заступник голови Ради ВГО "Меморіал" імені Василя Стуса, народний депутат України 1-го скликання, головний редактор правозахисної газети "Український меморіал", член Національної спілки журналістів України; Богдан Моркляник - перший заступник голови правління ВГО "Меморіал" імені Василя Стуса, український громадський діяч, доктор технічних наук, професор; Василь Шендеровський - член правління ВГО "Меморіал" ім. Василя Стуса, доктор фізико-математичних наук, професор; Володимир Сергійчук - член правління ВГО "Меморіал" імені Василя Стуса, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Юрій Баланюк - заступник голови правління ВГО "Меморіал" імені Василя Стуса, керівник проекту "Українська мить".
    В межах прес-конференції презентували унікальні архівні спогади В'ячеслава Чорновола про Василя Стуса. "Є і папери, які, як кажуть, "не горять". В архівах "Меморіалу" знайшлись спогади про Василя Стуса, підписані рукою В'ячеслава Чорновола. Цей документ був досі невідомий", - заявив член правління ВГО "Меморіал" ім. Василя Стуса, історик Володимир Сергійчук.

    2 січня 2018р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic

    Напередодні Різдвяних свят Збаразька центральна книгозбірня хоче подякувати своїм користувачам та всім шанувальникам книги за те, що були разом з нею в 2017 році і привітати з Новим 2018-им роком та Різдвом Христовим!
    Читальний зал прикрашений новорічною виставкою-інсталяцією з чотирьох ялинок,три з яких "виросли" з книжок Івана Франка, Тараса Шевченка та Лесі Українки, і мають назву "Книжкові ялинки геніїв". Вишукані витинанки на шибках вікон, сяйво ялинки, затишок від каміна, нові книги,- бібліотекарі раді вітати своїх користувачів! Нехай кожен день 2018-го року буде таким же світлим, чистим і радісним, як сторінки цікавої та мудрої книги!


    Інформація про життя бібліотек-філій Збаразької ЦБС в 2018 році


    Бібліотека-філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    Справжні новорічні свята приходять до нас саме із цього доброго свята. День Святого Миколая настає 19-го грудня у християн та 6-го грудня у католиків. Цей день радує маленьких та дорослих своїми щедрими подарунками. Для батьків - це ознака того, що Новий рік вже не за горами, а для малечі - справжній привід для радості. Адже у цей день Миколай дарує дітям невеличкі приємності.
    Наймолодші читачі Тарасівської бібліотеки-філії разом з бібліотекарем Галина Папура також готуються до цього світлого свята. Ось так весело відбуваються репетиції у книгозбірні!

    Бібліотека-філія с.Тарасівка

    Pic Pic

    У бібліотеці дитина починає своє перше знайомство з інформаційною культурою, тому бібліотекар Галина Папура у книгозбірні с. Тарасівка проводить велику кількість уроків, які традиційно і систематично проводиться з молодшими читачами. Сьогодні це один з основних видів діяльності з формування інформаційної культури дітей та юнацтва.
    Заняття будуються таким чином, щоб вони були прості та доступні за змістом і запам’яталися дітям. До кожного з них оформляються яскраві та інформативні книжкові виставки.
    З кожним роком заняття стають більш цікавими, інтерактивними. Вигравши в 2010 році грант від Програми «Бібліоміст» та отримавши 3 комп’ютери, копіювальну та розмножувальну техніку, доступ до мережі Інтернет, бібліотечні уроки вийшли на новий рівень проведення. Зараз акцент робиться на навчання користувачів пошуку інформації в Інтернет.
    Для того, щоб бібліотечний урок запам’ятався дітям і був ефективним, бібліотекар Галина Папура ділить його на дві частини. Перша частина уроку – теоретична, друга – пізнавально-розважальна. Теоретичний матеріал намагається подавати з елементами театралізації, цікавих розповідей про дитячих письменників, використовуючи мультфільми, мультимедійні презентації. Практичне закріплення – у формі гри, змагання. Участь у будь-якій грі на бібліотечних уроках – завжди діяльність добровільна, а тому кожна дитина має можливість добровільно проявити свої знання, уміння, навички та здібності, перевірити себе в невимушеній обстановці.
    Сьогодні робота Тарасівської бібліотеки-філії будується більшою мірою на формуванні у дітей вмінь, пов'язаних з пошуком інформації, роботі з новими комп'ютерними технологіями, а використання сучасних комп'ютерних і мультимедійних технологій дозволяє зробити їх більш цікавими та змістовними.

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    PicОсінь. Пора радості та смутку, пора спокою і тривог, найбагатша, найщедріша пора. Свічками запалахкотіли берези, вбралися в золоті шати красені-клени, а осокори вже скинули своє золотисте вбрання.
    14 жовтня – величний і багатий на свята день. Для нас, українців, це свято християнське і національне, воно символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу.
    З 2014 року, саме на Покрову Пресвятої Богородиці Президент України встановив щорічно відзначати — День захисника України.
    І тепер цей день став не просто державним святом, а направду всенародним святом, бо захисниками незалежності та суверенітету України в наш час є військові і добровольці, госпітальєри і волонтери , дорослі і діти — всі ті, хто в різний спосіб наближають перемогу над загарбниками.
    До Дня захисника України в нашій книгозбірні підготовлено книжково-ілюстративну виставку « Козацькому роду нема переводу ».
    Експозиція вміщує літературу, що розповідає про наших захисників. Тих, на чиїх плечах тримається наша державність і незалежність, тих, хто ціною власного життя оберігає наше мирне сьогодення і наше щасливе майбутнє.
    Мільйони людей вірять, що небо нашої України-матері стане мирним, адже його оберігають славні воїни, їм довіряють найдорожче, найсвітліше – оберігати мир! Ми повинні розуміти, як важко нашим воїна знаходитися далеко від своїх родин і друзів, як важко кожного дня переживати смертельні ризики та втрати побратимів. Ми повинні показувати нашим захисникам нашу підтримку, повагу та віру.


    Pic14 жовтня є особливим днем для українців. Він поєднав у собі значущі підстави вважати його святковим: релігійну, державну, ідеологічну. Так, 14 жовтня – день Покрови Пресвятої Богородиці, яка з давніх-давен є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. У цей день відзначається День українського козацтва та День захисника України, 76 річчя з дня створення УПА.
    В бібліотеці – філії с. Кретівці була розгорнута книжкова виставка - спогад« Отака історія рідного народу».
    Рік за роком відходять у минуле часи героїчної визвольної боротьби УПА, але інтерес до цієї сторінки нашої історії не спадає. З духу одвічної стихії і волі народу народилась Українська Повстанська Армія, яка вписала вагому сторінку в історію боротьби українського народу за свободу і незалежність.
    Козацька доба – найбільш хвилююча і яскрава сторінка багатостраждальної історії Поділля. Козацтво – не тільки військовий, а й чітко виражений національно-культурний феномен. Сила, велич і мужність козацтва були настільки впливовими, що кожен мешканець України мріяв стати козаком.
    Саме виставка надає унікальну можливість, насамперед молодому поколінню, перенестися в епоху наших славних козацьких прадідів, «прожити» їхнім життям, вдивитися в портрети українських гетьманів і полководців, побачити, як воювали і який вигляд мав побут запорожців. Наразі ця сторінка нашої історії надзвичайно актуальна, адже звитяги козацьких полководців, блискучі перемоги запорожців у жорстоких боях, їхня любов до своєї вітчизни та незрадлива вірність побратимам є тим історичним і духовним стрижнем, що надає сили й енергії для боротьби за українську незалежність сьогодні, виховує в сучасних українців гордість за славетні здобутки нашої історії. Ми українці і повинні перш за все пам’ятати: хто ми, звідки наші корені.
    Pic Щороку, у першу неділю жовтня, в усіх школах радісно вітають учителів із професійним святом — Днем вчителя.
    Кажуть, що справжнім вчителем треба вродитися, і що вчитель – це не професія, а велике покликання. Недаремно великий Гете вважав, що тих, у кого вчимося ми, правильно називають вчителями нашими, але не всяк, хто вчить нас, заслуговує це ім’я. Адже ці люди – вчителі, педагоги, власною працею, даруючи свої знання учням, роблять великий внесок у розвиток людської особистості, і тим самим у розвиток нашого суспільства. Їх непосильна праця не може лишатися непоміченою і неоціненною по достоїнству.
    До того, як говорити про які – не будь механічні дії вчителя на шляху оволодіння педагогічною майстерністю, передусім варто зазначити: якщо людина хоче стати вчителем, Майстром, то в ній має бути саме цей дух – дух учителювання. Тобто – бажання вчити й спілкуватися з дітьми. І якщо найголовнішою відрадою існування людини може стати спілкування з дітьми, тоді є в ній цей дух, дух учителя. Отже, вона зможе стати Майстром. Але якщо такого вчительського духу в немає, то жодні поради з неї Майстра і не зроблять.
    З нагоди цього свята в нашій книгозбірні була розгорнута книжкова виставка « Черпайте з книг науку благодатну». На якій представлені книги на допомогу навчальному процесу.
    Pic Pic Всесвітній день тварин , або Всесвітній день захисту тварин, що відзначається у всьому світі щорічно 4 жовтня , був заснований на Міжнародному конгресі прихильників руху на захист природи, що проходив в 1931 році у Флоренції (Італія), і покликаний звернути увагу людства на проблеми інших мешканців планети.
    Дуже прикро, але біологічне різноманіття Землі неухильно скорочується величезними темпами. Статистика надає жахливі цифри: кожну годину з лиця нашої матінки Землі безповоротно зникають три види тварин. Кожен день відходять в історію близько 70-ти видів флори і фауни нашої планети. Життя людей немислиме без тварин, а значить вони повинні зробити все, щоб не допустити зникнення жодного виду.
    Тому Всесвітій день захисту тварин покликаний об’єднати зусилля людей у збереженні тваринного світу нашої планети та захистити права домашніх та безпритульних тварин.
    Бібліотека- філія с. Кретівці не залишилась осторонь цього дня. Бібліотекар підготувала книжково - ілюстровану виставку «Цей цікавий світ тварин». На ній представлена література, в якій можна знайти матеріал про різні види тварин, як правильно їх доглядати і лікувати, піклуватися про них та оберігати, також твори письменників про тварин.
    Запрошуємо усіх бажаючих ознайомитись з представленими на виставці документами та взяти їх з собою. Адже тваринний світ такий цікавий і незвіданий. Крім того, можна дізнатися про вплив тварин на життя та здоров’я людини, про лікування за участі таких тварин, як коти, собаки, коні та дельфіни, про користь від спілкування людини з тваринами.
    Давайте не забувати про те, що ми одна велика сім’я на маленькій планеті і, роблячи добру справу, допомагаючи нашим братам меншим, ми допомагаємо собі!
    Pic PicОсінь…Ще вчора цілий день йшов дощ, сонечко заховалося за хмарки і, мабуть, забуло про наше з вами свято, шановні бібліотекарі та наші улюблені читачі. А свято для нас з вами особливе – Всеукраїнський день бібліотек.
    Та ось настав недільний ранок 30 вересня 2018 року.. Сонечко радіє разом з нами, дарує усім останнє осіннє тепло і посмішки та кличе всіх до бібліотеки.
    Сьогодні свято храму книг, бібліотеки славне свято. Зібрались ми, щоб теплих слів сказать багато.
    Будь-яке свято – це завжди багато щирих, вірних друзів, це теплі слова вітань, які так приємно чути. І сьогодні до нашої книгозбірні с. Кретівці прийшли наші дорогі маленькі читайлики з матусями, дорослі читачі, щоб привітати й вшанувати тих, хто присвятив бібліотечній справі усе своє життя, хто багато років тому переступив поріг бібліотеки і залишив назавжди в ній своє серце.
    До свята в приміщенні бібліотеки організована книжкова виставка «Цей дивовижний світ – бібліотека». Чим довше читач знаходиться у бібліотеці, тим краще він розуміє яку безмежну силу має книга. Без неї людина сліпа, адже з дитячих літ книжка допомагає зрозуміти світ, що нас оточує, вона розповідає нам про історію рідного краю, звичаї, традиції… Книга – мудрий друг і порадник, вона, не вміючи говорити, розповідає нам про пригоди і подорожі, про чудеса, про навколишній світ. Тож кожен присутній цього дня обрав для себе книгу найближчу по духу.
    Дуже неочікуваним та дуже приємним подарунком для нас стала святкова книжкова виставка – інсталяція « Я люблю книгу!» і виставка – порада «Читаю я , читай і ти», які для нас створили діти своїми руками!!!! А як приємно було спостерігати за нашими читачами, які з цікавістю і захопленням виконували роль бібліотекаря. Вони видавали книжки , заповнювали формуляри , створювали книжкові виставки і навіть працювали «бібліонянею» для наших наймолодших читачів.
    Дякуємо вам, наші читачі, за те, що ви у нас є! Ми завжди з вами! Ми працюємо для вас!

