Pic Pic Pic Pic


Новини і Події

Інформація про життя Публічної бібліотеки Збаразької міської ради та Дитячої бібліотеки в 2021 році


  • ПЕРЕЙТИ ДО НОВИН БІБЛІОТЕК-ФІЛІЙ

  • 13 грудня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic

    З 13 по 19 грудня триває перший Національний тиждень читання. Такі події заради промоції читання відбуваються в багатьох країнах і покликані об’єднати читачів, письменників, бібліотекарів, видавців і книгарів.
    Ініціював Національний тиждень читання Український інститут книги спільно з Міністерством культури та інформаційної політики.
    Наша бібліотека долучилася до Національного тижня читання акцією «Підвішена книга», в якій кожен попередній читач «підвішує» книгу, яку він радить прочитати для наступного читача.
    Дослухайтесь до порад друзів-читачів, знайдіть свою книжку!

    7 грудня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic

    7 грудня, - Всесвітній день хустки.
    Це свято започатковано зовсім нещодавно, але яке ж воно наше і справжнє! Яка вона красива, розкішна, багата, різна і неймовірно жіночна- українська хустка!
    «Хустино, хустино, чи біла, чи синя – мені ти миліша усяких обнов. Хустино, хустино, як ласка родинна, як вірності пісня про щиру любов», –слова поета-пісняра Вадима Крищенка.
    Хустка – візитна картка її власника, яка передавалася з роду в рід, як реліквія, як пам'ять роду. Хустка – це і оберіг, і прекрасний подарунок.
    Тарас Шевченко у поемі «Хустина» писав: «Ой хустино, хустиночко! Мережана, шита». Тарас Григорович описав козацький звичай: якщо козака хоронили з почестями, то тіло його клали в домовину, накриваючи червоною китайкою, а сідло коня накривали хустиною: «Ведуть коня вороного, розбиті копита… А на ньому сіделечко хустиною вкрите».
    Хустка на спеченій хлібині, на дитячій колисці… Хустка – це і вузлик з вечерею для хрещених батьків й подарунок нареченому, як у пісні співається: «Два рушники – старостам, третій – молодому, і ще йому подарую хусточку шовкову…».
    Коли говоримо про хустку, неодмінно згадуємо матерів, бабусь. Згадуємо які і як носили вони хустки: біленькі у свята, картаті – вдома, квітчасті – до церкви чи на весілля.
    Бібліотекарі радо підтримують флеш-моб, присвячений Дню української хустки, популяризуючи українські традиції.

    6 грудня 2021р. Збаразька ДБ.

    30 років тому, 6 грудня 1991 року Верховна Рада України прийняла закон "Про Збройні Сили України".
    Переломним моментом в історії сучасної української армії стали події 2013-2014 років: Революція Гідності, окупація Криму та частини сходу України. І попри тотальну руїну в армії, зради, втрати, шалений тиск і підступність ворога, українським військовим вдалося відстояти незалежність батьківщини й захистити власний народ від агресора.
    На сьогодні, відповідно рейтингу Global Firepower Index-2021, Збройні сили України за своєю боєздатністю займають 25-те місце серед 140 країн світу.
    За своєю бойовою міццю ЗСУ перебувають між В’єтнамом і Таїландом. Перше місце в рейтингу посідають США. Щиро вітаємо всіх причетних з Днем Збройних сил України!!!
    Пропонуємо переглянути буктрейлер за книгою "Шлях українського воїна" та дізнатися багато нового про захисників територіальної цілісності та незалежності України.
    Ця книга у нашій бібліотеці завдяки Український інститут книги.переглянути

    5 грудня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic

    Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України.
    Голодомор 1932 – 1933 років в Україні назавжди залишиться в пам’яті українців однією з найстрашніших сторінок нашого минулого. Ця сторінка сприймається суспільством передусім на емоційному рівні. Але в той же час Пам’ять про Голодомор - це вшанування мільйонів українців закатованих голодом.
    Селяни голодували, вимирали цілими родинами. Українську тогочасну інтелігенцію знищували в таборах. Так намагалися зробити з українців слухняних рабів. Україна втратила десять мільйонів людей, але український народ вижив – він сильний і невмирущий.
    На згадку, на знак пам’яті жертв голодомору, кожної четвертої суботи листопада о 16.00 год в наших домівках запалюємо Свічку пам’яті на своїєму підвіконні.

    5 грудня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic

    Цього дня, 5 грудня, людство вшановує і висловлює вдячність усім, хто знайшов у собі силу, відвагу, та має велике серце для здійснення добрих справ, не вимагаючи нічого натомість. Сьогодні відзначаємо Міжнародний день волонтера.
    Збаражчина славиться своєю особливою категорією волонтерів, справжніх героїв. Потужну волонтерську організацію «Штаб Національного Спротиву Збаразького району» очолює Володимир Голоднюк, головою громадської організації «Наша громадська справа» є Галина Фоміна, благодійний фонд "Пам'ять і любов" очолює Андрій Савчук. Саме завдяки цим організаціям і багатьом іншим волонтерам Збаражчини сотні українців, які вимушено покинули свої домівки, забезпечені тим, без чого не обійтися в повсякденному житті, а українська армія отримує потужну підтримку, яка так потрібна нашим захисникам. Низький вам уклін, волонтери! Ви зробили і продовжуєте робити колосальну роботу для того, щоб Україна вистояла в цій війні.
    Тож хай Бог Вам віддячить сторицею,
    Бо замало слів вдячності буде...
    Хай насипе добра вам десницею,
    Волонтери - Герої і Люди...(З.Благун)

    3 грудня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic

    Щороку 3 грудня українське суспільство разом з усією світовою спільнотою відзначає Міжнародний день інвалідів, який проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році. Людське життя сповнене надій, сподівань, прагнень. На жаль, ніхто не захищений від раптових подій, які здатні перевернути звичайний ритм життя. Нещасні випадки, що трапляються з людьми в побуті і на виробництві можуть призвести до втрати працездатності, обмежити фізичні можливості та кардинально змінити звичний спосіб життя.
    Завдання суспільства ― не залишити людину наодинці зі своїми проблемами, а надати всю необхідну допомогу для відновлення здоров`я, для полегшення фізичного та морального стану.
    Відзначення цієї дати спрямоване на посилення уваги до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями, захисту їх гідності, прав і благополуччя. Цей день є нагадуванням людству про його обов`язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства. В Україні близько 3 мільйонів людей з інвалідністю. І вони вимагають до себе підвищеної уваги. Ліки, продуктові набори, пільги на медичне обслуговування, пенсії і дотації, спеціально оснащений транспорт – це все потрібно людині з обмеженими можливостями. Але не будемо забувати про головне – найбільше, чого потребують такі люди – це наша увага та розуміння.
    Переймаючись буденними проблемами, ми повинні замислюватись над непростою долею людей з вадами здоров`я і не тільки 3 грудня, а й протягом усього року не забувати про те, що поруч із нами живуть співгромадяни, які потребують нашої допомоги та уваги.
    В бібліотеці розкрита книжкова виставка "Можливості - обмежені, здібності - безмежні", на якій представлена література з серії "Інклюзивне навчання".

    2 грудня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic



    Щедрий Вівторок продовжується ...


    Ми щиро дякуємо нашій читачці Юлії Йордан за подаровані бібліотеці книги.



    1 грудня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    Сьогодні виповнилось 30 років з дня проведення Всеукраїнського Референдуму за незалежність України.
    На Референдумі 1 грудня 1991 року український народ підтвердив прагнення жити в незалежній державі. 90, 32 відсотка його учасників відповіли «Так» на запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України».
    Тільки після 1 грудня 1991 року Україну почали визнавати інші країни світу.
    1 грудня увійшло в історію України головним святом її незалежності поряд із 24 серпням - днем проголошення Акта незалежності України.
    Вагому роль у здобутті власної держави для українців зіграли мешканці Збаражчини.
    Про події 30-річної давнини сьогодні згадували учасники заходу – патріотичної палітри «Осяяння народної правди», який провели працівники Публічної бібліотеки Збаразької міської ради Тетяна Стахів і Мар’яна Шмігель у читальному залі бібліотеки.
    Спогадами про буремні часи розвалу СРСР та становлення Української держави поділився Петро Напованець. Колишній рухівець розповів про тодішню діяльність Збаразької районної організації Народного Руху України, яка розкривала злочини комуністичної системи, разом із місцевими працівниками культури проводила широку пропаганду національно-визвольної боротьби на теренах Півдня і Сходу України.
    «Сьогодні ми захоплюємося мужністю людей, які виборювали Незалежність, але, на жаль, боротьба за українську Незалежність сьогодні не закінчилась, - відзначив, виступаючи, міський голова Роман Полікровський, - сьогодні важливо не втратити здобуте нашими попередниками, не розсваритись. Потрібно відповідально, кожен на своєму, образно кажучи, квадратному метрі, працювати і, об’єднавши зусилля, дати відкоша ненаситному агресору. Молімось за нашу перемогу, підтримуймо один одного, і, я впевнений, нам це вдасться».
    Українською піснею прикрасили захід юні вихованці Збаразької мистецької школи.

    1 грудня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic

    Про страшні 17 місяців йшлося у годині-реквієм "Рік 33... Голод... Голод..." присвяченій вшануванню пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років, яка відбулася в Збаразька дитяча бібліотека. Учні 5-А класу (класний керівник Залецька Наталя Сергіївна) та 8-А класу (класний керівник Брик Зоряна Богданівна) Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 імені Івана Франка пом'янули заморених голодом українців хвилиною мовчання.
    Діти переглянули анімаційні фільми "Голодний дух" та "Прізвище в кишені" про тогочасні події, ознайомилися з книжковою виставкою "Смертю смерть подолали".
    На завершення всі присутні скуштувати шматочок чорного хліба – хліба – без якого померли мільйони українців.