    Бібліотека-філія с.Лози

    Pic Pic

    Як відомо, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року № 177 «Про припинення використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації (ББК) та впровадження Універсальної десяткової класифікації (УДК)», заклади нашої країни, що досі користувались ББК повинні перейти до використання для систематизації документів за УДК.
    У бібліотеці-філії с. Лози проходить класифікація бібліотечного фонду згідно нових таблиць УДК. Наймолодші читачі книгозбірні активно долучились до допомоги бібліотекарю Алла Косяк. Вони заклеюють старі шифри книг згідно класифікації ББК, а бібліотекар вже проставляє класифікацію документу згідно нових таблиць. Робота пішла значно швидше з такими помічниками. Хорошому бібліотекарю завжди прийдуть на допомогу користувачі книгозбірні.
    Ось як всі дружно працюють!!!

    Бібліотека-філія с.В.Кунинець

    Pic Pic Pic

    На базі бібліотеки-філії с. Великий Кунинець з початку вересня запрацював проект «Бібліоняня». Це нова бібліотечна послуга, яка допоможе батькам вирішити нагальну потребу на якийсь час зайняти корисною справою дитину та додасть їм вільного часу для вирішення власних проблем.
    У бібліотеках Збаразької ЦБС йде постійний пошук нових форм бібліотечної роботи, і за допомогою цього проекту бібліотекар Галина Санець хоче залучити до бібліотек більше як дітей, так і їх батьків. Адже тут вони зможуть не тільки читати, а й спілкуватися за інтересами.
    Проект «Бібліоняня» є надзвичайно корисним для сучасних батьків. Тепер мами, татусі, бабусі можуть спокійно вибирати книги, піти у справах у відділення зв’язку, ощадбанку, сільської ради чи навіть побути на самоті, а діти будуть під наглядом «Бібліоняні» – працівника бібліотеки. З «Бібліонянею» Ваша дитина буде учасником голосних читань творів для дітей, вивчатиме віршики, відгадуватиме загадки, гратиме рухливі ігри.

    Бібліотека-філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    Щорічно за традицією у другу неділю серпня проходить святкування Дня села с. Тарасівка «А хто Тарасівки не знає, то хай до неї завітає…». Свято підготували та провели зав. клубом с. Тарасівка Ярослав Гуменюк спільно із зав. бібліотекою Галина Папура.
    Для дітей свято розпочалось ще напередодні, у суботу 11 серпня цілий день діти мали змогу порадіти різним атракціонам – стрибали на батутах, спускались із гірки, їли солодощі. А в неділю 12 серпня з самого ранку йшла підготовка до свята, дівчата та хлопці допомагали облаштувати і прикрасити сцену біля клубу. В післяобідню пору, біля клубу зібрались місцеві жителі та гості від старого до малого.
    До підготовки святкового концерту Ярослав Гуменюк та Галина Папура підійшли з творчістю та гумором. Готувалися серйозно, адже у цей день також відбувся творчий звіт клубу с.Тарасівка присв’ячений 100-річчю з дня утворення Західно-Української Народної Республіки. Важкий і тернистий шлях пройшла Україна, гірка доля випала на плечі українського народу. Протягом багатьох століть нашу землю терзали татари і монголи, шведи і німці, австро-угорські та польські війська, червона російська чума. Але український народ знаходив у собі сили і знову вставав з колін, все робив для того,щоб звучала солов’їна українська мова, задушевна пісня, була воля і незалежність.
    Ведучі свята Роксолана Павленчак та Оксана Табака разом з учасниками свята теплим українським словом, українською милозвучною піснею, музичними композиціями, поетичними рядками, які присвячувались Україні, рідному краю і рідним батькам, вітали своїх односельців та гостей села.
    Із теплими словами до своїх односельців звернувся сільський голова Базаринської сільської ради Ігор Воркун. Вітаючи односельчан зі святом, він подякував тим людям, які небайдужі до проблем громади та беруть активну участь у житті села, зокрема, тим хто допомагав під час підготовки свята.
    Із словом привітання виступила заступник голови Збаразької районної ради Юля Чванкіна, Богдан Яциковський, голова фракції Радикальної партії, депутат Тернопільської обласної ради. Привітав та висловив подяку організаторам – Михайло Головко, народний депутат України від партії Свобода.
    На святі також був присутній Володимир Демчук, депутат Збаразької районної ради , який організував ігрову зону для найменших жителів та гостей с. Тарасівка та розмальовку обличчя. Також виступив гурт «Стан свідомості», який зачарував присутніх своєю виконавчою майстерністю. У їхньому виконанні звучали патріотичні пісні.
    Галина Гафткович, режисер масових заходів будинку культури м.Збараж привітала всіх присутніх із Днем села та успішним завершенням творчого звіту, побажала всім успіхутакож щирі слова подяки за організацію свята прозвучали для Ярослава Гуменюка, зав. клубу та Галини Папури, зав. бібліотекою с. Тарасівка.
    Окрім концерту гості та жителі села мали змогу пригоститися українським смачненьким борщем, «війтовою юшкою»,смачним шашликом, пухкенькими рогаликами та різними смаколиками.
    У бібліотеці с. Тарасівка було розгорнуто фотовиставку присвячену Дню села «Святе, як хліб моє село», книжкову виставку до 100-річчя створення ЗУНР «ЗУНР: вікопомний чин українського народу» та виставку-інсталяцію до Дня Незалежності України «Моя земля – це незалежна Україна».
    Свято закінчувалось та людям не хотілося розходитись по домівках, адже позитивні емоції і радість переповнювали кожного, хто завітав цієї погожої днини у Тарасівку.Ввечері для жителів та гостей села відбулась запальна дискотека під відкритим небом.

    Бібліотека-філія с.Розношинці

    Pic

    Бібліотека в селі – це платформа для культурного розвитку сільської громади. Сучасна сільська бібліотека повинна швидко адаптуватися до потреб читача, його запитів, уподобань. Кредо сучасної сільської бібліотеки: «Бути корисними та затребуваними для своєї громади».
    Задовольнити інформаційні потреби користувача, зробити доступною для нього інформацію – саме в цьому полягає одна з соціальних функцій сільської бібліотеки.
    Розношинська бібліотека-філія – це культурний центр, що забезпечує інформаційні потреби реальних та потенційних користувачів. Бібліотекар книгозбірні Світлана Петришин надає можливість міжособистісного спілкування практично всім жителям села та організовує їхнє культурне дозвілля.
    Вже традиційно, щонеділі, старше покоління Розношинців збирається за круглим столом у бібліотеці, щоб обговорити питання надання субсидій, призначення пенсій, соціального захисту, поділитись своїм досвідом вирішення різних правових питань, з якими стикаються люди чи не щодня. Так нещодавно бібліотекарем було проведено інформаційну годину «Людина у світі законів», для старшого покоління громади села.
    Розбудова нашої державності супроводжується масою нових законодавчих та інших нормативних актів і завдання бібліотек інформувати, підвищувати правову культуру та виховувати правосвідомість у громадян.

    Бібліотека-філія с.Розношинці

    Pic Pic Pic

    Народна мудрість говорить: «Книга вчить, як на світі жить». І це справді так. Важко уявити життя без книги, адже вона дозволяє дізнатися про все на світі.
    Є така думка, що люди в селах не читають книг. Цей стереотип ламає бібліотека-філія села Розношинці Збаразької ЦБС. Як зазначає бібліотекар Світлана Петришин, завжди є люди, які постійно читають книги і чи не кожного тижня приходять у сільську книгозбірню за новими книгами. Книжковий фонд, звичайно, не настільки наповнений новинками літератури, як центральна бібліотека та бібліотекар завжди може порадувати своїх постійних читачів книжковими новинками, які вона бере у користування в Збаразьких центральних бібліотеках для дорослих та дітей. Тож користувачі Розношинської бібліотеки-філії завжди можуть задовольнити свої читацькі вподобання.

    Бібліотека-філія с.Мусорівці

    Pic Pic

    Що найбільше тішить бібліотекаря? Відповідь проста. Неабияке задоволення для кожного бібліотекаря спостерігати як дитячі очі світяться від цікавості та захоплення, коли знайомляться з новими книгами.
    Переконатись в цьому мені допомогла дегустація книжкових новинок під назвою "На хвилинку зупинись, нову книгу подивись", яка минулого тижня пройшла в нашій бібліотеці. Кожен читач мав змогу ознайомитись з пізнавальною, дослідницькою, художньою літературою, яка оселилася тепер на наших полицях.
    Дітвора щиро раділа книгам, на які так чекали. Завершився захід, як завжди, фотосесією. Тож запрошуємо усіх бажаючих прийти і знайти книгу до душі. Двері бібліотеки завжди для вас відкриті.

    Бібліотека-філія с.Стриївка

    Pic Pic

    Ми живемо у світі, пронизаному новизною. За вікном 21-е століття: світ давно опанував новітню техніку, всіх об’єднав Інтернет. Просунута в технічному плані молодь давно освоїла ноутбуки, комунікатори, електронні книги- букрідери. Здається, що традиційній книзі вже не залишилось місця в житті сучасного юнацтва. Та це не стосується молоді, яка проживає в с. Стриївка Збаразького району.
    Нещодавно Стриївська громада святкувала 555-річний ювілей села. З нагоди цього ювілею у бібліотеці-філії пройшов флеш-моб «Моя рідна Стриївка» та відбулося нагородження найактивніших читачів. За активну участь у житті книгозбірні бібліотекар Ірина Довгань (Iryna Dovgan) вручила подяки Дзюбановській Лілії, Пристай Аліні та Уйківській Валентині.
    Книжка… Для одних людей – це скарб неоціненний, для других – річ, одна з тисячі повсякденного побуту, для третіх – данина моді, розкіш, додаток до хатнього інтер’єру. Є й такі, для яких книжка нічого не значить.
    Перед книгою віками схиляло в шанобі голову людство, вважало її святинею. Перед нею сполоханою пташкою, в радісному горінні, тріпоче серце дитяче. Книга наш помічник, а для тих, хто вміє дружити з нею, – вірний друг.
    Книги чекають на зустрічі з Вами! Можливо, в наступному році Ви також отримаєте подяку від бібліотекаря за активну участь у житті бібліотеки!

    Бібліотека-філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic Pic Pic Pic

    Літо – улюблена пора дітвори, адже це – канікули, відпочинок, розваги… Як зробити так, щоб цей відпочинок був цікавим і змістовним? Це можливо разом з бібліотекою.
    У бібліотеці-філії села Тарасівка Збаразької ЦБС діє Програма літніх читань «Літній вояж, або 90 днів на книжкових островах». В рамках Програми бібліотекар книгозбірні Галина Папура провела бесіду-огляд книжкової виставки «Книги-ювіляри 2018 року», книжковий літній бум: «Читаємо завжди – читаємо скрізь», літературна подорож «Чарівна країна фантазерів». Екскурсовод-бібліотекар розповіла дітям про письменникі-фантастів, які створили цю дивну країну, якої немає на жодній географічній карті, але вона позначена в кожній людини, яка вміє мріяти.
    Для найменших користувачів книгозбірні бібліо-посиденьки: «Бути сонечком для інших», вікторина «Сторінками українських народних казок», конкурс загадок «На гостину до Флори і Фауни».
    Завдяки таким літнім читанням діти переконуються, що в бібліотеці можна не тільки взяти книгу, але й поспілкуватись з друзями, цікаво, змістовно відпочити та набути нові корисні знання.
    Програма літніх читань триває! Бібліотекар Галина Папура, запрошує всіх дітей села Тарасівка приєднатися і цікаво проводити свій вільний час. Літо продовжується, бібліотека чекає нових учасників літніх читань

    Бібліотека-філія с.Синява

    Pic Pic

    Не знаєте куди подіти дитину? – залишіть у бібліотеці.
    У бібліотеці-філії села Синява, врахувавши побажання користувачів книгозбірні, розпочато проект «Бібліоняня».
    У кожного з нас бувають справи, які не можна відкласти, але ми не маємо можливості щоб кудись поїхати чи піти, бо з нами знаходяться діти молодшого дошкільного віку. І ось тут руку допомоги вам простягне «бібліоняня» – Надія Миронець. Кваліфікований бібліотекар знайде розвагу для вашої дитини на 1-2 години в день, а ви в цей час займетесь невідкладними справами. Це не просто добра справа, перш за все – це допомога людям, а саме батькам.
    Діти у книгозбірні граються, малюють, і просто розглядають картинки в книжках. А коли вдається посадити непосид, бібліотекар почитає їм казки, віршики, оповідання. Час для юних читачів біжить швидко і непомітно. Йти їм з бібліотеки зовсім не хочеться.
    Нова сервісна бібліотечна послуга допоможе організувати інтелектуальний, культурний та творчий розвиток дітей, надасть вільний час їх батькам, а також створить сприятливі умови для соціальної адаптації дітей та розвитку інтелекту та творчих здібностей. Це нагода забезпечити корисне та цікаве дозвілля для дітей.
    Бібліотекар Надія Миронець запрошує діток разом з батьками відвідувати бібліотеку, як можна частіше, щоб разом цікаво і з користю провести час.

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    7 липня відзначається Свято Івана Купала, одне із найдавніших і найбільш улюблених в народі. Це час найкоротших ночей і найдовших днів, коли життєві сили природи досягають свого апогею, а, за народними повір’ями, трави і квіти набирають найбільшої сили. У цей день Іоанн Хреститель освятив воду та прогнав злі сили. Вірили, що вранці разом із першим сонячним променем в оселю зазирає добра доля. Вона не обходила і того, хто пірнав у теплу, оповиту чарівними туманами купальську воду або хоч умивався нею.
    Свято Купала вирізняється особливою поетичністю та чарівністю. В ніч з 6 на 7 липня хлопці розпалювали багаття, через яке попарно перестрибували, а дівчата ще й пускали на воду віночки, завбачуючи своє майбутнє подружнє життя.
    Купальські дійства в Україні - це магія рідної землі, це бальзам для душі, який надає сил і наснаги і в наші дні.
    В книгозбірні с. Кретівці до свята Івана Купала організовано тематичну книжкову виставку «Заплету віночок, заплету шовковий», де читачі зможуть більш детально прочитати літературу про це свято. Також була проведена народознавча бесіда «Купальські свята».

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    111 РОКІВ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ГЕНЕРАЛ – ХОРУНЖОГО РОМАНА ШУХЕВИЧА.
    Роман Шухевич народився у Львові 30 червня 1907 року. Його дитинство пройшло у містечку Краківці Яворівського повіту на Львівщині. Там же закінчив народну (початкову) школу. З 1917 по 1925 р. навчався у філії Львівської Академічної гімназії. Під час навчання Роман мешкав у Львові у своєї бабусі Герміни Шухевич, де і познайомився з тодішнім командантом УВО Євгеном Коновальцем.
    В бібліотеці – філії с. Кретівці розкрита книжкова виставка-портрет «Роман Шухевич — символ нескореності України», присвячена визначному військово-політичному діячу, провідному члену ОУН, головнокомандуючому УПА.
    Роман Шухевич - легендарний герой української революційно - визвольної боротьби, який створив і очолив збройну боротьбу українського народу за визволення України, поклав своє життя на вівтар батьківщини, щоб вічно духовно жити в історії української нації. Вже у незалежній Україні ми переконуємося, що й через багато років не згасла зірка Романа Шухевича.
    Підступно вбитий, захоронений без почестей, він повернувся до нас видатним українським полководцем і зайняв чільне місце між славними синами своєї оновленої незалежної Української Держави, серед плеяди її військових і політичних діячів.
    «Я знаю, що скорше чи пізніше загину від ворожої кулі. Старим я не буду напевно. Я не боюся за нашу будучину, коли знаю, що наші засуджені сільські хлопці гинуть з окликом: «Нехай живе Україна!». Любов до визвольного змагання є в них більша за любов до особистого життя. Я відчуваю щораз більшу відповідальність перед найкращими синами українського народу». Роман Шухевич.

    Бібліотека-філія с.Мусорівці

    Pic Pic

    Сільська бібліотека була і залишається острівцем збереження національної культури, народних традицій і звичаїв, історії свого села. Вона є територією духовності знань, помічником в освіті, професійному становленні, організації дозвілля. Сільська бібліотека не може похвалитися сьогодні великим набором послуг для своїх користувачів. Але багато що вона може зробити. Все залежить від особистості фахівця, його бажання працювати творчо, змінити роботу бібліотеки на краще.
    Бібліотека - філія с. Мусорівці Збаразька ЦБС є центром інтелектуального дозвілля села, де користувачі мають можливість відвідати цікаві масові заходи, взяти участь в дискусіях за круглим столом, побувати на презентаціях книг. Розмаїтою тематикою відзначаються заходи, що проводяться в бібліотеці. Це уроки мужності, бесіди, зустрічі за круглим столом, тематичні вечори, флешмоби , акції.
    У книгозбірні для найменших користувачів бібліотеки створено дитячий куточок, який облаштовано яскравими ілюстраціями казок та саморобками, м’якими іграшками. В цьому куточку маленькі читачі можуть відпочити, пограти в різноманітні ігри. Тут для них лежать розмальовки, олівці, фарби, тут вони з радістю виготовляють вироби своїми руками, які потім експонують на полицях бібліотеки.
    Всі засоби, якими багата сьогодні бібліотечна практика, що підказує власний досвід бібліотекаря Наталія Олещук та її фантазія, мають на меті донести до молоді просту і водночас дуже важливу ідею: людина, що читає, отримує такі дивіденди, як кращий інтелект, кращу пам‘ять; вона краще говорить, легше зав‘язує контакти, скоріше приймає рішення і загалом має більше шансів досягти справжніх життєвих успіхів. Перші кроки до них людина робить в бібліотеці. Тут вона отримує перші навички самопізнання, самооцінки, толерантного ставлення до іншого «Я», відчуття своїх коренів, своєї «малої Батьківщини» як найріднішого місця на планеті.

    Бібліотека-філія с.Гніздичне

    Pic

    Говорять, що шоколад – джерело вічного щастя і символ неземної насолоди. В цьому, мабуть, переконалися маленькі читачі Гніздичненська бібліотека-філія Збаразька ЦБС, для яких 11 липня було у спекотний літній день провели солодкі зустрічі «Задоволення з присмаком шоколаду». На захід були запрошені наймолодші читачі книгозбірні, на яких чекали приємні сюрпризи.
    Бібліотекар Євгенія Бойко розповіла присутнім легенду ацтеків про «напій богів» (так індіанці називали шоколад), про те, що першим європейцем, який спробував «чоколатль» був Христофор Колумб, якому, до речі, дуже не сподобався смак цього напою. Діти дізналися, що привіз зерна «дерева богів» до Європи іспанський конкістадор Фернандо Кортес, що іспанці в найсуворішій таємниці зберігали рецепт дивовижного напою, але так як довго приховувати його виявилося неможливим, поступово шоколад став поширюватися по всьому світу, остаточно придбавши в ХІХ ст. сучасну форму, коли шоколадна плитка почала свою переможну ходу по всьому світу.
    Прослухавши інформацію, діти взяли активну участь у проведенні міні-вікторини.

    Бібліотека-філія с.Стриївка

    Pic

    Конституція – це Основний Закон, що закріплює суспільний і державний устрій країни, функції органів державної влади, основні права та обов’язки громадян. 28 червня 1996 року Верховна Рада ухвалила Конституцію України. Відтоді цей день в Україні відзначається як державне свято.
    У бібліотеці-філії с. Стриївка до цієї знаменної дати було розгорнуто книжкову виставку «До Конституції – з повагою». Конституція України… Що ж це нам відомо про Конституцію України? Це найвищий закон, який утверджує багатовікове прагнення українського народу до незалежності. Прийняття Конституції України є закономірною і важливою віхою в історичному розвитку України.
    27 червня бібліотекар книгозбірні, Ірина Довгань провела для учнів 5-9 класів шанс вікторину «Чи знаєш ти закони України?». Суть вікторини в тому, що учасникам надається шанс визначити вірну відповідь на запитання із запропонованих ведучою. Юні користувачі показали високий рівень знань з питань Конституції України.

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic Pic

    15 травня 1854 р. в с. Зарубинці в родині священика народився хлопчик,якого назвали Іваном.У майбутньому він стане великим ученим із світовим ім'ям,міністром здоров'я,академіком,принесе славу чеській,австрійській,німецькій і звичайно українській науці ! "Вчений світової слави ~ родом із Зарубинець !" ~під таким гаслом в Зарубинській бібліотеці пройшла екскурсія до сільського музею Івана Яковича Горбачевського.Керуюча музею,Гардашевська Ольга Миколаївна доступно для дітей,розповіла про життєвий шлях видатного вченого.Ми їй дуже вдячні,діти були вражені та задоволені.

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic Pic

    За літо тобі потрібно не тільки відпочити, а й підготуватися до наступного навчального року. Якщо під час навчання часу на читання катастрофічно не вистачає, то влітку вільного часу – цілком достатньо. В рамках «ЛІТНЬОГО ЧИТАННЯ» бібліотека – філія с. Кретівці пропонує список літератури « Прочитай влітку!» для обов’язкового читання для учнів 5-9 класів. До речі, всі ці книги ти можеш взяти у нас в бібліотеці. Також протягом місяця червня у бібліотеці діє книжково – ілюстративна виставка «Влітку книжку прочитай – в школі бали получай!».
    Усі бажаючі мають чудову можливість ознайомитися з рекомендованою літературою для читання влітку, а також наші читачі можуть з допомогою бібліотекарів підібрати книги по шкільній програмі для себе чи просто для душі. Отож, любі користувачі, запрошуємо вас до бібліотеки, адже наша допомога і ваше бажання читати – це запорука успіху і хороших оцінок. Гарного відпочинку та цікавого читання!

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    28 червня наша країна відзначає День Конституції. Саме 22 років тому в Україні було прийнято Основний Закон держави. Цей акт закріпив незалежність українського народу, зробив його справжнім володарем суверенітету.
    Щоб ознайомити дітей з історичними передумовами прийняття Основного Закону України, прослідкувати шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України, в бібліотеці – філії с. Кретівці була проведена година історії «ОБЕРІГ НАШОЇ ДЕРЖАВНОСТІ» .
    Бібліотекар розповіла дітям, про те як «народжуються» закони; пояснила, що Конституція надає дітям рівні права та не допускає жодного насилля над дитиною. І вже, як завжди, бібліотекарем була організована творча майстерня. Дітям було запропоновано зробити квітку мальви . Всі ми знаємо і пам’ятаємо мальви з дитинства, що прикрашали Українські хатки, не даремно говорять, що мальва символ України, символ найдорожчого, любові до рідної землі, до народу. Не було села, а в ньому хати, де б не росли під вікнами мальви – прекрасні обереги нашої духовної спадщини. Всім, хто вирушав у далеку-далеку дорогу, ці квіти нагадували: там земля мила, де мати родила!
    Діти з великим задоволенням та ентузіазмом робили квітку МАЛЬВИ. Також була розгорнута книжкова виставка «Оберіг нашої державності», де читачам була запропонована правознавча, історично-довідкова література.
    Виставка дає можливість зрозуміти, яким важливим і важким був процес створення власної Конституції та відображає найважливіші шляхи становлення українського конституціоналізму, що триває і зараз.», розповідає про Конституцію, яка стала реальною і дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави як повноправної учасниці світового співтовариства.
    Запропоновані для перегляду документи виставки зайвий раз переконають відвідувачів у тому, що прийняття Конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.
    Конституція України – це не лише Закон законів, це – серце, ядро подальшого розвитку і вдосконалення суспільства. Вона увійшла всуспільне життя, як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності й соборності України.