    30 листопада 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic

    "То вічне - пісня, і літа над нею сил своїх не мають,
    Вмирають люди, не пісні, але чому ж такі вмирають?
    Його душі вогонь високий горить і світить, не погас,
    Родині світить, Україні, живе він в пісні поміж нас..."(М. Патей-Братасюк")
    Саме 30 листопада дякуємо Богові за те, що подарував нам радість народження великого співця українського народу. Кумир і Красень. Людина і Майстер. Легенда і Гордість. Його ім’я стало музичним пісенним брендом України і відповідає рівневі національного героя. Сьогодні відомому співакові Назарію Яремчуку виповнилося б 70 років.

    28 листопада 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic

    28 листопада в читальному залі бібліотеки відбулась зустріч учасників Польського культурно-освітнього товариства «Збараж», головою якого є Peter Baydetsky, присвячена Дню Незалежності Польщі . Вже вкотре пан Петро дарує книги нашій книгозбірні. Так, і сьогодні, напередодні Всеукраїнської акції дарування книг , фонд бібліотеки поповнився прекрасним романом польської письменниці Антоніни Доманської «Historia żółtej ciżemki», який відкриває реальність середньовічного Кракова.
    Історія про маленького хлопчика, який живе в сільській місцевості з великим талантом — він може вирізати красиві фігури з дерева. Однак це не здатність, яку цінує його родина, тому після чергової сварки хлопець тікає з дому і в результаті кількох щасливих збігів опиняється в Кракові, під крилами великого скульптора Віта Ствоша. Як продовжиться його доля і чи зможе він розвинути свій талант?
    ДЯКУЄМО панові Петру за книгу та плідну співпрацю з працівниками бібліотеки. Книга обов’язково знайде своїх читачів.

    27 листопада 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic

    27 листопада,
    о 16:00 запали свічку, де б ти не був!
    Бібліотекарі приєднуються до Всеукраїнської акції «Запали свічку».
    В читальному залі відкрито виставку-інсталяцію «Пам’ять, що рятує голос правди», та створено тематичну полицю «Де б ти не був – вшануй» з книгами про найстрашнішу трагедію в долі українського народу – Голокост.
    Дайте знати живим, що ви теж пам'ятаєте і шануєте, а померлим від Голодомору, - що про них не забули. Адже саме це і робить нас народом - спільна історія і пам'ять...

    25 листопада 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic

    Український поет, збаражчанин
    Володимир Кравчук
    дуже тонко відчуває плин часу, і про це написав в своїй новій поетичній збірці "Часоплин", яка нещодавно побачила світ.
    Дякуємо Володимиру Ярославовичу за візит до бібліотеки, та чудовий подарунок - книги з автографом!Бажаємо надиху до творчості і нових, неперевершених віршів!

    21 листопада 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic

    21 листопада ми відзначаємо День Гідності і Свободи. Цей день – символ боротьби і перемоги, символ єднання заради найвищих ідеалів цивілізованого світу. Всупереч жорстокому тиску антидемократичного режиму українці об ’єдналися і відстояли своє право на вибір достойного життя та майбутнього. Революція Гідності повернула людям віру у цінності свободи, гідності, та самопожертви, а також кинула виклик диктаторству, подвійним стандартам, корупції. Значення тих подій неможливо переоцінити, адже протягом листопада 2013 –лютого 2014 років відбулося найважливіше для української нації – пробудження свідомості суспільства. Події останніх років ставлять перед бібліотеками завдання активізації патріотичного виховання підростаючого покоління. З нагоди Дня Гідності та Свободи в нашій бібліотеці розкрито книжкову виставку «Україна – територія гідності та свободи».

    14 листопада 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    14 листопада, в бібліотеці відбулася презентація книги Олександра Степаненка «Він захищав без меча. Антін Горбачевський, біографічний нарис на тлі епохи». Над створенням видання автор працював декілька років, опрацьовуючи публікації газети «Діло», архіви Австрії, Угорщини. Олександр Михайлович повідомив, що створена ним монографія є спробою укладання біографічного нарису про Антона Горбачевського (1856 - 1944) - видатного правника, авторитетного адвоката, громадського, державного та політичного діяча, видавця, дипломата, мецената, який народився 27 січня 1856 року в селі Зарубинці(колишній Збаразький район Тернопільської області), жив і працював у Чорткові, боровся за права людей у першій половині 20 століття.
    "Антін Горбачевський був доволі скромним чоловіком, який не залишив по собі багато документальної інформації. У 1944 році він був вимушений навіть емігрувати на захід, щоб уникнути переслідувань за свої переконання та правничу і політичну діяльність. Через це не вдалося зберегти і родинний архів. Загубилися також спогади, які Антін Горбачевський надиктовував своїй доньці", – каже Олександр Степаненко. Радісною знахідкою стали табелі успішності братів Івана та Антіна Горбачевських. Також вдалось розшукати і юридичні справи правників - учнів Антіна Горбачевського. Пошук матеріалів триває, і автор сподівається, що все-таки вдасться знайти ще більше цікавого.
    Олександр Степаненко отримав Подяку від Збаразької міської ради за участь в організації фестивалю «Повернення Іди Фінк» та популяризацію культурної спадщини Тернопілля, яку, за дорученням міського голови Романа Полікровського, вручила на заході краєзнавчиня Тетяна Федорів.
    Директорка Публічної бібліотеки ЗМР Оксана Бойко також подякувала автору за подаровану бібліотеці книгу, за плідну співпрацю, і подарувала видання, підготовлені Відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів – попереджувальну довідку « Горбачевський Антін – адвокат, сенатор, громадський діяч»(присвячену 165-річчю від дня народження) та «Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік».
    Антін Горбачевський був одним з перших в яскравій плеяді правників, без яких неможливо уявити процес становлення української політичної нації у Галичині кінця ХІХ століття. Ми повинні про нього знати не тільки, як про брата відомого вченого і медика Івана Горбачевського, а як про самостійну, сильну та самодостатню особистість. Саме тому появу книжки «Він захищав без меча. Антін Горбачевський, біографічний нарис на тлі епохи» можна вважати важливою подією в культурно-історичному просторі і потужним явищем в контексті повернення імен визначних постатей Збаражчини.

    9 листопада 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    У День української писемності та мови активні учасники клубу за інтересами «Зустріч» Збаразького ТЦСО разом з працівниками відділення денного перебування та працівниками Відділ обслуговування Публічної бібліотеки Збаразької міської ради взяли участь у написанні ХХІ радіодиктанту національної єдності.
    Радіодиктант національної єдності - це наймасовіший осінній флешмоб, покликаний популяризувати українську мову.
    Уперше в Україні радіодиктант відбувся 24 травня 2000 року, присвятили його тоді до Дня Кирила і Мефодія. Акцію, присвячену державній мові, започаткувало Українське радіо. Лише згодом 9 листопада, День української писемності, стає офіційною датою для проведення радіодиктанту.
    Радіодиктант транслювався з 10:00 до 11:00 за київським часом на платформах Суспільного мовлення. Автором тексту та читцем цьогорічного радіодиктанту був культовий український письменник Юрій Андрухович.
    Диктант – це спільне дійство коли в учасників з’являється надзвичайне відчуття єдності, приналежності до чогось великого, масштабного, важливого. Почуття гордості, піднесення і радості панувало у присутніх після написання тексту.
    Дякуємо директору Публічної бібліотеки Збаразької міської ради Oksana Bondar та її працівникам Tetiana Stakhiv, Мар'яна Шмігель за співпрацю.

    5 листопада 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    Побачив світ унікальний путівник по Збаражу
    Туризм у Збаражі набуває неабиякого розмаху! І все завдяки фанатам своєї справи працівникам міської ради Руслану Підставці і Тетяні Федорів.
    Впродовж кількох останніх років їм вдалось не лише роздобути величезну кількість історичних фактів про Збараж, про його колишніх мешканців, про споруди, які зводили у різні роки люди різних національностей, а й створити на їхній основі кілька унікальних туристичних маршрутів та описати у туристичному путівнику.
    Видання туристичного путівника «Збараж полікультурний», створеного Русланом Підставкою, стало непересічною подією для автора, краєзнавців, істориків. Його поява - це також подія для усіх мешканців міста і туристів. Адже дещо схожий путівник був виданий ще у 1934 році, за панування тут Польщі.
    Відкривши збірничок, важко відірватись від читання. І хоча він розрахований здебільшого на туристів, у першу чергу, видається, має стати настільною книгою кожного місцевого учня. А навчання кожного першокласника у школі має починатися з екскурсії цими маршрутами.
    Сьогодні Руслан Підставка, представляючи своє «дітище» у читальному залі Публічної бібліотеки Збаразької міської ради, розповів про те, як йому працювалось над путівником, які люди суттєво допомагали і підтримували матеріально та морально. Про них можна прочитати на сторінках свіженького видання. Головним спонсором видання книжки обсягом майже 90 сторінок є відомий меценат Андрій Савчук.
    «Напевне, нічого не вийшло би з моєї ідеї, якби не праця у міській раді, і не підтримка міського голови, якому я щиро вдячний за щире розуміння», - відзначив Руслан Підставка.
    «Я завжди радий підтримувати хороші ідеї. Особливо ті, які допомагають людям серед турбот про матеріальне не загубити духовності. Розповіді про історію, давні будинки - це розповіді про людей, які тут колись жили, будували їх, працювали для громади і залишили свій слід, незалежно від того, якої національності були. Головна цінність будь-якої місцевості – це люди, і про них ми маємо пам’ятати, розповідати і поширювати ці знання», - додав Збаразький міський голова Роман Полікровський.
    У планах Руслана Підставки та його однодумців розробити ще кілька маршрутів, які пролягатимуть селами Збаразької громади, яка об’єднує 54 населених пункти.

    4 листопада 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    4 листопада Збаражчина відзначає 110-ту річницю від дня народження свого видатного земляка, уродженця міста Збаража, командира УПА-Північ, Дмитра Клячківського (Клима Савура).
    З нагоди цієї події біля пам'ятника полковнику відбулися урочистості, в яких взяли участь і працівники Публічної бібліотеки ЗМР. Історичними довідками, поезією, піснями, покладанням квітів збаражани вшановували пам’ять про легендарного командувача.
    В читальному залі бібліотеки розкрито книжкову виставку "З армії безсмертних», на якій представлено книги про нашого славетного земляка, спогади про його життя та боротьбу. Пропонуємо відеоперегляд виставки.

    1 листопада 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic

    1 листопада - 103 роки Листопадовому чину та створенню Західноукраїнської Народної республіки.

    Змінюються часи, епохи, але незмінною залишається готовність наших славних синів та дочок, тих, що були і що є, боротися за вільну державу і віддати найцінніше - покласти своє життя на вівтар Незалежності.

    В бібліотеці розкрито книжкову виставку «ЗУНР: Події. Документи.Історія», присвячену визначній події історії нашоі країни.

    30 жовтня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic

    Вітаємо з 65-літтям письменника-гумориста з літературного сузір’я Збаражчини - Orest Cholovichok!
    Народився 30 жовтня 1956 року в с. Охримівці Збаразького району Тернопільської області.
    Автор збірок гуморесок «Бігме не брешу» (1996) та «Охрімові шпички» (2013). У 2000 році зайняв друге місце у конкурсі «Тернопілля сміється». Дипломант ІІІ Міжрегіонального фестивалю-конкурсу гумору і сатири «Грицева шкільна наука» (2012).
    Лауреат V Всеукраїнського фестивалю-конкурсу гумору і сатири ім. Павла Глазового (2012).
    У 2013 році Орест Чоловічок представляв Тернопільщину на Всеукраїнському святі сатири та гумору «І я знов живий, світ оглядаю», яке проходило на батьківщині Степана Руданського – у м. Калинівка на Вінниччині. Лауреат Нобельської премії (2013, с. Нобель Рівненської обл.).
    Від бібліотечного колективу зичимо Вам, шановний ювіляре, козацького здоров'я, творчого надиху, невичерпного гумору, радості буття на многії літа!

    22 жовтня 2021р. Збаразька ПБ.

    У січні 2021 року виповнилося 100 років від дня народження Іди Фінк-Ландау (1921-2011) - відомої та шанованої у світі польськомовної письменниці єврейського походження, яка народилася і провела молоді роки у місті Збараж.
    З нагоди цієї дати 2021 рік проголошено «Рік Іди Фінк на Тернопіллі». Відділ обслуговування Публічної бібліотеки Збаразької міської ради спільно із відділом інформації, реклами, удосконалення методики та практики бібліотечної роботи КУ "Публічної бібліотеки Збаразької міської ради" презентують відеоогляд буклету Тетяна Федорів "Місто та люди Іди Фінк".
    Ювілей Іди Фінк, який збігається у 2021 році із скорботними 80-ми роковинами трагедії Голокосту в Україні, є слушною нагодою для пробудження зацікавленості її творчістю, для переосмислення трагедії війни та злочину геноциду. переглянути за посиланням

    17 жовтня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic

    17 жовтня виповнилось би 85 років Івану Драчу.
    Поет, перекладач, кіносценарист, драматург Іван Драч народився 17 жовтня 1936 року в селі Теліжинці на Київщині. У 2006 році удостоєний звання Герой України.
    Драча називали Гоголем у поезії. Поет та видавець Іван Малкович у інтерв'ю Радіо Свобода відгукувався про свого колегу як про митця, що повернув інтерес читачів до українського:
    «Поезія Івана Драча у 60-і роки стала таким свіжим вітром, який пробудив інтерес у багатьох не тільки до української поезії й української літератури, а ширше – взагалі до всього українського. Тоді поезія захоплювала уми багатьох людей. То був час, коли лише у метафорі можна було щось висловити, якимись натяками, щось таке, що не можна було висловити ніде. Іван Драч це теж дуже добре робив. Він був поетичним лідером шістдесятників".
    Іван Драч — автор збірок поезій «Соняшник», «Протуберанці сонця», «Корінь і крона», та багатьох інших, а також автор відомих кіносценаріїв, які є класикою українського кіно: «Камінний хрест», «Криниця для спраглих», «Пропала грамота».
    Іван Драч був першим головою Народного Руху України.
    Поет прожив нелегке життя, сповнене особистих трагедій та перемог, але завжди залишався чесною та надзвичайно працьовитою людиною. В бібліотеці розкрито книжкову виставку, присвячену 85-річчю від дня народження Івана Драча. Документальний фільм «Іван Драч. У пошуках баби Маройки» можна переглянути за посиланням переглянути за посиланням

    14 жовтня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic

    День захисників та захисниць Украї́ни — свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва та Днем створення Української повстанської армії
    Свято встановлене 14 жовтня 2014 р. указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві.
    З цієї нагоди у відділах нашої бібліотеки розкрито книжкові виставки: «Славні сини України» та «Ми щит і меч твій, Україно!», біля яких проведено бесіди з користувачами «Україна – країна героїв».

    12 жовтня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    До Дня захисника України та Дня Українського козацтва активні учасники клубу за інтересами «Зустріч» переглянули художній фільм "Пекельна хоругва, або Козацьке Різдво".
    14 жовтня - День захисника України, День Українського козацтва та свято Покрови Пресвятої Богородиці! З Днем Українського козацтва пов’язане святкування Покрови, адже саме Матір Божу козаки вважали своєю небесною заступницею й покровителькою. Образ козака неодноразово постає на сторінках книг та в екранізованих картинах, адже в українській культурі – це звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь.
    "Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке" — український художній фільм-казка 2019 року режисера Михайла Кострова. Сценарій до фільму базується на казці українського сценариста та казкаря-лірника Сашка Лірника «Про старого козака, різдвяного чорта, чотири роги і козацький рід». Герої у цій казці потрапляють у часи героїчної та волелюбної Запорізької Січі — вільності українських козаків, які відчайдушно і сміливо захищали рідну Україну-Гетьманщину та не боялися ні чортів, ні смерті від ворогів, були сміливими й мужніми. Велика увага творців стрічки зосереджена на українських фольклорних традиціях та звитягах українського козацтва, що постійно прагнуло справедливості та волі. Українські козаки у фільмі зображені безстрашними воїнами, що б'ються не лише у відкритому бою, але й здатні здолати ворога, вдавшись до хитрощів. Українці тут не нещасні й пригноблені, а вільні та «круті», з гумором, знають багато мов та діляться знаннями зі слабшими. Вони — справжні герої, вміють показати істинно український характер. У фільмі гумор переплітається з питанням смерті та складними життєвими проблемами.
    Незвичайна та позитивна атмосфера панувала під час перегляду фільму, деякі присутні були схвильовані долею головних героїв, інші зачаровувалися незвичною постановкою. Обов’язок кожного з нас – завжди пам’ятати та шанувати наших Героїв, які й сьогодні віддають свої життя за цілісність та неподільність нашої держави, за світле та щасливе майбутнє наших дітей.
    Слава Україні!!! Героям Слава!!!
    Дякуємо директору Публічної бібліотеки Збаразької міської ради Oksana Bondar та її працівникам за плідну співпрацю.
    Прес – служба ТЦСО.

    1 жовтня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    1 жовтня зустріч бібліотекарів з нагоди професійного свята була цікавою та змістовною, адже цьогоріч працівники книгозбірень Публічної бібліотеки ЗМР організували поїздку до Тернопільського драмтеатру на виставу "Вуйцьо з крилами".
    "Вуйцьо з крилами" - це комедія-притча, що поставлена за мотивами оповідання Г. Маркеса "Стариган з крилами", але письменник О. Гаврош зробив власну її інтерпретацію.
    Уся історія відбувається в карпатських горах. За сюжетом - на обійсті бідної родини з'явився дивний персонаж з крилами. Хто це - ангел чи нечистий дух? У кожного своя версія стосовно побаченого.Через що й виникає конфлікт. Попри це все, історія таки закінчується щасливо, і ще раз нагадує людям, що коли вірити в диво, тоді воно неодмінно станеться. Чудова гра акторів нікого не залишила байдужим і подарувала незабутні емоції. Вистава пройшла з аншлагом, - вдячні глядачі довго не відпускали митців оплесками.

    30 вересня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic

    Сьогодні щиро вітаємо наших колег, наших читачів із Всеукраїнським днем бібліотек!
    Шановні наші читачі!...
    Є в бібліотеках, хоч в маленьких, хоч у великих, особлива чарівність ... Ніколи не знаєш, що за чудові книжки можна знайти тут! Читайте, пізнавайте, відкривайте, дивуйтесь, знаходьте, що потрібно, отримуйте, що хочете, мрійте про щось прекрасне, вірте в себе, черпайте багато цікавого і важливого з книг, частіше зазирайте в дивовижний світ бібліотечного храму.
    А колегам хочемо побажати міцного здоров'я, задоволення від роботи, оптимізму, і хай кожен ваш день проходить з посмішкою і цікавою книжкою!

    30 вересня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic

    З нагоди професійного свята сьогодні приймали вітання від наших потенційних читачів – вихованців Клуб Розвивайка.
    Дітки познайомилися з бібліотекою, різноманіттям книг та журналів, які є в бібліотеці, пригощалися смаколиками, згадали казку «Рукавичка» та спробували її відтворити.
    Щиро дякуємо за візит та привітання і чекаємо у бібліотеці.