    Бібліотека-філія с.В.Луб'янки

    Pic

    У бібліотеці-філії села Вищі Луб’янки розпочалась Програма літніх читань. Вона сприяє підвищенню читацької активності, організації відпочинку та проведення змістовного дозвілля читачів-дітей у період літніх канікул, а також залученню до бібліотеки нових користувачів, які приїжджають на відпочинок, у гості до рідних.
    Якщо протягом навчального року у школярів переважає «ділове читання», то влітку весь свій вільний час діти можуть присвятити читанню і улюбленим захопленням. Бібліотекар книгозбірні, Марія Козак розробила Програму, яка розрахована на роботу з дітьми різного віку. В її рамках бібліотека займається залученням дітей і підлітків до читання кращих художніх, науково-пізнавальних книг, за допомогою творчих конкурсів створює умови для читацького розвитку.
    Програма літніх читань закривається укінці серпня. Праналізувавши читацькі формуляри користувачів бібліотеки, буде оголошено кращого читача Програми літніх читань.
    Поспішайте відвідати книгозбірню та станьте переможцем!!!

    Бібліотека-філія с.Стриївка

    Pic Pic Pic

    Літо для бібліотек – це пора творчості, фантазії, активізації усіх форм індивідуальної та масової роботи з читачами-дітьми, можливість ближче пізнати їх. Книгозбірні району надають можливість корисно і приємно провести свій вільний час дітям впродовж літніх канікул. У бібліотеці-філії села Стриївка продовжуються літні читання. Цього разу бібліотекар Ірина Довгань провела для дітей середнього шкільного віку захоплюючий літературний квест «У пошуках щастинок-розуминок». Дітей було поділено на дві команди, кожна з них отримали маршрут та завдання. Їм потрібно було виконати конкурсні завдання літературного квесту та отримати щастинку-розуминку за кожну вірну відповідь.
    Було дуже приємно бачити зацікавленість читачів-пошуковців у квесті та книгами з різних напрямків знань. Це – енциклопедії, книги про тварин, рослини, книги сучасних українських авторів, та інші. Багато з цих книг читачі взяли з собою для домашнього читання.
    Квест показав, що вчитися – це весело та круто! Можна ось так в бібліотеці, в формі змагань, відкривати для себе щось нове. Квест - це чудова можливість весело та з користю провести час в бібліотеці з друзями, однокласниками, та й просто з чудовою компанією.
    Найголовніше завдання бібліотек під час літніх канікул – це організація дозвілля, та залучення дітей до читання з раннього дитинства.
    Мета Стриївецької книгозбірні – показати дітям, що бібліотека не тільки «дім» книг, але і територія захоплюючих і веселих «подорожей».
    Чекаємо зустрічі з Вами!

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic

    Настала пора літніх канікул,а це час готуватися до слідуючого навчального року !"Читаємо влітку "~висвітлені списки рекомендаційної української та зарубіжної літератури для 5 - 9 класів.Ми будем раді вас бачити!!!

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic

    В рамках Програми літніх читаннь у бібліотеку-філію села Зарубинці завітали на екскурсію під назвою «Мандруємо по світу книг» вихованці дошкільного навчального закладу «Казка». Мета екскурсії полягала у розвитку інтересу до читання, бажання слухати, виховувати охайність до книги і надати перші поради, як користуватися бібліотекою у майбутньому, а найголовніше – викликати бажання стати активними читачами. Маленькі читачі часті гості чарівної оселі книги, яка не залишає жодну дитину байдужою. Тут їх зустрічає розмаїття цікавих, яскравих книг, газет та журналів. Новенькими палітурками книги посміхнулися до малечі та повели їх у чарівний світ принцес та принців, фантастичних пригод та мандрів. Книг тут, звісно, не бракує – енциклопедії, казки, оповідання, довідники, хрестоматії.
    Ведуча заходу, бібліотекар Наталя Цвях зазначила, що книга в житті людини має величезне значення. І хоча інформаційними лідерами для дітей є телевізори та комп’ютери, проте книга була і залишається головним джерелом інформації та базових знань. А якщо діти хочуть дружити з книгою, необхідно обережно ставитися до неї, берегти її, і вона розповість багато цікавого.
    Дошкільнята познайомилися з правилами користування бібліотекою та книгою. Діти жваво цікавилися книгами та журналами, слухали розповіді бібліотекаря, відповідали на запитання вікторини, присвяченої книзі під назвою «До знань золотої скарбниці».

    Бібліотека-філія с.Стриївка

    Літо – час шкільних канікул, коли діти відкривають світ і себе в цьому світі. Щорічно кожна бібліотека, яка обслуговує дитяче населення, розробляє і реалізовує Програму літніх читань. Не залишаться осторонь і Стриївецька бібліотека-філія, в якій цими днями успішно старували літні читання.
    До книгозбірні прийшли вихованці дошкільного закладу «Журавлик» с. Стриївка із вихователем Оксаною Рижик. Бібліотекар книгозбірні, Довгань Ірина підготувала та провела для дошкільнят захоплюючу гру-мандрівку «Бібліотечний трамвай». Діти подорожували літературними станціями: «Твоя перша книга», «Склади пазли», «Я знаю вірш», «Станція Знань», «Музичний конкурс» та інші.
    Разом з бібліотекарем діти цікаво і змістовно провели час у книгозбірні, отримали позитивні емоції від зустрічі з літературними героями, покращили навички спілкування, розвили свої інтелектуальні та творчі здібності, поповнюють багаж необхідних знань. На завершення подорожі учасників заходу чекали призи.Переглянути фотозвіт заходу
    Стриївецька книгозбірня запрошує хлопчиків і дівчаток взяти участь у програмі літніх читань «Літо з гарною книгою»!
    Протягом літнього періоду в бібліотеці ви зможете гарно відпочити відправитися в захоплюючу подорож сторінками улюблених книг, прочитати яскраві дитячі журнали та газети, поспілкуватися з однолітками, пограти в пізнавальні ігри, виготовляти іграшки, малювати тощо.

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    Сумна звістка завжди проколює серце рубаями життя...як ось сьогодні, украінців приголомшила втрата поета Петра Сороки..Втрата нашого земляка, відомий українського письменника, літературознавця, редактора, науковця, великої людини Петра Сороки.
    Петро Іванович Сорока народився 6 січня 1956 року у с. Грицівці Збаразького району Тернопільської області. Письменник, літературознавець, редактор, науковець. Кандидат філологічних наук , доцент кафедри літератури і порівняльного літературознавства Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка . Опублікував десятки монографій і статей в українських і закордонних виданнях. Член Національних спілок письменників та журналістів України .Прозаїк, літературний критик. Автор численних наукових монографій про майстрів слова і пензля, серії «Денників», а також поетичних збірок.
    Петро Іванович завжди був світлою, глибокою людиною... Скільки зробив, скільки ще міг зробити... Він до останньої днини не втомлювався дивуватися цьому світу, відкривати і розуміти його глибоко – так, як це вмів тільки він.
    Бібліотека – філія . Кретівці і односельчани сумують з приводу передчасної смерті відомого українського письменника нашого земляка Петра Івановича Сороки.
    Витриманий, виважений, з родзинкою скромності, але із дуже відкритою справжньою творчою душею.
    Таких людей варто зазначувати для себе як ті, що направляють своім життям і подихом до вічності...
    В сільські книгозбірні розкрито книжкову виставку – пам'ять « Я звідав терни, звідав сум, учився, писав, страждав , любив, горів, трудився, словом жив».
    6.06.2018 р.

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    «Мені здається, що одна з найбільших удач
    у житті людини - щасливе дитинство»
    Агата Крісті
    У перший день літа ми традиційно відзначаємо Міжнародний день захисту дітей, одне із найдавніших міжнародних свят. Рішення про його проведення було ухвалено Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії у листопаді 1949 року. ООН підтримала цю ініціативу та оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.
    З нагоди Міжнародного дня захисту дітей 1 червня в бібліотеці- філії с. Кретівці була рзгорнута книжкова виставка « Дитинства чисте джерело», де була представлена література про історю і значення Міжнародного дня захисту дітей. Матеріали експозиції покликані інформувати юних відвідувачів бібліотеки про їхні права, визначені Конвенцією про права дитини та навчити ставитися з повагою до себе та оточуючих.
    День захисту дітей – це не тільки свято для самих дітей, це і нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, щоб усі діти росли щасливими, вчилися, займалися улюбленою справою і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.
    1.06.2018 р.

    Бібліотека-філія с.Тарасівка

    Фотозвіт про ДЕНЬ ВИШИВАНКИ у Тарасівській бібліотеці-філії Збаразької ЦБС

    Бібліотека-філія с.Гніздичне

    Pic

    У Гніздичненська бібліотека-філія Збаразька ЦБС cтартували літні читання “Читацькі перегони з книгою за 90 днів літа”. Адже щороку влітку юні книголюби не розлучаються з бібліотекою. Вони активно беруть участь у літніх читаннях і прагнуть стати лідерами. Цього року на читачів чекають справжні перегони, лідер яких визначиться в кінці літа. Діти вже сьогодні стали першими учасниками читацьких перегонів.
    Літні читання допомагають дітворі дізнатись про цікаві книги, про новинки літератури, надають змогу брати участь у різних заходах, які проходять у бібліотеці під час літніх канікул, у творчих конкурсах, а також дітвора проводить свій вільний час з користю, адже бібліотека – це дитяча територія, в якій завжди цікаво і ніколи нудьгувати…
    Спекотне літечко – ідеальний час, щоб побалувати себе цікавою книгою…

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic

    Безумовно, День матері, який відзначається в другу неділю травня – це одне з самих зворушливих свят. І невипадково – від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Краса материнства в усі століття оспівувалася кращими художниками, письменниками і поетами. Саме про ці твори йшла мова у циклі заходів, які пройшли в Зарубинській бібліотеці-філії до Дня Матері.
    В цей день усі читачі мали можливість залучитися до виготовлення букетиків квітів своїми руками у подарунок найріднішій людині. Діти як оті пташенята щебетали про своїх мам, казали слова вдячності і любові, читали про них вірші, малювали портрети.

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic

    В ці дні, коли буденність розквітає барвами, в Зарубинській бібліотеці-філії відбувся захід – свято вишиванки «Ой яка ж ти гарна, сорочка вишивана!».
    Відвідувачі книгозбірні прийшли у бібліотеку, щоб не тільки послухати цікаву розповідь біліотекаря Наталя Цвях про вишиванку, дізнатися про деякі маловідомі факти, пов’язані з цим ремеслом, а ще й помилуватися барвистими експонатами мистецької виставки, вишиванками, що були створені місцевими майстринями.
    Не байдуже ставлення бібліотек до розвитку традиційного українського мистецтва є важливою складовою виховання сучасних і прийдешніх поколінь.

    Бібліотека-філія с.В.Луб'янки

    Pic Pic Pic

    Зворушливе літературно-мистецьке свято з нагоди Дня матері відбулося у Вищелуб’янецькій ЗОШ, яке підготувала та провела бібліотекар місцевої книгозбірні Марія Козак.
    Його учасники зібралися, щоб висловити свою любов і шану найдорожчій людині – рідній неньці, подякувати їй за любов і турботу, а також привітати всіх жінок і побажати їм здоров’я, щастя і Божого благословення.
    Шанування матері – один з найсвятіших обов’язків людини і неоплатний борг дітей. Мати – найрідніша людина у нашому житті. І доки жива мама, ми завжди відчуваємо себе дітьми. Нам завжди потрібна її ласка, її порада, підтримка.

    Бібліотека-філія с.Великі Вікнини

    Pic Pic Pic Pic Pic

    Мистецтво зачаровує нас силою краси. Кожен із видів мистецтва відтворює навколишній світ різними засобами: музика за допомогою звуку, танець – руху, а література – слова.
    10 травня у с. Великі Вікнини відбулася творча зустріч із поетесою, вчителем, членом Національної спілки журналістів України Надією Тарасюк, яку організувала та провела Лариса Міганович, бібліотекар Великовікнинської бібліотеки-філії.
    Під час зустрічі учасники заходу мали нагоду почути нові поетичні твори поетеси в авторському виконанні. Її поезія – особлива свіжість вражень, динамічність почуттів і мудрість, що спонукають до розумів.
    Почесними гостями заходу були директор Збаразької централізованої системи Оксана Бойко та письменники, уродженці Збаражчини, Орест Чоловічок (Orest Cholovichok), Юрій Заяць, які також ознайомили глядачів із своїм творчим доробком. Почута поезія піднесла присутніх духовно та збагатила новими відчуттями.
    Прекрасним доповненням цієї зворушливої зустрічі стала книжкова виставка «Поезія – це скарб усіх віків, це діамант величиною в слово!».
    Більше фото іззаходу можна переглянути в альбомі.

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    УВАГА!!!!УВАГА!!! УВАГА!!!
    До нашої бібліотеки надійшла нова література!!!

    І знову у мандри запрошують книги...
    В далекі часи, в дивовижні країни.
    Відкриються вам таємниці великі,
    Знайдете ви справді безцінні перлини…
    Книжкова виставка « Всесвіт нових книг».

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic Pic Pic

    У ці травневі дні, коли дзвенить у ніжній блакиті спів жайворонка, коли теплий, лагідний весняний вітерець ледь – ледь коливає шатро чаруючої зелені кущів та дерев,приходить до нас прекрасне свято, свято народження життя, свято утвердження життя - Свято Матері, а ще святкуємо й дуже важливе споріднене свято – День сім’ї.
    Берегинею кожного роду, кожної сім’ї є мудра Жінка – матір. Для кожного з нас саме її образ є найріднішим, найближчим, найдобрішим, найдорожчим ! А наша любов до Матері – безмежна та вічна ! Слово Мати вічне і неповториме, як світ!
    До Дня матері в бібліотеці – філії с. Кретівці була організована книжкова виставка "Вклонімось мамі до землі".
    Мати стоїть біля витоків нового життя. Вона плекає це життя й зміцнює. У цьому її Боже призначення і найголовніша сутність.
    Діти робили квіткові букети з паперу, які забрали з собою ,щоб подарувати своїм дорогим мамам!!!
    Мама ! Найдорожче слово в світі ! Де б не був ти, що б не робив, назавжди вона твій шлях освітить ніжним серцем відданим тобі. Вклонімося, люди, матерям своїм, чим теплом навіки ми зігріті !!!
    11.05.2018р.

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    26 квітня 2018 року – тридцять другі роковини Чорнобильської катастрофи. Аварія, що сталася на атомній електростанції в квітні 1986 року, залишається найдраматичнішою та найважчою за своїми наслідками катастрофою в сучасній історії. Вона і зараз впливає на життя мільйонів людей. Її масштаби могли б бути незрівнянно більшими, якби не мужність і самопожертва сотень тисяч учасників ліквідації наслідків аварії. Ризикуючи своїм життям та здоров'ям, вони виконали свій обов'язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації.
    Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей. Ще довго ми будемо відчувати на собі наслідки трагедії, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям. Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії. Перед живими. Перед пам’яттю до часу померлих від радіаційного смерчу.
    Кожного року ми вшановуємо пам’ять людей, які ціною власного життя зупинили екологічну катастрофу. Саме цій даті булла присвячена книжкова виставка – спогад « Чорнобиль…Трагедія…Пам'ять…», яка була розкрита в бібліотеці- філії с. Кретівці.
    Ціною власного життя і здоров’я вони ліквідували пожежу на станції і далі проводили роботи на аварійному блоці і навколо нього. 30-км територія навколо ЧАЕС стала зоною відчуження - населення евакуювали. Наслідки Чорнобильської аварії ще довго нагадуватимуть про те, як людство може стати жертвою неконтрольованого використання власних технічних розробок.
    Дай Бог, щоб сьогоднішня молодь і майбутні покоління дізнавались про все це тільки зі спогадів, літератури та інших джерел інформації. І нехай атом буде тільки мирним — на благо людства!
    Наш земний уклін та довічна вдячність усім тим, хто, ризикуючи свої здоров'ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю.

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic Pic

    Бібліотека у селі – це не тільки місце в якому можна почитати книжку, це ще й – величезний простір для виховання творчої особистості дитини.
    Цю істину вже неодноразово довела бібліотекар Зарубинської бібліотеки-філії Наталя Цвях. Їй хочеться щоб у книгозбірні було цікаво, тому в цьому році вона разом з учнями створила ляльковий театр. Ця, нова форма масової роботи бібліотеки допомагає привернути увагу читачів до книжки, «оживити» її, спонукає дітей після захоплюючого заходу звернутися до книжки, зануритися в її зміст.
    Бібліотечний театр розширює читацьку аудиторію бібліотеки, допомагає створити атмосферу свята.

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic Pic

    Багато дітей дуже люблять малювати. Вони дивують дорослих своїми шедеврами. Можна малювати не тільки фарбами та олівцями, але і крупами. Перейнявши досвід роботи «Бібліомістечка» Тернопільська обласна бібліотека для дітей у Зарубинській бібліотеці-філії запрацювала творча майстерня, де наймолодші читачі книгозбірні малюють манкою. Діти отримують задоволення, адже це цікаве і захоплююче заняття.
    Деякі батьки можуть задатися питанням, а навіщо малювати манкою, яка від цього користь? Чи не легше малювати фарбами, гуашшю, олівцями, фломастерами, крейдою, пальчиковими фарбами?
    Малювання манкою позитивно позначається на розвитку дрібної моторики пальчиків, тактильних відчуттів дитини, сенсорики, мислення, фантазії, уяви, мови, мозку малюка. До того ж такий вид творчості діє заспокійливо на дитину, що актуально для непосидючих дітей.

    Бібліотека-філія с.Синява

    Pic Pic Pic

    У вінок весняних свят гарно вплітається свято – Всеукраїнський тиждень дитячого читання, прикрашене особливим колоритом – дитячими дзвінкими голосами, сміхом, гумором і книгами. Традиційно такий тиждень пройшов і в Синявській бібліотеці-філії під гаслом: «У світ дитини – через книгу».
    У цей період бібліотекар, Миронець Надія провела різноманітні заходи, спрямовані на залучення підростаючого покоління до невичерпних джерел знань, прищеплювання дітям уміння самостійно працювати з книгою, аналізувати, робити висновки з прочитаного, виховування любові і поваги до книги.
    Для наймолодших читачів, учнів 1 класу місцевої загальноосвітньої школи (вчитель Фігель І.Ф.) було проведено екскурсію до бібліотеки. Весело та радісно було в цей день у книгозбірні. Діти, які побували на екскурсії, мали змогу познайомитися з бібліотечними скарбами. Учні зустрілися з цікавими, яскравими, книгами, газетами, журналам. Всім дуже сподобалась цікава та пізнавальна екскурсія, про що свідчили слова вдячності від дітей.
    Цікаво пройшли для дітей літературні перегони «Увімкни казку», де діти дружніми командами залюбки занурилися в казково-книжкову країну, отримали море задоволення від відповідей на каверзні питаннячка, розширили свій світогляд, отримали частинку любові і тепла.
    Не залишили байдужими жодного читача книжково-ілюстративні виставки: «Книжкові новини для кожної дитини», «Мої улюблені книги».
    Дитяча книга, незважаючи на високі новітні технології, залишатиметься хорошим другом для дітей, читання даруватиме радість і приємні миті, наснагу до пізнання нового і непізнаного.

    Бібліотека-філія с.Коханівка

    Pic Pic

    18 квітня в Коханівську бібліотеку-філію завітали на екскурсію під назвою «Запрошуємо у світ книги» учні 1-4 класів місцевої загальноосвітньої школи. Мета екскурсії полягала у розвитку інтересу до читання, бажання слухати, виховувати охайність до книги і надати перші поради, як користуватися бібліотекою у майбутньому, а найголовніше – викликати бажання стати активними читачами.
    Маленькі читачі завітали в чарівну оселю книги, яка не залишає жодну дитину байдужою. Тут їх зустріло розмаїття цікавих, яскравих книг, газет та журналів.
    Бібліотекар Крисько Марія провела презентацію книжкових новинок в бібліотеці «Новеньку книгу погортай – у світ цікавий завітай». Новенькими палітурками книги посміхнулися до малечі та повели їх у чарівний світ принцес та принців, фантастичних пригод та мандрів.
    Ведуча заходу зазначила, що книга в житті людини має величезне значення. І хоча інформаційними лідерами для дітей є телевізори та комп’ютери, проте книга була і залишається головним джерелом інформації та базових знань. А якщо діти хочуть дружити з книгою, необхідно обережно ставитися до неї, берегти її, і вона розповість багато цікавого. Діти познайомилися з правилами користування бібліотекою та книгою.
    Діти жваво цікавилися книгами та журналами, слухали розповіді бібліотекаря, відповідали на запитання вікторини, присвяченої книзі під назвою «До знань золотої скарбниці».

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic Pic

    Фантазія та уява – один із найважливіших складових життя малюка. Тому малювання, грає величезну роль у розвитку вашої дитини, воно безпосередньо впливає на формування її особистості. Крім цього творчість добре вливає на розвиток дрібної моторики, уваги і пам'яті. Але ще ми повинні читати вголос нашим дітям, читати їм те що їх тішить та цікавить. Робити читання вголос моментом єднання.
    13 квітня у дитячому садочку «Казка» с. Зарубинці бібліотекар Наталя Цвях спільно з вихователями об'єднали ці два аспекти розвитку дітей. Бібліотекар Зарубинської книгозбірні читала вголос народну казку «Рукавичка», а малята слухали казку та відтворювали почуте на своєрідному полотні (за основу взята манна крупа). Ця гра з дітьми була проведена за методикою відомого педагога Марії Монтессорі, малювання на манці спрямовано на роботу дитячих пальчиків, розвитку дрібної моторики, що безпосередньо пов'язано з мовним та інтелектуальним розвитком дитини.

    Бібліотека-філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    Час від часу, беручи до рук сімейний фотоальбом, цікаво подивитися «старі фотографії». Мабуть, першими привертають увагу фото дітей – яскрава, зворушлива дитяча фотосесія. Проводити фотосесію можна з конкретної причини, а можна і просто так для підняття настрою.
    Етнічний стиль для фотосесії користується великою популярністю. Якщо Ви зупинилися на фотосесії в українському стилі, то необхідно подбати про відповідний реквізит. Без реквізиту фотографії будуть не такі яскраві, навіть простий букет польових квітів, соняшники, колоски пшениці, головний убір, плетений з лози пліт, все це можна знайти у краєзнавчому куточку Тарасівсьої бібліотки-філії.
    Бібліотекар Галина Папура запрошує своїх користувачів, мешканців та гостей громади зробити чудові фотографії вашого малюка в українському стилі.
    Пропонуємо Вашій увазі фотографії найменшої читачки бібліотеки Воркун Софійки. Фотосесія – це завжди гарно!

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    "Навряд чи взагалі є щось гідніше, як вдосконалювати свій дух, увічнювати себе в своїх творіннях і дарувати їх нащадкам".
    Олесь Гончар - видатний письменник, великий майстер слова, чиї твори заслужено вважаються класикою.
    Олесь Гончар був романтиком, і закономірний його потяг до краси знайшов своє відображення в героях його творів. Вони красиві, самовіддані, вірні, чесні. У них він втілює ідеал людини, спонукаючи сучасників бути творцями, мислителями, господарями на своїй землі.
    "Маємо відродити в наших сучасних українцях і українську генетичну пам'ять, почуття гідності, маємо і до збайдужілих душ торкнутися запашистим євшан-зіллям рідного слова".
    Олесь Гончар - це письменник, який чудово поєднує лірику з епосом, романтизм із реалізмом. Твори Олеся Гончара широко відомі не лише в нашій країні, а й за її межами. Книжкові видання письменника виходили більш як тридцятьма мовами народів світу, а окремі його новели, статті і уривки з романів публікувалися в сімидесяти шести країнах.
    З нагоди 100- річчя Олеся Гончара в бібліотеці – філії с. Кретівці організована книжкова виставка "Його душа - собор надій високих". Людина доти й людина, допоки не втратила здатність бачити, крім потворностей життя, і його красу.