    21 вересня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic

    ДЕГУСТАЦІЯ НОВИНОК!!!
    Хочеш краще пізнати свій внутрішній світ, зміцнити взаємини з іншими людьми, вибрати свою мету в житті, обрати найкращу професію і дізнатися відповіді на найважливіші питання, тоді тобі до нас. Завдяки Український інститут книги фонд нашої бібліотеки поповнився книгами Анієли Чольвінської-Школік «Як витримати дорослих і не з’їхати з глузду», «Як витримати в школі і не з’їхати з глузду», «Як витримати хлопців і не з’їхати з глузду» та Агнешки Троян-Яскот «Як стати кимось» від видавництва «Талант.»Тут знайдеш багато корисного. Дізнаєшся, між іншим, як порозумітися з учителями, спланувати своє навчання і справи так, щоб мати більше часу для розваг. Навчишся ввічливо розмовляти з людьми й вести здоровий спосіб життя. Що іще? Хутчіш дізнавайся! Дякуємо, Українському інституту книги за поповнення фонду нашої бібліотеки такими чудовими книгами!

    14 вересня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    «За нами — немовкна історія. Вона продовжиться, стане і буде на наших кістках — жива й невмируща. Її свідчення невмолимі, як блискавка у найпохмурнішому небі: вона розтинає їх знаками вогню, полум'яно освітлює землю, небо і свідчить: вона — історія». (Борис Харчук).
    У кожній літературі є особистості, котрим судилося стати знаменням свого народу. До таких постатей належить Борис Харчук, який вписав яскраву сторінку в історію української літератури: цьогоріч, 13 вересня, відзначали 90-річчя від дня народження письменника, нашого видатного земляка, уродженця с. Лози.
    Сьогодні в читальному залі відбулися вшанування ювілею Бориса Харчука - літературна імпреза «Я починаюсь з отчої землі», в межах яких присутні ознайомилися з його біографією, переглянули відеоогляд творчості та чудовий художній фільм «Вишневі ночі» (режисер А.Микульський), знятий за однойменною повістю Бориса Микитовича. Презентацію творчості письменника можна переглянути за посиланням

    13 вересня 2021р. Збаразька ПБ.

    9 вересня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    9 вересня 2021 року працівники Публічна бібліотека Збаразької міської ради побували на зустрічі з відомим вченим, фахівцем з менеджменту, автором книг з питань саморозвитку сучасної людини, Почесним громадянином Збаража, академіком Української Академії Наук Bohdan Budzan на тему «Шлях у майбутнє починається з пізнання самих себе!». Щиро дякуємо Богдану Павловичу за цікаве інтерактивне спілкування , безцінний досвід, бажання творити й передавати свої знання, потенціал та вміння іншим.

    1 вересня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic Pic

    9 вересня 2021 року працівники Публічна бібліотека Збаразької міської ради побували на зустрічі з відомим вченим, фахівцем з менеджменту, автором книг з питань саморозвитку сучасної людини, Почесним громадянином Збаража, академіком Української Академії Наук Bohdan Budzan на тему «Шлях у майбутнє починається з пізнання самих себе!». Щиро дякуємо Богдану Павловичу за цікаве інтерактивне спілкування , безцінний досвід, бажання творити й передавати свої знання, потенціал та вміння іншим.

    31 серпня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    Для учасників клубу за інтересами "Зустріч", що діє у відділенні денного перебування Збаразького ТЦСО, працівники відділення організували захід "Справжня велич – у малому. Микола Сядристий - творець неймовірних мініатюрних робіт».
    Завідувач відділення денного перебування Мар’яна Благій на початку зустрічі нагадала слухачам про Каменяра: «27 серпня світ відзначав 165-ту річницю від Дня народження Великого українця Івана Яковича Франка. Іван Франко - феноменальна постать в українській історії – поет, прозаїк, літературний критик, багатогранний науковець, «титан праці». Саме з його ініціативи була заснована перша українська політична партія. А сучасники називали Франка «академією в одній особі», відзначаючи, зокрема, його вільне володіння чотирнадцятьма мовами. Іван Франко доклав титанічних зусиль до об’єднання українців, пробудження національної свідомості. «Шевченко народив, а Франко виховував українську націю».
    Організатор культурно-дозвіллєвої роботи Василина Вільшанецька ознайомила присутніх з життєвим шляхом та роботами майстра мікромініатюр Миколою Сядристим. Микола Сядристий - всебічно обдарована особистість і створює мікромініатюри понад 50 років. Всі мініатюри виконує тільки вручну, за своєю неповторною для кожної роботи технологією. Творчість цього майстра затвердила у світі появу нового слова – "мікромініатюра", якого раніше не було ні в енциклопедіях, ні у словниках. Мистецтво Миколи Сядристого обійшло всі континенти, залишаючи незабутнє враження серед глядачів різних країн світу. Найбільш повно його твори представлені в Московському політехнічному музеї, на постійній виставці мікромініатюр в Києво-Печерському заповіднику і в Музеї мікромініатюр в Князівстві Андорра. Художнику присвоєне почесне звання "Заслужений майстер народної творчості України".
    Опісля, учасники заходу переглянули відеоролик з унікальними та неповторними мистецькими творами майстра мініатюр Миколи Сядристого:
    на вишневих і тернових кісточках — портретні барельєфи Тараса Шевченка, Соломії Крушельницької, Данте та інших;
    на зрізах зернят дикої груші і яблуні — акварельні портрети Івана Франка, Василя Симоненка, Мікеланджело, Ернеста Гемінґвея;
    на половині виноградного зернятка, на вставленому склі — карту Закарпаття; найменша у світі книга — «Кобзар» Тараса Шевченка розміром 0,6 мм (має 12 сторінок зі склокераміки, зшиті павутинкою, обкладинка — з пелюстки безсмертника);
    найменші в світі шахи (шахівниця з фігурками розміщена на голівці шпильки; показана позиція гри однієї з партій Альохіна і Капабланки), в тому числі — найменшу у світі шахову фігуру: золотий пішак у 3 мільйони разів менший за макову зернину;найменший у світі збірний виріб — маленький золотий замок (в 50 тисяч разів менший за шпилькову голівку і має ключик);
    троянда у волосині - усередині людської волосини по його довжині просвердлена порожнина і відполірована до повної прозорості, а всередину вставлена гілочка троянди, товщиною 0,05 міліметра.
    Пізнання майстра подарувало підопічним вир емоцій: подив, захоплення, глибоку повагу та відчуття дива - як могла людина, створити настільки маленькі та настільки прекрасні речі.
    Дякуємо директору Публічної бібліотеки Збаразької міської ради Oksana Bondar і працівникам за плідну співпрацю.

    29 серпня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    29 серпня, у День вшанування пам’яті захисників, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, у читальному залі Публічної бібліотеки Збаразької міської ради відбулась година пам’яті «Мені болить, Я пам’ятаю».
    Захід провели бібліотекарі Тетяна Стахів і Мар’яна Шмігель.
    Присутні працівники культури, учасники АТО та ООС, родичі загиблих героїв, представники громадських організацій, місцевої влади хвилиною мовчання вшанували тих, хто віддав своє життя за те, щоб українці могли жити і працювати під мирним небом.
    «Сім років минуло від Іловайської трагедії, яка стала точкою неповернення у боротьбі української нації за єдність своєї країни. І саме в цей день ми схиляємо голови перед мужністю та патріотичним подвигом усіх, хто віддав своє життя за право України залишатися незмінною на карті світу, - відзначила ведуча. -
    До сузір’я таких Героїв потрапили і наші земляки Устим Голоднюк, Назарій Войтович, Сергій Долгіх, Тарас Михальський, Андрій Чабан, Василь Борисевич, Володимир Магльона, Юрій Горайський – ці імена золотими літерами вписані в героїчний літопис Збаражчини навічно».
    «Пам’ятати героїв, - це потрібно не їм, це потрібно нам, - відзначив Збаразький міський голова Роман Полікровський. – Пам’ятаючи їхню жертовність, ми маємо ставати сильнішими, дисциплінованішими у праці розбудови нашої країни. Потрібно вивчати уроки історії і ставати мудрішими, єднатися, адже саме розбрат завжди, у всі часи ставав на перешкоді становлення Української держави.»
    У доповнення до сумних спогадів про полеглих земляків звучала патріотична пісня та вірші, записані на відео. Один з них читала Мирослава Горайська – донька Героя.
    Після завершення заходу його учасники поклали квіти до Стели Героїв, що знаходиться на майдані Івана Франка у Збаражі.
    Помолімось за душі наших героїв…
    Василь Борисевич. Народився 1 квітня 1969 року у селі Діброва Збаразького району. Жив у с. Мала Снігурівка Лановецького району. 1 вересня 2014-го отримав повістку. Після двомісячного вишколу на Яворівському полігоні у складі 24-ї бригади відбув на Луганщину. 20 січня 2015 року під час наступу бойовиків на блокпост №31 на трасі «Бахмутка» поблизу смт Фрунзе (Луганська обл.) Василь загинув від кулі снайпера. Похований 24 квітня у с. Мала Снігурівка. Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).
    Юрій Горайський народився 31 липня 1977 року у селі Біла Тернопільського району. Працював на посаді голови Збаразької районної державної адміністрації з травня 2014 по квітень 2015 року. Допомагав військовим у зоні АТО як волонтер. Через тиждень після звільнення з посади Юрій Горайський поїхав добровольцем на передову, з травня по вересень 2015 року служив у секторі «М» під Маріуполем. Під час розвідки на Маріупольському напрямку передовий дозор «морських котиків», у якому був Юрій Горайський, вийшов на висоту в районі міста Докучаєвська, де наштовхнувся на диверсійно-розвідувальну групу противника. У результаті ближнього бою Юрій Горайський разом з побратимом з Одещини 27-річним Олександром Хмеляровим отримали смертельні поранення. Похований 7 березня на міському цвинтарі у Збаражі. Нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно). У 2020 році присвоєно звання Героя України та нагороджено орденом «Золота зірка».
    Сергій Долгіх народився 1 травня 1980 року у селі Заруддя Збаразького району, український військковик, солдат 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачеве). Був активним учасником Революції Гідності. Мобілізований 3 серпня, а на початку вересня поїхав у зону проведення АТО. 15 листопада відбувся сильний мінометний обстріл українських позицій, внаслідок якого в бійця влучили граната і куля, які спричинили смерть. Похований 20 листопада у рідному Зарудді. Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно)
    Володимир Магльона. Народився 29 липня 1990 року у селі Кинахівці Збаразького району. Служив та воював у 57-ій бригаді. Загинув 12 листопада 2015 року на позиціях у населеному пункті Зайцеве Донецької області. Похований у селі Бодаки Збаразького району.
    Тарас Михальський народився 26 вересня 1980 року у Збаражі. Український військковик, оператор-навідник БМП 24-ї окремої механізованої бригади. Загинув 19 жовтня 2014 року на «Бахмутській трасі» під час спроби прориву російських збройних формувань поблизу села Сміле, коли разом з іншими військовослужбовцями їхав виручати бійців 32-го блокпосту, оточеного сепаратистами. Поховали Тараса Михальського 2 лютого 2015 року у Збаражі. Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).
    Андрій Чабан народився 31 січня 1988 року у селі Залісці Збаразького району. Український військковик. Загинув 24 липня білі Первомайська від кулі снайпера, врятувавши побратимів від загибелі ціною власного життя – група потрапила у засідку. Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно)