    Pic

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Вже традиційно 1 квітня в бібліотеці с.Зарубинці відбулася гуморина "Жартуємо разом". До гуморини долучилися діти різного віку, за що отримали невеличкі презенти. Було весело та цікаво.

    Бібліотека-філія с.Синява

    Pic Pic Pic

    Для багатьох поколінь українців – Шевченко значить багато, що здається ми вже усе про нього знаємо, його твори для нас близькі і зрозумілі, і він завжди з нами. Та насправді це не так, Тарас Григорович Шевченко, як явище велике і вічне – невичерпний. Він був, є і буде продовжуватися, так як він і є велична історія України. Він росте і розвивається в часі і нам ще йти і йти до його осягнення.
    18 березня 2014 року в с. Синява, у приміщенні сільського клубу відбулось літературно-мистецьке свято, яке організували та провели бібліотекар Синявської книгозбірні, працівники клубу та вчителі місцевої загальноосвітньої школи.
    Упродовж літературно-мистецького свята звучали поетичні рядки Тараса Шевченка та пісні у виконанні молодших і старших школярів. Усіх присутніх зворушили поезії Великого Кобзаря та пісні у виконанні ансамблю Синявської ЗОШ, місцевого хору під керівництвом Ігора Музі, наймолодших виконавців Андріани Філь, Роксолани Роля.
    Шевченківське свято сподобалося всім присутнім та учасникам. Краси святу додали українські вишиванки, в які були одягнуті всі учасники.
    Бібліотекар Миронець Надія, яка допомагала у написанні сценарію свята, розгорнула також книжкову виставку «Іду з дитинства до Тараса», що ознайомила учасників та гостей заходу із життям та творчістю Великого Кобзаря.
    З цього літературного свята кожен дізнався багато нового про нашого Тараса Григоровича Шевченка. А також оновили в пам’яті вже відомі нам твори великого поета. Це свято принесло не тільки радість, але і нові знання про Тараса Шевченка.

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic Pic Pic

    Зарубинська бібліотека-філія 28 березня провела інформаційну годину "Бібліотеки крізь віки". Бібліотекар книгозбірні Наталя Цвях розповіла учням про історію створення бібліотек.

    Бібліотека-філія с.Киданці

    Pic Pic Pic

    Великдень – це не тільки найбільше релігійне свято християн, це й унікальна можливість долучитися до народних традицій та обрядів, які його супроводжують.
    Тому, на Великодні свята, щороку у Киданецькій бібліотеці-філії відбувається ціла низка заходів до участі в яких запрошуються усі мешканці громади.
    Цьогоріч, 30 березня у книгозбірні цикл заходів розпочався з години мистецтва «Сяйво Великодньої писанки» для юних користувачів, яку організувала та провела бібліотекар Світлана Астраханцева (Світлана Астраханцева Малюта). На початку заходу вона розповіла учасникам про звичаї робити писанки та крашанки, історію символіки орнаментів та кольорів.
    По завершенні заходу діти розмалювали чудову, велику писанку, яка буде прикрашати бібліотеку протягом Великодніх свят. Розмальовуючи її вони занурилися у світ добра, сміху та щастя!

    Бібліотека-філія с.Н.Луб'янки

    Pic Pic Pic

    Щороку, в березні, по всій Україні вшановують пам’ять великого генія, письменника, поета і талановитого художника Тараса Григоровича Шевченка. В будинку культури села Нижчі Луб’янки було проведено літературно-мистецьке свято, приурочене цій події. Зі сцени лунали пісні на слова Великого Кобзаря та декламували його пророчі вірші.
    Бібліотекарем Нижчелуб’янецької бібліотеки-філії, Залуцькою Наталією було розгорнуто книжкову виставку «Пророче слово Кобзаря». Для експозиції було підібрано літературу, що розкриває творчий та життєвий шлях Тараса Григоровича, його спадок як письменника, художника, мислителя і борця за волю України.

    Бібліотека-філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    24 березня 2018 року з ініціативи працівників культури – бібліотекаря Тарасівської бібліотеки-філії Папури Галини та завідувача клубу с.Тарасівка Ярослава Гуменюка в місцевому клубі відбувся вечір пам’яті приурочений Героям Небесної Сотні та воїнам – Героям АТО «БОЛЮЧИЙ ЩЕМ ЗА ТИХ ГЕРОЇВ, ЯКІ НАВІЧНО СТАЛИ ЖУРАВЛЯМИ» та літературно-музичний вечір приурочений нашому Великому Кобзареві – Т.Г. Шевченку «ТИ ПРАВДИ ВІЛЬНОСТІ ПРОРОК ВЕЛИКОГО СВОГО НАРОДУ» Pic
    Під прапором стояли – під прапором й спочили,
    Прийми, о Господи, своїх синів!
    За Україну волю їх убили
    В шалений жар тривожних днів…
    Такими словами розпочався вечір вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та воїнів – Героїв АТО.
    Віддати шану простим українцям, що стали учасниками битви у війні за незалежність України, прийшло чимало жителів громади та навколишніх сіл. В пам'ять про полеглих за майбутнє України на сході України учасники заходу звучали патріотичні вірші та пісні про долі Героїв, які в мирний час віддали своє життя за вільну, незалежну, європейську державу.
    Затамувавши подих спостерігали глядачі за дітьми, які під мелодію пісні «Плине кача» вийшли на сцену з портретами Героїв Небесної Сотні і лампадками та стали на коліна, схиливши голови.
    Бібліотекарем книгозбірні Галиною Папурою було розгорнуто виставку-інсталяцію із символічною назвою – «Небесна сотня – герої нашого часу». Запалені лампадки символізували душі загиблих, які сьогодні у сотні Господній продовжують нас захищати.
    В пам'ять за всіма полеглими, які ціною власного життя берегли цілісність і державний суверенітет України присутні глядачі та учасники заходу вшанували хвилиною мовчання та молитвою-зверненням до Господа.
    Небесна Сотня – це наш біль і наша гордість, це наші сльози і вдячність за все, що її бійці зробили для нас. Вони пожертвували своїм життям за щастя інших, за кращу долю для своєї держави.
    Друга частина заходу – літературно-музичний вечір присвячений нашому Великому Кобзареві Т.Г.Шевченку.
    Великий син
    Великого народу
    Йому довічна
    Шана і хвала.
    На тлі сьогоднішніх подій Шевченкове слово особливо актуальне. Творчість Шевченка – багатогранна, як і його талант.
    Емоційно глядачі сприйняли читання творів Т.Г.Шевченка у виконанні Демчук Іванни, Махно Андріани, Демчук Тетяни та ін.
    Лоцик Іванна та Ковальчук Василь презентували інсценізацію балади Т. Шевченка «Тополя». Непомітно настав момент, коли глядачі припинили просто слухати і дивитись, а почали співпереживати.
    Обізнаність Шевченка ще з дитинства з народною музикою стала запорукою мелодійності його поетичних творів. Багато з них покладено на музику різними композиторами і у різні часи. Гостей заходу порадували своїм виконанням пісень на слова Т.Г. Шевченка Кримова Таня, Шмигенльська Іванна, Лоцик Іванна, Павленчак Наталя, Рапцевич Наталя, Вербова Катерина, Табака Оксана. Декотрі з них слухали учасників затамувавши подих, а дехто – з натхненням і підспівував. Чи це є не найвиразніший вияв єдності і сили нації? Чи це не здійснення Шевченкового заповіту: «Обнімітесь, брати мої!»
    Шевченко – це голос душі українського народу, його крик, сльози, стогін і разом з тим поклик гніву. Він, безсмертний для нашого народу – явище унікальне, неординарне. Тому все, що з ним пов’язане, дороге нам і рідне.
    Організатори та учасники заходу щиро дякують за допомогу у проведенні заходу голову Тарасівської сільської ради Воркуна Ігора та директора ТзОВ «БлагодарАгро» Володимира Пожалюка за щедро надану спонсорську допомогу.

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic Pic Pic

    Незабаром на землю зійде чудове свято Великодня -святе і чисте, як безхмарне весняне небо, гарне, якмолоде життя. Саме цьому святу присвячена виставка-інсталяція «Великодні мотиви», оформлена в бібліотеці – філії с. Кретівці. Матеріали, представлені на виставці, знайомлятькористувачів із традиціями святкування Великодня,розповідають про походження одного із найважливіших символів цього свята в Україні – писанку.
    З видань,представлених на виставці, ви дізнаєтесь, що потрібно покласти у великодній кошик, господині віднайдуть смачні рецепти пасок та інших великодніх страв.
    Великдень -це великий день весняного оновлення природи, свято, що очищає людей, робить їх добрими тачуйними. У цей день люди йдуть до церкви відчути насобі красу і силу Божого благословення. Вони приносятьдо церкви свою любов, віру і надію, святять паски, писанки і крашанки, що є символом життя на землі.
    Великодні свята у кожній українській родині вважалися чи не найвеселішими і найрадіснішими весняними урочистостями. Тому готувались до них з великою старанністю і чекали їх з трепетом.
    Наша книгозбірня також почала готуватися до свята. Діти розмальовували велику писану і робили Великоднє деревце, яке прикрасили писанками з кольорового паперу і Великодніми кроликами. Діти були дуже задоволені.
    Христос Воскрес!
    Воїстину Воскрес!

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic

    Величні великодні дзвони в церквах голосять всьому світовіпро те,що до нас йде Воскресіння Ісуса Христа найбільше з християнських свят,яке символізує собою перемогу над силами темряви,торжество прощення та примирення.
    "В небі,в зоряній безодні,тонуть дзвони,Великодні!" В Зарубинській бібліотеці відкрито виставку великодніх накидок зарубинських майстринь. Запрошуємо всіх відвідати!!!!!

    Бібліотека-філія с.В.Луб'янки

    Pic

    Щороку у дні весняних канікул бібліотеки України проводять Всеукраїнський тиждень дитячого читання. У перенасичений інформацією час свято набуває особливого значення: допомагає дітям відчути радість спілкування з книгою, нагадує дорослим про значення друкованого слова у дитинстві, привертає увагу до проблем дитячого читання.
    У Вищелуб’янецькій бібліотеці-філії Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався з вікторини «Сторінками українських народних казок» для учнів 1-4 класів, яку організувала та провела бібліотекар Марія Козак. Учасники заходу показали свою ерудицію, кмітливість, логічне мислення та ігровий азарт.
    Яскравим доповненням заходу стала книжкова виставка «Казка вчить як на світі жить».

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    Поезія — це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі...
    Уся історія людства доводить, що поетичне слово йде поруч із людиною від самого Буття до сьогодення. А в день весняного рівнодення, коли світ після зимової сплячки пробуджується від перших подихів весни, коли серце співає, коли на папір лягають найпотаємніші слова, відзначається Всесвітній день поезії, який припадає на 21 березня.
    Тому з нагоди цього свята в нашій книгозбірні була розкрита книжкова виставка « Поезія – це музика душі» , де були представлена поезія наших земляків. Читачі могли познайомитися з поетичним словом, яке бентежить душу, хвилює, збагачує духовно. Доторкнутись до поетичного слова і відчути неперевершену насолоду!
    До кожного з поетів по-різному приходить натхнення творити поезію і у кожного є своя Муза, яка надихає. Їхні поетичні твори є досить різноманітними, бо порушують різні соціальні проблеми, які присутні у нашому житті, розкривають найпотаємніші почуття і думки людини.

    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic Pic Pic

    20 березня, світ відзначає Міжнародний День щастя. Рішення про появу такої урочистої дати було прийнято в 2012 році Генеральною Асамблеєю ООН. Тож свято зовсім молоде.
    Чіткого формулювання щастя немає, адже кожен розуміє його по-своєму, і кожен по-своєму правий.
    Це день весняного сонцестояння, коли тривалість дня і тривалість ночі стають рівними практично на всiй територiї земної кулi. Таким чином, цей день символiзує рiвне право на щастя кожного мешканця Землi. А щасливі люди - запорука гармонії і злагоди у сім’ї та суспільстві.
    Підтримуючи дану ініціативу, в бібліотеці- філії с. Кретівці проведено бесіду-пораду: «Як бути щасливим». На запитання, що таке щастя, діти висловлювали свої думки, але головною ознакою щастя вони вважають МИР.
    В ході заходу діти виготовили "Сонечко" , яке є символом щастя, де на промінчиках вони писали цитати про щастя визначних людей. Діти були дуже задоволені, грали веселі ігри, пригощалися шоколадом, в якому міститься гормон щастя і позитивно впливає на наш настрій.Також була представлена книжково - ілюстративна виставка « З посмішкою по життю», де читачі могли ознайомитися з літературою, яка розказувала про щастя і книги з анекдотами та гуморесками для підняття настрою.

    Бібліотека-філія с.Киданці

    Pic

    Поезія… Таке коротке і змістовне слово! Вона і втішить, і пригорне, і приголубить. Поетичне слово здатне проникати в таємниці людської душі, закликати людину мислити образами, допомагає спілкуванню, розширює кругозір.
    З нагоди відзначення Всесвітнього дня поезії, який святкують щорічно 21 березня бібліотекарем книгозбірні с. Киданці, Астраханцевою Світланою (Світлана Астраханцева Малюта) було проведено поетичну годину «ПОЕЗІЯ – СЛОВО!.. ПОЕЗІЯ – ПІСНЯ, ПОЕЗІЯ – ВІЛЬНА ДУША».
    Учасники заходу подарували гостям неповторний світ поетичної сповіді, що вчить тонко сприймати красу, осмислювати навколишню дійсність, співпереживати, щоб ніколи не зачерствіли почуття. Сподіваємось, що почута поезія піднесла присутніх духовно та збагатила новими відчуттями.
    Прекрасним доповненням цієї зворушливої зустрічі стала книжкова виставка «Поезія – це скарб усіх віків, це діамант величиною в слово!»

    Бібліотека-філія с.Тарасівка

    Pic Pic

    Бібліотекар Тарасівської бібліотеки-філії Галина Папура та завідувач клубом Ярослав Гуменюк запрошують мешканців та гостей громади взяти участь у ВЕЧОРІ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ АТО І НЕБЕСНОЇ СОТНІ ТА ПАМ’ЯТІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА, який відбудеться о 18.00 год. 24 березня в приміщенні клубу с. Тарасівка.
    Зважаючи на доленосні і бурхливі події в Україні, бачимо, що пам’ять про Кобзаря, як і про Небесну Cотню, сучасних юних героїв гордої і незламної країни, що полягла на Майдані Незалежності та у зоні АТО живе посеред нас, додає сміливості і впевненості у боротьбі з нашими відвертими і прихованими ворогами.
    ЧЕКАЄМО НА ЗУСТРІЧ ІЗ ВАМИ! Вхід вільний.

    Бібліотека-філія с.Шили

    Pic Pic Pic

    Перші березневі дні на нашій землі пов’язані з іменем Тараса Шевченка, його славою, його духом, його мудрістю, його любов’ю до України.
    11 березня у с. Шили, біля пам’ятника Т. Шевченка, відбувся поетичний зорепад «Живлять поезію Тарасові джерела», який організувала та провела бібліотекар місцевої книгозбірні Оксана Хомик.
    Учасники свята дізналися багато цікавих фактів про життя поета, декламували його вірші. Активну участь у проведенні заходу взяли учні молодших класів: Олег Модний, Даніела Полежай, Альбіна Клочин, Ірина Олійник, Модний Дмитро, Христина Полоса. Дівчата та хлопці виконували твори поета, намагаючись якнайкраще донести до глядачів своє відчуття Кобзаревого слова. А справжньою «зіркою» події стала Кадлубіцька Марія, яка незважаючи на свій похилий вік, зворушливо прочитала уривок з поеми Т. Шевченка «Катерина».
    На завершення зустрічі серед присутніх було проведено флешмоб «Зроби фото або селфі біля пам’ятника Кобзаря».
    У Шилівській бібліотеці-філії було розгорнуто книжкову виставку «У кожній думці Кобзаря живе могутня Україна».
    Такі заходи пробуджують справжній інтерес та любов до поезії Тараса Шевченка, дарують натхнення для власної творчості талановитій молоді, об’єднують нас та зміцнюють національну самосвідомість.

    16 березня 2018р.
    Бібліотека-філія с.Коханівка

    Pic Pic

    Початок березня в Україні проходить під знаком вшанування українського генія і національного героя, талановитого письменника, поета і художника Тараса Григоровича Шевченка. Адже на 9 і 10 березня випадають річниці народження і смерті Великого Кобзаря (1814-1861р.р.).
    Щороку у перші дні весни у Коханівській бібліотеці-філії проводять заходи, присвячені Т.Г. Шевченку. Тож і цього року 14 березня відбулись Шевченківські читання «Літопис шани та любові».
    Щирими, зворушливими словами привітала гостей та учасників заходу бібліотекар Крисько Марія. Зокрема, вона наголосила, що геніальні твори великого Кобзаря співзвучні дню сьогоднішньому. У заході прийняли участь учні місцевої загальноосвітньої школи. У стінах книгозбірні з уст Рибчинської Каріни, Чумадевської Дарії, Скоропляс Іоанни, Чумадевського Дмитра, Данилюк Анастасії, Чумадевської Лізи, Богуславського Артема та Чумадевського Максима звучали невмирущі шевченківські рядки. Неабиякий ораторський хист учасників справив велике враження на гостей Шевченківських читань.
    Золотими літерами в історію України увійшло ім’я Великого Кобзаря – Тараса Шевченка. Тож усі присутні в цей день мали можливість ще глибше пізнати шевченкову літературну спадщину, філософські думки, осягнути значимість Великого Кобзаря для сьогодення.

    9 березня 2018р.
    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    В історії залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам’ятає і шанує все людство. До них належить й ім’я великого українського Кобзаря – Т.Г.Шевченка. І знову - березень... І знову линуть до нас думи геніального українського поета.... Знов прийшла на землю Шевченкова весна…
    Традиційно український народ у цей весняний час звертається до постаті Тараса Шевченка, до постаті, яка у своїй величі була, є і залишиться ні з чим не зрівняною, невичерпною для людського подиву й осягнення.
    Нині Шевченко актуальний, бо, щоразу звертаючись до його слів, нові покоління знаходять у них потрібне, цікаве, злободенне. Шевченко - завжди сучасний. Збагнути цей феномен – складне завдання. І розв’язати його можна, лише постійно звертаючись до геніальних Кобзаревих рядків.
    Допоможе осягнути кожному велич Шевченка книжкова виставка – портрет «Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття, і голос твій нам душу окриля!» організована в книгозбірні с. Кретівці.

    Бібліотека-філія с.В.Луб'янки

    Pic

    Прекрасна земля України виростила багатьох великих людей. Багатьом синам і донькам вона дала свою життєстверджуючу силу. Серед славних імен – ім’я видатного українського поета Тараса Григоровича Шевченка.
    Геніальна поезія Кобзаря окриляє душу українського народу. У його творах майстерно поєднані любов до України та нищівна критика українців за рабську німоту.
    Заглибитись в духовну спадщину письменника, відчути його невмирущі слова та актуальність творчості і в наші дні, допоможе користувачам Вищелуб’янецької бібліотеки-філії виставка-портрет «Шевченко в пам’яті віків», розгорнута бібліотекарем Марія Козак.

    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic

    В бібліотеці філії с.Зарубинці до Шевченківських днів розкрита книжкова виставка "Багатогранний талант Шевченка!".



    Бібліотека-філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    На свято 8 Березня не прийнято дарувати дорогі подарунки, частіше це приємні дрібниці і сувеніри. Але навіть звичайний подарунок може стати незабутнім, якщо разом з ним подарувати листівку, зроблену своїми руками.
    5 березня у Тарасівській бібліотеці-філії пройшов майстер-клас для учнів 2-7 класів із виготовлення святкової листівки. Бібліотекар книгозбірні, Галина Папура розповіла дітям про різні техніки виготовлення листівки своїми руками. Діти навчилися власноруч виготовляти з кольорового паперу об’ємні 3-D листівки.
    Дівчата і хлопці чудово впоралися з поставленим завданням, а ще вони розповіли, що подарують листівки своїм мамам та бабусям. Сподіваємось, це буде приємним сюрпризом їм до свята і подарує гарний весняний настрій.

    6 березня 2018р.
    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic Pic

    5 березня минуло 115 років з дня народження українській дитячій письменниці Наталі Забіли.
    Наталя Забіла – українська письменниця, яка майже за півстолітній життєвий шлях подарувала дітям більш півтори сотні книг. Вона ніколи не загравала з дітьми, а завжди вела розмову з ними серйозно й шанобливо про різні дуже важливі речі, про вселюдські моральні принципи, про сприйняття навколишнього світу таким, як він є. Творчий принцип Наталі Львівни: для дітей треба писати так само добре, як і для дорослих, і навіть ще краще. Тому і сьогодні її книжки читають, знають і люблять читачі-діти.
    Близько 200 книжок для дітей видала Наталя Забіла за час своєї літературної діяльності. У своїх творах письменниця створює для дітей чарівний свііт, потрапляючи в який юний читач починає думати, визначати власне ставлення до явищ і подій, обирати своє місце в житті, проявляти свої симпатії і антипатії.
    До 115-ї річниці від дня народження Наталі Забіли у бібліотеці – філії с. Кретівці організована книжкова виставка "Веселим малюкам".
    В нашій бібліотеці книги Наталі Забіли користуються великою популярністю. Їх можна назвати захоплюючими "підручниками життя", котрі так цікаво, дохідливо і високохудожньо розповідають про довколишній світ, рідну природу, про людське життя, вчать юного читача рости справжньою людиною.
    Ювілей Наталі Забіли відзначаємо весною, коли природа дарує нам перші квіти, навколо все оживає, оновлюється. У творчості Наталі Забіли природа посідає дуже важливе місце. Давно відомо, що той, хто любить природу, хто милується нею, хто може зачаруватися чудовим краєвидом, той і до людей ставиться з ніжністю і увагою, з теплом і добрими намірами. Природа пом'якшує серце, породжує піднесення, викликає захоплення життям.

    2 березня 2018р.
    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    Весна – довгоочікувана пора року. Це – пора любові, тепла, ніжності та краси, час нових вражень, емоцій та нових починань. Весна приносить із собою не тільки довгоочікуване тепло, вона приносить радість і надію, надію на краще. Після невблаганних морозів та лютих завірюх, після снігів, які вкривають землю пуховою ковдрою, після зимової сплячки, у яку, здається, впадають не лише деякі види звірів, а вся природа, нарешті настає Весна — прекрасна царівна у зеленому вбранні та віночку ніжних квітів.
    Але цьогорічна весна це зовсім не весняне, а справжнє зимове, диво з хурделицями, тріскучими морозами і різними несподіванками! Незбагненний світ природи завжди приваблював людину.
    Цікаві книги, журнали про чудову пору року - весну - підібрані на ілюстративно - книжковій виставці «Йде весна – королева світу», щоб відкрити читачеві красу і загадковість рідної землі, познайомити їх з найкращими віршами, оповіданнями, казками та історіями, написаними українськими і зарубіжними авторами.
    Вже стало традицією виготовлення весняних квітів. Цього разу на майстер класі , який провела бібліотекар книгозбірні с. Кретівці , діти вчилися робити квіти із салфеток. Було дуже цікаво. Діти створили весняний букет квітів і читали книги про весну.

    26 лютого 2018р.
    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    25 лютого 2018 року ми відзначили 100 років, відколи Тризуб став державним гербом України.
    Тризуб є давнім українським символом. Його найдревніше зображення, віднайдене археологами, датується X століттям. Припускають, що це був магічний знак роду, оберіг. Відомо до 40 його тлумачень: тризубець, підсвічник-трикірій, сокіл, якір, житній колос, лук зі стрілою, триєдина жертва в ім’я перемоги життя над смертю...
    В бібліотеці – філії було розкрито книжкову виставку – розповідь « Тризуб – священний символ української державності».