    27 серпня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    Сучасники називали його велетом думки і титаном праці, українським Мойсеєм. Він залишив колосальну художню і наукову спадщину, яка становить близько п'яти тисяч творів. Доктор філософії (1893), дійсний член Наукового товариства імені Шевченка (1899), почесний доктор Харківського університету (1906), Член Всеукраїнського Товариства «Просвіта».
    Сьогодні світ відзначає 165-ту річницю від дня народження Великого українця Івана Яковича Франка.
    Через його вислів: «Не пора, не пора, не пора Москалеві й ляхові служить» за радянських часів творча спадщина Івана Франка немилосердно фальсифікувалася. Українці не мали змоги прочитати франкових поезій про національне відродження.
    Іванові Франку належить ініціатива ширшого вживання в Галичині назви “українці” замість “русини” — так традиційно називали себе корінні галичани. В “Одвертому листі до галицької української молодежі” (1905) Франко писав: “Ми мусимо навчитися чути себе українцями — не галицькими, не буковинськими, а українцями без соціальних кордонів…".
    За словами франкознавців, Великий Каменяр залишив кілька тисяч творів загальним обсягом понад 100 томів. Всього за життя Франка окремими книгами з’явилося понад 220 видань, у тому числі більш ніж 60 збірок його оригінальних і перекладних творів різних жанрів. Лише частина спадщини великого українського письменника опублікована у 50 томах, що є тільки половиною творчого доробку Івана Франка.
    Іван Якович переклав українською мовою твори близько 200 авторів з 14 мов і 37 національних літератур.
    В читальному залі бібліотеки відбулися літературні читання, присвячені 165-ій річниці від дня народження Івана Франка за книгами Неллі Топської «Любов-наснага, любов-журба» та Романа Горака «Тричі мені являлася любов».
    В межах заходу було переглянуто відеофільм про життя Івана Франка. Начальник відділу культури Збаразькоі міськоі ради Олег Гафткович прочитав вірш Івана Франка «Великі роковини». На читаннях були присутні працівники Збаразької державної казначейської служби, директор Публічної бібліотеки Збаразької міської ради Оксана Бойко, бібліотекарі.

    25 серпня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    Працівники відділення денного перебування Збаразького ТЦСО організували для підопічних творчу зустріч із письменницею, членом ТОО Національної Спілки Письменників України – Ніна Фіалко.
    Ніна Іванівна Фіалко талановита і неординарна жінка, одна із найяскравіших представниць сучасної української літератури. «Народилася 10 вересня 1943 року в с.Косенівка Уманського району Черкаської області під час воєнного лихоліття в родині сільських інтелігентів. У 1947 році захворіла на туберкульоз кісток. Семирічку закінчила з однією четвіркою і почала навчатися в Уманській бухгалтерській школі. В неповні 16 я вже нараховувала у колгоспі людям трудодні. Пропрацювавши рік в колгоспі подала документи до Київського технікуму харчової промисловості. Після закінчення навчання в технікумі харчової промисловості здобула фах техніка-технолога і була скерована на роботу до Тернополя, де й працювала 35 років. Літературною діяльністю почала займатися у 60 років. Довгою виявилася дорога до читача, бо видавці не наважувалися вкладати гроші в «розкрутку пенсіонерки». Лише після того, як перші три романи були надруковані власним коштом і отримали схвальну оцінку читачів, видавництво «НК — Богдан» запропонувало мені співпрацю. На сьогодні видано понад 18 книжок, серед яких є романи, повісті та оповідання» - зазначила авторка.
    Повна зала шанувальників її творчості у Відділ обслуговування Публічної бібліотеки Збаразької міської ради свідчила про те, що літературні погляди Ніни Іванівни цікаві і актуальні, її філософія навчає читача зростати духовно, наголошує, що ми живемо у час, коли "все наперекіс". На зустрічі автор розповідала про книги, що вже вийшли у світ, а також про те, звідки вона черпає сюжети для написання. З-під пера письменниці вийшли такі відомі романи, як "Дві обручки", "Повертайте, журавлі, додому", "Ріка життя", "Холодний вітер перемін" «Зламані жоржини»… Теми романів Ніни Фіалко є актуальними для сьогодення. Тому нині книги авторки користуються широким попитом і у невже є багато шанувальників. У романах піднімаються суспільні та особисті проблеми. Та особливо приваблює читача та непідробна простота, з якою вона достукується до душі кожного читача не шукаючи гучних слів чи якихось сумнівних прикрас.
    Слухачі зачудовувалися цікавою автобіографією, яскравою тематичною композицією, щирістю та простотою душі письменниці.
    Дякуємо п.Ніні за цікаву і теплу зустріч та директору Публічної бібліотеки Збаразької міської ради Oksana Bondar і її працівникам за плідну співпрацю.
    Прес - служба ТЦСО.

    24 серпня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic

    Цьогоріч виповнюється 100 років від дня народження Іди Фінк-Ландау (1921-2011) – відомої та шанованої у світі польськомовної письменниці єврейського походження. Вона народилась та провела молоді роки у м. Збаражі та пережила трагедію Голокосту.
    Ювілей Іди Фінк, який збігається із скорботними 80-ми роковинами трагедії Голокосту в Україні, є слушною нагодою для пробудження зацікавленості її творчістю, для переосмислення трагедії війни та злочину геноциду.
    Провідний бібліограф відділу інформації, реклами, удосконалення методики та практики бібліотечної роботи Наталія Сенчишин з нагоди проголошеного Рік Іди Фінк на Тернопіллі упорядковала та видала рекомендаційний біобібліографічний посібник "Подорож між життям і смертю". Видання адресоване вчителям, студентам, культурно-освітнім працівникам, а також усім, хто не байдужий до історії рідного краю.

    23 серпня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic

    Витер Серпень смагляве чоло, змахнув
    із нього жниварську втому та й посміхнувся
    в пшеничні вуса:
    - Пора перепочити,
    Спасів пошанувати...
    До найбільших серед дванадцяти річних свят християнського календарного циклу належить Преображення Господнє, або Спас (Великий Спас), що припадає на 19 серпня. Він вважається третім святом після Різдва та Великодня. Перший Спас збігається з Маковеєм, тобто 14 серпня, а третій збігається з післясвятом Успіння (29 серпня).
    Вітаємо з Яблучним Спасом! У таке світле свято хочеться побажати щастя і успіху, внутрішньої гармонії і спокою. Нехай Господь неодмінно захистить вас від випробувань і труднощів, а натомість подарує багато шансів для того, щоб досягти поставленої мети.

    19 серпня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    В передсвяткові дні нашого Національного Великодня, 30-річчя Незалежності України, запрошуємо всіх бажаючих до створених в бібліотеці фотозон і символічного книжкового короваю «Національний Великдень України».
    Перегорнете сторінки книг, розміщених на книжковій виставці «Президенти незалежної України у літературі» - і заглибитесь в праці, спогади та неймовірні історії з життя президентів України.
    Всі бажаючі можуть переглянути стародавні мапи нашої держави, а також сфотографуватися з найбільшою книжкою бібліотеки – Національним атласом України біля ювілейної виставки «Це моя Україна день новий зустрічає".

    18 серпня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic

    Витер Серпень смагляве чоло, змахнув
    із нього жниварську втому та й посміхнувся
    в пшеничні вуса:
    - Пора перепочити,
    Спасів пошанувати...
    До найбільших серед дванадцяти річних свят християнського календарного циклу належить Преображення Господнє, або Спас (Великий Спас), що припадає на 19 серпня. Він вважається третім святом після Різдва та Великодня. Перший Спас збігається з Маковеєм, тобто 14 серпня, а третій збігається з післясвятом Успіння (29 серпня).
    Вітаємо з Яблучним Спасом! У таке світле свято хочеться побажати щастя і успіху, внутрішньої гармонії і спокою. Нехай Господь неодмінно захистить вас від випробувань і труднощів, а натомість подарує багато шансів для того, щоб досягти поставленої мети.

    18 серпня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    В рамках 1-го Міжнародного живописного пленеру «Мистецькими шляхами Пінзеля» працівники Публічна бібліотека Збаразької міської ради відвідали виставку живопису та переглянули прем’єрний показ документально – просвітницького фільму «Дотик Пінзеля» ( Організатори: Благодійний фонд імені Возницького та Рівненська обласна організація Національної Спілки Художників України).
    Іоанн Георг Пінзель – скульптор середини XVIII століття, представник пізнього бароко і рококо. Засновник Львівської школи скульпторів. Біографічні відомості про майстра майже відсутні. Його етнічне походження, місце і час народження, а також обставини появи на Галичині та смерті наразі невідомі. Усередині 1740-х років він з’явився при дворі магната Миколи Василя Потоцького, який став його головним замовником і патроном. У 1751 році одружився у Бучачі. Упродовж 1750-60-х років (переважно спільно з архітектором Бернардом Меретином) працював у Львові, Ходовичах (тепер Львівська область), Городенці, Гвіздці (нині Івано-Франківська область), Монастириську (костел Успіння Пречистої Діви Марії), Бучачі (обидва — сучасна Тернопільська область). У 1756-1761 роках виконав бічні вівтарі в одному із храмів Львова, монументальні статуї святих Атанасія, Леона, кінну статую святого Юра.
    Дякуємо Національний заповідник "Замки Тернопілля" за цікавий захід.

    12 серпня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic Pic Pic Pic

    12 серпня, в читальному залі бібліотеки відбулася година пам'яті "Я з Небесної сотні", присвячена світлій пам'яті збаражанина, Героя України, Героя Небесної сотні Устима Голоднюка, якому в цей день мало б виповнитися 27 років.
    Своїми спогадами про сина і події на Майдані поділився батько Устима, Володимир Голоднюк, - він розповів історії, які ми не знайдемо і не прочитаємо в книгах, - надзвичайно зворушливі, але цікаві і важливі для усвідомлення і розуміння того, яким був Устим і що спонукало його до дій та боротьби.
    Збаразький міський голова Роман Полікровський згадував про буремні події Майдану, про Устима, та подякував присутнім в залі батькам Героїв Небесної сотні Володимиру Голоднюку, Юрію Войтовичу, та дружині Юрія Горайського, Наталії, за подвиг їхніх рідних в ім'я України.
    Поет Володимир Кравчук прочитав вірш "Шевченко на Майдані".
    До феномену Майдану ми будемо йти ще довго, і ще довго будемо осмислювати те піднесення народної сили, той непереборний дух, те величне почуття патріотизму, які роблять для нас Майдан святим. Маємо пам'ятати і шанувати своїх героїв. Пам'ятати, щоб перемогти.

    30 липня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    30 липня, в читальному залі відбулися вшанування, присвячені світлій пам’яті Героя України, нашого земляка, воїна, волонтера, громадського діяча Юрія Горайського. Ведучою заходу була директорка КУ «Публічна бібліотека Збаразької міської ради» Oksana Bondar.
    На годині пам'яті були присутні дружина Наталія Горайська, друзі, колеги по колишній роботі, знайомі Юрія Володимировича, інтелігенція міста, а також голова Збаразької міської ради Роман Полікровський, який, зокрема, висловив вдячність всім українцям-патріотам України, що віддали життя за її незалежність, і відмітив, що боротьба продовжується, адже війна триває. Надзвичайно добрі, зворушливі та важливі слова сказала в своєму виступі Наталія Горайська. Спогадами про колегу по волонтерській діяльності поділився активіст і координатор громадської організації «Штаб Національного Спротиву Збаразького району» Володимир Голоднюк. Пісні виконувала солістка Центру культури та дозвілля Збаразької міської ради Любов Шарко, свою поезію читав керівник літературно-мистецької студії «Рушник» Володимир Кравчук.
    Під час заходу присутні переглянули відео пісні «Біля тополі» та відео з особистими фото Юрія Горайського.
    31 липня 2021 року Юрію Горайському виповнилось би 44 роки…

    «Недоспаний світанок у бинтах,
    Прикритий заволоками-димами.
    І вирвами чадить оглухлий шлях,
    Де впав боєць.
    (А ще не знає мама...)
    Китайкою суворість на лиці.
    Заполиніли очі карі-карі.
    Ще підповзуть, як паморозь, бійці:
    Не лишать на поталу, на покару...
    Розкрилений лежить, неначе хрест
    Між зболеними Заходом та Сходом.
    Вже потім - пам'ять, біль, сльоза, протест...
    В граніті заніміє нагорода...
    Намолено схилились небеса.
    На вітрі голосила тихо вітка.
    Відчаєнів... Нічого не сказав.
    Земля вкраїнська в кулаку за свідка».

    (Володимир Кравчук «Недоспаний світанок»)

    8 квітня 2016 року Юрій Горайський посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня. 15 вересня 2020 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові Юрію Горайському присвоєно звання Героя України посмертно.
    Маємо знати, вшановувати, пам’ятати своїх героїв. Пам’ятати, щоб перемогти.

    Pic Pic Pic

    23 липня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic


    На черговому кіносеансі в

    "Літньому кінотеатрі у бібліотеці"

    було гамірно.
    Дивилися "Сам у дома - 2".

    22 липня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic

    22 липня 2021 року на базі Тернопільської ОУНБ, у форматі онлайн, відбувся семінар для працівників відділів обслуговування центральних бібліотек територіальних громад «Соціокультурна реабілітація в бібліотеці». До семінару долучилися і завідувачка Відділ обслуговування Публічної бібліотеки Збаразької міської ради, Tetiana Stakhiv, яка розповіла присутнім про "Переосмислення бібліотечного простору" в Публічна бібліотека Збаразької міської ради.

    21 липня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic

    Нарешті! Усі 14 томів повного академічного зібрання творів Лесі Українки вже надійшли у нашу бібліотеку!Тішимося, пишаємося!
    Презентація 14-томника стала центральною подією цього ювілейного року, присвяченого 150-річчю від дня народження Лесі Українки.
    Україна чекала на це видання півстоліття. Зібрання дійсно унікальне, адже попереднє «повне» видання було цензурованим і складалося з 12 томів. Принципова відмінність зібрання – це максимальна увага до рукописів Лесі Українки, зокрема, до чернеток, які відкривають завісу над таємницями творчого процесу.
    Видання поділене тематично і жанрово за такими напрямами-блоками:
    – драматургія (1–4 томи),
    – поезія та ліро-епічні поеми (5 том),
    – художня проза (6 том),
    – літературна критика та публіцистика (7 том),
    – переклади (8 том),
    – записи народної творчості та пісні, записані з голосу Лесі Українки (9 том),
    – «Стародавня історія східних народів» та конспекти, виписки, нотатки (10 том),
    – листування (11–14 томи).
    Історія появи цього видання - повна драми, сплесків надії і гірких розчарувань, радості від маленьких здобутків і суму за безглуздими зусиллями і втраченим часом. Але, незважаючи на всі труднощі, воно все-ж-таки вийшло, і , торуючи шлях, сповнений терня, дійшло до українських бібліотек і до нашої книгозбірні. Видання побачило світ у Волинському національному університеті імені Лесі Українки, підготовлене за сприянням Українського інституту книги та Міністерства культури та інформаційної політики України.
    Ознайомитись з книгами можна на книжковій виставці-презентації «Збагни її безмежжя духу».

    21 липня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    СЕМІНАР-ТРЕНІНГ «УДК У ДІЯЛЬНОСТІ БІБЛІОТЕК. ФОРМУВАННЯ ТА ОБЛІК ФОНДІВ В УМОВАХ ОТГ»
    Сьогодні, 21 липня 2021р., Тернопільською обласною бібліотекою для молоді, згідно плану роботи, проведено обласний семінар-тренінг для директорів ЦС, завідувачів публічними та міськими і сільськими бібліотеками об'єднаних територіальних громад Тернопільської області.
    Привітала учасників директор Леся Степанівна Гук. Учасники заходу отримали методико-практичні консультації з актуальних питань, відбувся обмін досвідом.
    Завідувачка науково-методичного відділу Ольга Іванівна Василюк розкрила питання формування та обліку фонду у бібліотеках громади. Світлана Володимирівна Лерніченко, завідувачка відділу комплектування фондів та каталогізування документів, проаналізувала методику індексування літератури за УДК. По питанні організації фонду в умовах переходу на УДК, надала консультацію завідувачка відділу зберігання та використання бібліотечного фонду Ольга Петрівна Марків. Активно, творчо, плідно відбувся тренінг згідно програми. В кінці семінару- тренінгу, при підведенні підсумків, заступник директора, Галина Іванівна Якуб вручила сертифікати учасникам.

    20 липня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic



    Сьогодні, 20 липня, в бібліотеці відбувся захід - літературний портрет, присвячений 115-ій річниці від дня народження відомої української поетеси,
    діячки ОУН, патріотки своєї Батьківщини Олени Теліги.

    На розкритій книжковій виставці була представлена література про цю видатну жінку. Дякуємо Збаразькому територіальному центру соціального обслуговування за плідну співпрацю.

    16 липня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    Співпраця нашого міста з друзями із сусідньої Польщі є надзвичайно успішною та перспективною, і сьогодні в читальному залі відбулась цікава зустріч з польськими волонтерами та учасниками польського товариства Збаража, очільником якого є Peter Baydetsky, - він розпочав захід словами вітання і подяки. Громадська активістка та редакторка з Болеславця Barbara Smoleńska, батьки якої народились в с.Синява, Пьотр Палішкевич, секретар товариства "Глоговська едукація кресова", голова Збаразької міської ради Роман Полікровський, директор Публічної бібліотеки ЗМР Oksana Bondar, краєзнавці, вчителі, журналісти-репортери були водночас і гостями, і учасниками заходу. Більш, як 100 книг подарували бібліотеці наші польські друзі. Всі книги можна переглянути і отримати на читацький формуляр в нашій бібліотеці та бібліотеці для дітей. Серед цих видань - частина цінних книг з історії та краєзнавста, художні видання, чудова література для дітей. Подробиці і більше фото про захід – читайте та переглядайте згодом на нашій сторінці.