    Бібліотека-філія с.Лози

    Pic Pic Pic

    Храмом духовності, місцем збереження книжкових скарбів, осередком цікавого спілкування і відкриття прекрасного є бібліотека на селі.
    Однією з кращих бібліотек-філій Збаразької ЦБС є Лозівська книгозбірня, яку очолює бібліотекар Алла Косяк. Читачам приємно відвідувати її, адже тут панує дружня атмосфера, все чітко налагоджено, на своєму місці, і, водночас, просто, доступно, красиво і зручно.
    Родзинкою Лозівської бібліотеки-філії є експозиція, що вражає своєю самобутністю «Українська хата на добро багата», до створення якої бібліотекаря книгозбірні спонукав інтерес сучасних дітей до історії свого коріння та народознавства. На виставці-інсталяції містяться старовинні предмети вжитку, побуту, які подаровані місцевими жителями, окрасою світлиці є виставка виробів місцевих народних майстрів «Руками створена краса».
    Бібліотекар разом із активними користувачами книгозбірні продовжує творчу роботу з оформлення народознавчого кутка та пошук нових експонатів для його поповнення.

    26 лютого 2018р.
    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    В останні лютневі дні Україна традиційно вшановує славетну письменницю Лесю Українку – це Лесині дні. 25 лютого 2018 року виповнюється 147 років від дня народження геніальної української поетеси та активної громадської діячки Лесі Українки (справжнє ім’я – Лариса Петрівна Косач-Квітка, 1871-1913). Завдяки щирій відданості рідній країні, її ім'я стало одним із символів української держави.
    Пропонуємо Вашій увазі книжкову виставку "На шлях я вийшла ранньою весною, І тихий спів несмілий заспівала".

    21 лютого 2018р.
    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    З нагоди Міжнародного дня рідної мови , який традиційно святкують в Україні 21 лютого, у книгозбірні с. Кретіці організована тематична книжкова виставка "Ти наше диво калинове, кохана українська мова".
    Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячної еволюції кожного етносу.
    Тематика виставки допомагає виховувати почуття любові до рідної мови, піклуватися про неї, захищати, розкривати для себе її велич й могутню силу. Вона знайомить з найцікавішими фактами про українську мову, історію її виникнення та історію заснування Дня рідної мови.
    Тож любімо і говорімо на ній, вивчаймо та бережімо, шануймо та збагачуймо нашу українську мову!

    Бібліотека-філія с.Романове Село

    Pic Pic Pic

    Лозівська бібліотека-філія Збаразької ЦБС запрошує читачів-дошкільників, читачів молодшого шкільного віку та їх батьків на перегляд книг, які представлені на виставках-інсталяціях «У світі тварин» та «У світі птахів».
    Представлені читачам книги наповнені чудовим пізнавальним матеріалом, який вдало поєднується з казками, віршами, загадками та історіями про тварин, які навчають любити і берегти природу, а м’які іграшки роблять виставки-інсталяції цікавими, затишними, домашніми.
    Запрошуємо усіх бажаючих ознайомитись з представленими на виставці документами та взяти їх з собою. Адже тваринний світ такий цікавий і незвіданий.

    Бібліотека-філія с.Лози

    Pic

    нашому дитинстві та дитинстві наших батьків настільні ігри на папері займали окреме місце у сфері розваг, адже тоді не було комп'ютерів і приставок, а дітвора розважала себе, як могла. Сьогодні, в століття всесвітньої комп'ютеризації, такі ігри незаслужено призабуті, адже багато з них цілком здатні розважити, як двох нудьгуючих людей, так і цілу галасливу компанію.
    Бібліотекар Лозівської книгозбірні Алла Косяк завжди пропонує дітям молодшого та середнього шкільного віку цікаві розвиваючі ігри. Ігри на папері займають особливе місце у дітей, які відвідують книгозбірню. Для більшості таких іграшок досить роздобути листок паперу і кілька олівців, після чого починається бурхливий ігровий процес, азарт долає, і такі розваги затягуються на довгий час.
    Із секретом та правилами однієї з таких ігор «МОРЗІКО» бібліотекар поділилась із своїми маленькими читачами. Ця гра за короткий час стала однією з найпопулярніших і захоплюючих ігор на папері серед дітей.
    До речі, якщо ви не знали, ігри на папері – це не просто відмінне поле для розваг, коли навколо не знаходиться інших варіантів. Це ще й легкий і захоплюючий спосіб розвитку пам'яті, логіки та уяви!

    Бібліотека-філія с.Лози

    Pic Pic Pic

    Лозівська бібліотека-філія Збаразької ЦБС запрошує читачів-дошкільників, читачів молодшого шкільного віку та їх батьків на перегляд книг, які представлені на виставках-інсталяціях «У світі тварин» та «У світі птахів».
    Представлені читачам книги наповнені чудовим пізнавальним матеріалом, який вдало поєднується з казками, віршами, загадками та історіями про тварин, які навчають любити і берегти природу, а м’які іграшки роблять виставки-інсталяції цікавими, затишними, домашніми.
    Запрошуємо усіх бажаючих ознайомитись з представленими на виставці документами та взяти їх з собою. Адже тваринний світ такий цікавий і незвіданий.

    23 лютого 2018р.
    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic

    Щороку, 21 лютого Україна, разом зі світовою спільнотою, відзначає Міжнародний день рідної мови.
    У Зарубинській бібліотеці-філії було розгорнуто книжкову виставку «Рідна мова – всесвіту основа!», яка знайомить відвідувачів книгозбірні з історією походження української мови, народною мудрістю, славетними майстрами рідного слова, з добрими порадниками та помічниками – словниками.
    «Найбільше і найдорожче добро кожного народу – це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, розум, досвід, почуття». Панас Мирний

    23 лютого 2018р.
    Бібліотека-філія с.Зарубинці

    Pic

    У Зарубинській бібліотеці-філії користувачі та гості книгозбірні можуть оглянути виставку-пам’ять «А сотню вже зустріли небеса...» , на якій представлені документи, що висвітлюють причини виникнення революції, прагнення та цілі людей, що не пошкодували свого життя заради Батьківщини.
    Ці видання та ілюстрації нагадують всім нам про те, якою ціною була здобута свобода та новий шанс для нашої країни стати справжньою європейською державою.
    Біля книжкової виставки бібліотекар Наталя Цвях також провела хвилину-реквієм для учнів 5-9 класів та розповіла про трагічні події Революції Гідності та постаті героїв Небесної Сотні. Учасники заходу спільно виконали Державний Гімн України та хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих.

    14 лютого 2018р.
    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    Кохання... Багато століть людство не може знайти єдиного визначення для цього неймовірного почуття. Все змінюється у цьому шаленому світі і лише кохання залишається завжди юним, прекрасним, завжди новим, несподіваним і найзагадковішим з усіх людських почуттів...
    Саме кохання надихає поетів і художників, музикантів і скульпторів на створення безсмертних шедеврів. І якби поставити собі за мету прочитати і передивитися все, що написано про це почуття, людині, без перебільшення, не вистачило б цілого життя.
    Тому лише доторкнутися до вічної теми кохання спробували в бібліотеці – філії с. Кретівці. В день свята всіх закоханих Дня Валентина в читальному залі розпочала експонуватися книжкова виставка - інсталяція "Любові чарівні сторінки".
    Бібліотекарем книгозбірні був проведений майстер - клас по виготовленню валентинок, токож діти взяли участь у акції "Валентинка читацьких симпатій". На листівках у вигляді сердечок вони писали зізнання у любові до книг і бібліотеки.

    15 лютого 2018р.
    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    15 лютого – дата виведення радянських військ з Афганістану, яка стала днем вшанування всіх учасників бойових дій на території інших держав.
    Нині, у 29-річницю тієї незабутньої події, ми віддаємо данину поваги мужності та героїзму воїнів-афганців і їхніх побратимів, які виконували свою непросту місію в більш як двадцяти країнах світу.
    Користувачам бібліотеки –філії с. Кретівці в читальному залі представлена літературна виставка- спогад «Афганістан: біль душі і пам’ять серця».

    8 лютого 2018р.
    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic Pic

    8 лютого ми відзначаємо 190 -річчя від дня народження французького письменника – фантаста Жуль Верна.
    Можна сказати без перебільшення, що на сторінки книг Жюля Верна вриваються шумовиння хвиль, пісок пустель, вулканічний попіл, арктичні вихори, космічний пил. А місце дії в його романах — не тільки планета Земля, а й увесь Всесвіт.
    Герої Жуля Верна завжди подорожують, здійснюють географічні відкриття, випереджаючи справжні. Вони створюють швидкохідні машини, підводні й повітряні кораблі, досліджують вулкани та глибини морів, проникають у недоступні нетрі, відкривають нові землі.
    То хто ж він був такий цей таємничий Жуль Верн? А на це питання дасть відповідь книжкова виставка "У морській стихії Жуля Верна", організована в нашій бібліотеці до 190-річчя з дня народження письменника. Висавка знайомить читачів з творчістю великого і невтомного письменника-мандрівника і фантаста Жуля Верна.
    Нині він - один із найулюбленіших відомих письменників. Його читають скрізь, куди проникає друковане слово.

    29 січня 2018р.
    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic Pic Pic

    29 січня 2018 року виповнюється 100 років з часу бою на станції Крути . У пам’яті народу зберігається історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників. У бою під Крутами полягли київські студенти й учні, що 1918-го стали на захист незалежності своєї Вітчизни.
    Поїзди, проходячи повз цю маленьку станцію, стишують хід, а в день, коли сталася трагедія, тривожно сигналять… Немов будять приспану й присипану порохом забуття нашу пам’ять про тих, хто поклав голову в цих полях, захищаючи незалежність молодої Української держави. Передчасно зів’ялий цвіт, юні романтики…
    Про події тих далеких років розповідає книжкова виставка - спогад «Згадаймо юність, що горіла в Крутах", яка була розкрита 30 січня 2018 р. в бібліотеці – філії с. Кретівці.
    Особливістю бою під Крутами є те, що в ньому на захист Української Народної Республіки стали київські студенти, гімназисти та юнаки військової школи супроти ворога, який мав багаторазову чисельну перевагу. Також була проведена бібліотекарем година історії « Розквітай моя ти, Україна!», де всі присутні мали можливість подивитися документальний фільм про бій під Крутами.
    Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща.
    Вічна слава героям Крут!.

    21 січня 2018р.
    Бібліотека-філія с.Кретівці

    Pic

    День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Мабуть, не випадково вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою.
    Саме цій знаменній події присвячена виставка – міркування «Моя єдина Україна» , яка була розкрита в бібліотеці – філії с. Кретівці .
    Матеріали представлені на виставці акцентують увагу на історичних фактах, що передували злуці, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918- початку 1919 року охопив майже всю Україну. Об'єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого демократичного, збирання територій в єдиній суверенній державі. Боротьба українського народу за соборність своїх земель – одна із важливих сторінок нашого минулого.
    Сьогодні День Соборності України, свято рідного краю, свято нашої держави. Ми пишаємося, що ми – українці, а наша Вітчизна – Україна, земля, дорога та мила серцю кожного із нас. Тож вивчаймо власну історію і цінуймо здобутки попередників!

    2 лютого 2018р.
    Бібліотека-філія с.Шили

    Pic

    «Кращі з кращих за свободу сміло встали без вагань» під такою назвою пройшла історично-патріотична година присвячена 100-річчю бою під Крутами, яку провела в Шилівській загальноосвітній школі бібліотекар місцевої книгозбірні Оксана Хомик.
    Бібліотекар ознайомила учнів та вчителів із перебігом подій 28-29 січня 1918 року. Цікавою та змістовною була розповідь ведучої про вшанування героїв Крут в селі Шили у 20-40-х роках минулого століття. В ті роки організаторами вшанувань були члени «Просвіти». Традиційно на кожні урочистості члени драмгуртка на сцені Народного Дому грали виставу «Крути». Художник С. Савчак в ті роки намалював на стіні Народного Дому картину «Бій під Крутами».
    Величаво, із піднесенням прозвучала поезія П. Тичини «На Аскольдовій могилі України цвіт», вірш Павла Тичини «Пам’яті тридцяти», який називають народною баладою, присвяченою героям Крут. Зворушливо звучала поезія Оксани Максимишин-Корабель із вуст бібліотекаря Оксани Хомик, у якій описано зустріч Сергія Нігояна та полеглого під Крутами бійця у Раю.
    Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих у бою під Крутами та воїнів, сучасних захисників на сході України. Слава про молодих Героїв невмируща. Вони є для нас прикладом жертовної любові до України та самовідданого служіння рідному народу.