    7 липня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    7 липня, в читальному залі бібліотеки відбулась літературно-мистецька імпреза "Поезії одвічне джерело", яку розпочала вітальним словом директор Публічної бібліотеки Збаразької ЗМР Оксана Бойко. Спільно з літературно-мистецькою студією "Рушник"(керівник Володимир Кравчук) бібліотекарі запросили поетів Збаражчини і Тернопілля поділитись своїми новими поетичними надбаннями. Захід був проведений в межах проєкту #Шлях_серця, який започаткувала Тернопільська обласна організація Національної спілки письменників України та ОУНБ, і присвячувався 30-річчю Незалежності України. Серед гостей - друзі бібліотеки, письменники: Володимир Кравчук, Зіновій Кіпибіда, Олена Рутецька, Василина Вовчанська, Надія Тарасюк, Галина Бабій, Юрій Заяць, Орест Чоловічок. Поет-пісняр Юрій Бірковий звеселяв товариство піснями під гітару. Серед присутніх в залі - меценат Ігор Ломага, директор КУ "Центр культури та дозвілля ЗМР" Василь Жук, колишня директорка бібліотеки Неоніла Муяссарова, працівники бібліотек-філій Збаражчини. Гості подарували бібліотеці нові віршовані рядки, гуморески, прозу, а також свої поетичні і прозові збірки. Поетеса-початівець Галина Бабій присвятила чудовий вірш бібліотекарям-працівникам відділу обслуговування, а письменниця Олена Рутецька - написала про нашу бібліотеку і людей, що в ній працюють, в оповідях нової збірки "Одкровення душі". Щиро дякуємо всім гостям за квіти, вірші, книжкові подарунки та виступи. Зустріч проходила в теплій, невимушеній атмосфері, заполонивши всіх присутніх поетичною неповторністю та безсмертністю українського слова. Над сценарієм працювали і були ведучими Мар'яна Шмігель і Тетяна Стахів, робота зі слайдами та відео - Василь Чорняк.

    5 липня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic

    В контексті національного і культурного відродження України особливої актуальності набуває вивчення історії рідного краю, яка сприяє зростанню національної свідомості громадян, піднесенню їх духовності. Це є той своєрідний місток, який зв’язує покоління минулі з сучасними і прийдешніми.
    Відділом інформації, реклами, удосконалення методики і практики бібліотечної роботи видано рекомендаційний біобібліографічний посібник "Пишаюся селом своїм, його людьми, його красою: село Зарубинці".
    Укладачка видання, Наталія Сенчишин зібрала та впорядкувала інформацію про видатних людей села Зарубинці Збаразької міської територіальної громади.
    Посібник адресовано учителям, студентам, культурно-освітнім працівникам, а також усім, хто не байдужий до історії краю, його сьогодення.

    2 липня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic


    Бібліотечне літо триває...
    До нас, у «будинок, де живуть книжки», завітали майбутні першокласники, вихованці Клуб Розвивайка. Під час екскурсії вони ознайомилися з відділами бібліотеки, правилами користування бібліотекою, бібліотечним фондом, послухали розповідь про різні види та форми книг, які є у нашій бібліотеці.
    На завершення переглянули лялькову виставу "Казка про загублену книжку" від Національної бібліотеки України для дітей.
    Діти записалися до бібліотеки та взяли до дому книжки, які можна читати по складах. На згадку отримали книжкові закладки та значки «Читач бібліотеки».

    1 липня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic

    " Волею Українського народу Організація Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери проголошує відновлення Української Держави, за яку поклали свої голови цілі покоління найкращих синів України...
    80 років тому, 30 червня 1941 р. на Українських Національних Зборах у Львові з ініціативи ОУН під проводом Степана Бандери було проголошено Акт відновлення Української Держави. Відновлення Української Держави підтримали і благословили митрополит УГКЦ Андрей Шептицький та єпископ УАПЦ Полікарп. Було створено уряд - Українське Державне Правління, до якого увійшли провідні члени ОУН і представники інших політичних сил, на чолі з Ярославом Стецьком. Проголошення відновлення Української держави викликало велику радість серед українських патріотів. На численних маніфестаціях і зборах населення багатьох звільнених від більшовиків міст і сіл України вітало цю подію. Але радість виявилася короткочасною. Незалежна Україна не входила в плани гітлерівців, так само, як не входила вона в плани більшовиків. І ті, та інші бачили в цій країні лише територію, ласий шмат з людськими ресурсами. Через кілька днів гестапо кинуло до в’язниці Степана Бандеру, Ярослава Стецька та інших діячів українського національно-визвольного руху. В той час по Україні вже активно діяли похідні групи, створені ОУН, які організовували українське життя та адміністрацію. Попри короткотривалість існування такого стану, український народ на значній території відчув момент, коли державність була вже близько. Наступного 1942 р., коли почали створюватись перші відділи УПА, українці йшли битись за українську державу, проголошення якої вони пам'ятали. Почалися прямі репресії проти ОУН – нацисти збагнули, що єдиною реальною силою, яка б могла їм протистояти, є збройні загони українських націоналістів.
    Акт має величезне значення для нас і нащадків. Він вчергове засвідчив спадковість нашої визвольної боротьби. В той час УРСР існувала формально як "українська", а насправді - маріонеткова, залежна від Москви. Через 50 років - у 1991 р. українці здійснили ще одну спробу і 24 серпня таки проголосили незалежність України. Слід пам'ятати, що вона була б неможлива без попередніх етапів визвольної боротьби. Акт відновлення української державності став визначною історичною подією, ще одним яскравим виявом волі української нації жити вільно у власній державі. Історичну подію проголошення Акту Ярославом Стецьком відтворено у фільмі "Нескорений.

    1 липня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic


    ДЕГУСТАЦІЯ НОВИНОК!!!
    Сьогодні знайомимо вас із серією детективних історій для дітей німецького письменника Юліана Пресса «Знайди злочинця», які бібліотека отримала завдяки Український інститут книги.
    Детектив для дітей від восьми років і старше. Крута книга, як для самостійного читання, так і для сімейного дозвілля. Якщо хочете відірвати ваше улюблене чадо від телефона, то спробуйте саме цю серію книг (їх аж шість). Задум книги трохи подібний до ігор з пошуком предмета, але тут крім завдання, ще є цікава історія про пригоди детективної команди «Локриця», юних школярів, які за допомогою своїх навичок вправно розслідують різні злочини. Ви її уважно читаєте, знизу сторінки подане запитання, відповідь на яке шукаєте на малюнку справа. Якщо не виходить самотужки знайти відповідь, то вона знаходиться у тексті на наступній сторінці. Це затягує, хочеться читати і шукати далі й далі...
    Поспішіть до нас у бібліотеку, щоб першими продегустувати новенькі книжечки!!! Захоплюючого вам читання! Дякуємо, Українському інституту книги за поповнення фонду нашої книгозбірні такими чудовими книгами!

    30 червня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic


    Вже стало традицією щосереди в Збаразька дитяча бібліотека
    відвідати кінозал. Ось і цього разу літній дощик не став на заваді нашим читайликам))). Дивилися "Балто".
    Кінотеатр можуть відвідувати діти з різним соціальним статусом, адже для того, щоб потрапити у "кіно" потрібно лише прийти до бібліотеки та записатися до неї.
    Тож, чекаємо вас наступної середи о 16.00 для безкоштовного перегляду нової стрічки.

    26 червня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic


    Конституції України – 25 років!
    Конституція – це дуже важливий документ державного значення. Конституція України – це Основний Закон України; положення, викладені в Конституції, регламентують основні правила суспільних відносин у межах держави, роботу всіх органів влади й суспільних організацій, визначають трудове право тощо.
    Дізнайтесь більше про становлення головного закону України, ознайомившись з матеріалами книжкової виставки «Конституція України: від витоків до сьогодення ».
    Запрошуємо до читання!

    26 червня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic

    «Берегиня державності» - книжкову виставку з такою назвою розкрили працівники відділу обслуговування на урочистостях, присвячених 25-ій річниці Конституції України і Дню молоді України «Живи та міцній, наша рідна державо!» Насправді Конституція - це паспорт країни. Тільки зріла держава може дозволити собі прийняти Основний Закон. Конституція - це той документ, до якого століттями йшли українці. У нього закладені не лише правові норми, а й справедливість та рівність усіх перед законом – це те, чого постійно прагнув і до чого ішов український народ. Музичні вітання та гарний настрій подарував святковий концерт виконавців і художніх колективів Збаражчини. З Днем Конституції!.

    16 червня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic


    16 червня в Збаразька дитяча бібліотека відбувся вже другий безкоштовний кіносеанс в "Літньому кінотеатрі у бібліотеці". Дивилися мультфільм "Як приборкати дракона", знятий за мотивами однойменної серії книг британської дитячої письменниці Крессиди Ковелл.

    15 червня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic

    "Правду ніс до людей, доки сил вистачало,
    Був , мов велет , Іван, й так його було мало!
    Ніс тягар преважкий, часто гнувся від нього,
    Грішний був, як усі, та з обличчям святого,
    Так сліпучо на нім висявала яса...
    Як білий птах з помітиною чорною
    Поніс печаль земну у небеса..."(М. Патей-Братасюк).
    15 червня 1941 року народився незабутній, геніальний і неповторний Іван Миколайчук. Актор прожив складне життя, в якому було трішечки свята, решта — суцільна мука. Система не давала йому жити, його душа померла раніше, ніж тіло. Вона була замордована... "Я не знаю більш національного народного генія... До нього це був Довженко", - так про Івана Миколайчука сказав Сергій Параджанов.
    Всього 46 років життя відміряв Господь Іванові... 34 ролі, 9 сценаріїв, дві режисерські роботи... Звання народного артиста він так і не одержав, і вже посмертно отримав Державну Шевченківську премію. Правда, він і без того був завжди народним.
    В нашій бібліотеці є книги, присвячені життю і творчості актора, з якими можна ознайомитися, переглянувши книжкову виставку-пам'ять "Білий птах з чорною ознакою", присвячену 80-річчю від дня народження Івана Миколайчука.

    15 червня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic

    Щороку 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища (World Environment Day).
    Головна мета - стимулювати активну діяльність світового співтовариства, спрямовану на збереження балансу в природі та навколишньому середовищі.
    Ми всі живемо на одній планеті і, забруднюючи природу, шкодимо, в першу чергу, самим собі та своїм нащадкам. Розуміючи всю важливість екологічних заходів, у відділі абонементу бібліотеки розкрито книжкову виставку, що постійно діє та поповнюється новими матеріалами і книгами з проблем довкілля.

    10 червня 2021р. Збаразька ПБ.

    8 червня 2021р. Збаразька ПБ.

    4 червня 2021р. Збаразька ПБ.

    3 червня 2021р. Збаразька ПБ.

    1 червня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic


    У Міжнародний день захисту дітей, працівники Збаразька дитяча бібліотека спільно з головним спеціалістом «Відділу Збаразьке бюро правової допомоги» Анатолієм Козаком для учнів 5 класу Залужанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів провели правовий майданчик «Абетка прав дитини».
    Діти дізналися про міжнародні правові стандарти прав дитини, про права юних громадян різного віку. Отримали відповіді на запитання щодо своїх прав та обов’язків.

    31 травня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic

    Бібліотечний травень завершується екскурсіями. 31 травня у Збаразька дитяча бібліотека вітали учнів 2-Б (вчителька Світлична Л.Л.) та 3-А (вчителька Рожко Л.Я.) Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів 1.
    Працівники книгозбірні ознайомили їх з бібліотекою, книжковим фондом, розпорядком роботи та правилами користування бібліотекою. Діти переглянули презентацію від видавництва Ірбіс Комікси, та взяли книги до дому

    28 травня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic

    Сьогодні на ознайомчу екскурсію до нас завітав ще один перший клас - 1В (вчителька Підборська О.В.) Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів 1. Бібліотекарки разом з дітьми згадали правила поводження з книгами, ознайомили дітей з бібліотекою, книжками та періодикою для дітей,що є у фондах нашої бібліотеки, розпорядком роботи та правилами користування книгозбірнею

    26 травня 2021р. Збаразька ДБ.

    24 травня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic

    Поринути у чарівний світ книги змогли учні 2 В класу (вчитель Каліновський М.С.) Збаразька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів 1 під час бібліотечного уроку «Знайомство з бібліотекою». Працівники книгозбірні ознайомили їх з бібліотекою, книжковим фондом, розпорядком роботи та правилами користування бібліотекою. Діти переглянули презентацію про історію виникнення книги та послухали оповідання Остапа Вишні «Любіть книгу». Всі охочі записалися у бібліотеку та підібрали собі книги.

    Pic Pic Pic

    22 травня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic

    «Він був сином мужика і став володарем у царстві духа.
    Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим. Десять літ він томився під вагою російської солдатської муштри, а для волі Росії зробив більше, ніж десять переможних армій. Доля переслідувала його в житті скільки могла, та вона не зуміла перетворити золота його душі в іржу, ані його любові до людей в ненависть і погорду... Доля не шкодувала йому страждань, але й не пожаліла втіх, що били із здорового джерела життя. Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті — невмирущу славу і всерозквітаючу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори. Отакий був і є для нас, українців, Тарас Шевченко» (І.Франко)
    Сьогодні пам'ятний день - 160 років тому, 22 травня 1861 року відбулось перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева. Помер 47-річний український поет у Санкт-Петербурзі, і спочатку був похований на Смоленському кладовищі. Але друзі Тараса Григоровича і численні шанувальники творчості знали про палке бажання поета бути похованим згідно з його «Заповітом», написаним ще в 1845 році, на рідній землі – «Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій...» А передсмертними словами Тараса були: «До Канева…» Після того, як п’ятдесят вісім днів прах Шевченка перебував у Петербурзі, його домовину, за клопотанням Михайла Лазаревського, після отримання ним дозволу в квітні того ж року, було перевезено в Україну й перепоховано на Чернечій горі біля Канева.
    Спершу труну привезли до Києва, де з небіжчиком могли попрощатися усі охочі. З Києва 20 травня 1861 року прах Кобзаря на пароплаві "Кременчук" перевезли до Канева. Дві доби домовина перебувала в Успенському соборі, а 22 травня, після відслуженої в церкві панахиди, прах віднесли на Чернечу гору.
    Тараса Шевченка ховали як парубка: перед труною йшли дівчата у яскравих вінках і стрічках, вишиваних сорочках і голосили… Над домовиною Шевченка на місці поховання змурували цегляне склепіння, насипали два яруси землі й обклали камінням так, щоб надати могилі вигляду степової могили. Згодом на могилі встановили дубовий хрест. Такою могила була до 80-х років ХІХ століття. На народні пожертви 1884 року на могилі Шевченка встановлено чавунний хрест, впорядковано земляний насип, могилу обкладено дерном, недалеко збудовано хату для доглядача. У 1889 році влаштовано перший музей Шевченка. У 1925 році на місці поховання Тараса Григоровича було утворено Канівський державний музей-заповідник «Могила Т.Г. Шевченка», а величний бронзовий монумент поетові споруджено у 1939 році. Народ здавна називає Чернечу гору Тарасовою…
    «Гора Чернеча стала на коліна.
    Взяла труну безсмертну в чисте лоно.
    І вічність тополина стала поруч…» (І.Драч)
    Перепоховання Тараса Шевченка стало подією для України ХІХ століття, яке спонукало українців до відкритої маніфестації своїх поглядів.
    В 60-70 роки минулого століття біля пам’ятника Шевченка, саме 22 травня, патріотична молодь читала вірші та виголошувала промови.
    Електронну версію інформаційно-краєзнавчого нарису, що був виданий методично-бібліографічним відділом «У бронзі, камені, граніті: пам’ятники Тарасу Шевченку» можна переглянути

    21 травня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic

    18–19 травня 2021 року працівники відділу інформації, реклами, удосконалення методики і практики бібліотечної роботи КУ Публічна бібліотека Збаразької міської ради взяли участь у роботі ХІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Бібліотека і книга в контексті часу», яку організували ВГО Українська бібліотечна асоціація та Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого
    Напрямками роботи конференції були:
    🔹 бібліотеки і соціально-гуманітарний розвиток суспільства;
    🔹 публічні бібліотеки як інформаційні та соціокультурні центри громад;
    🔹 децентралізація і публічні бібліотеки: позитивні і негативні наслідки;
    🔹 бібліотеки і подолання цифрової нерівності у суспільстві;
    🔹 роль бібліотек у просуванні читання.

    20 травня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    У вишиванці - дух мого народу,
    вона несе енергію життя.
    Нитками сплівся код усього роду
    тайнописом одвічного буття.
    У вишиванках і прадавнє і сучасне
    сплелося, наче сонцесяйний цвіт!
    Освячує хай вишиття прекрасне
    благословенний український рід!
    З Днем Вишиванки, друзі! Сьогодні – прекрасне, світле свято, і звичайно ж, працівники бібліотеки підтримують Всеукраїнський флешмоб!
    В бібліотеці розкрито книжкову виставку «Вишиванко моя, ти- святий оберіг»

    19 травня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic

    В межах заходів, присвячених до 150-річчя від дня народження Василя Стефаника, сьогодні в читальному залі бібліотеки відбулась літературно-мистецька палітра "Василь Стефаник: Гра долі". На заході були присутні підопічні та працівники Територіального центру соціального обслуговування, які ознайомились з життєвим та творчим шляхом письменника, і переглянули документальний фільм, що розповів про нелегкі перипетії його долі і цікаві факти біографії. "У селі Русові, де мешкав письменник, говорили, що хтось із Стефаників був великим грішником, бо нащадки не раз вкорочували собі віку". Через історичні та життєві обставини у Василя сформувались трагічне світосприйняття світу. Його проза - дуже прониклива, вона закликає людей ставати добрішими, милосерднішими й духовнішими. "Це митець з Божої ласки", - писав про свого товариша Іван Франко.
    У 1928 році радянський уряд починає виплачувати Василеві Стефанику пенсію, незважаючи на те, що тоді він жив у Русові, який входить до складу Польщі. В 1932 році, довідавшись про штучний голод і переслідування української інтелігенції в УРСР, письменник відмовляється від пенсії. Митрополит Андрей Шептицький призначає виплату від Української греко-католицької церкви. Стефаник просить касира видати призначену суму дрібними монетами. Виходить на майдан і роздає жебракам із проханням молитися за убієнних голодом українців.
    Гості заходу переглянули ювілейну книжкову виставку "Погляд крізь століття", присвячену 150-ій річниці від дня народження Василя Стефаника, та зробили пам'ятну світлину.

    15 травня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic

    Кожної третьої суботи травня в Україні відзначають День Європи. День Європи для українців - це дуже особливий день. Ще з давнини Україна є повноправною та невід’ємною частиною цивілізованої європейської спільноти – дружної родини, об’єднаної прогресивними демократичними поглядами. Цей день – чудова нагода вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи.
    Дізнатися більше про країни Європейського Союзу можна завітавши до нас у бібліотеку, щоб переглянути постійнодіючу книжкову виставку "Україна - це Європа".

    14 травня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic

    Минає 101 рік від дня народження геніальної українки, уродженки Тернопільщини Ярослави Стецько – видатної української націоналістки, політичної діячки, журналістки, першої лідерки партії Конгрес Українських Націоналістів, депутатки Верховної Ради України другого, третього і четвертого скликань.
    «Я ніколи не думала над тим, ким я буду в Українській державі, але я свято вірила в майбутність українського народу, вірила, що він буде вільний, бо ж скільки мільйонів загинуло за його волю! Я вірила в Божу справедливість»,- говорила Слава Стецько 19 березня 1997 року при виголошенні депутатської присяги.
    Вірі в майбутнє України, яку буквально випромінювала пані Слава, можна було лише подивуватися. Вона надихала цією святою вірою оточення.
    «Дух нації засадничо здоровий. Його треба лише відродити, очистити українські душі від чужинецького намулу неволі», – часто наголошувала вона.
    Багато думок, які проголошувала Слава Стецько, сьогодні можна сміливо вважати пророчими.
    «Державу мусить будувати цілий нарід, тільки тоді можна буде сподіватися, що українська держава укріпилася і що її не можна так легко ліквідувати. Адже зазіхання Росії далі існують, і є загроза подальшого тиску з боку Росії на Україну. Тепер ми мусимо подбати, щоби був затертий кордон між Західною і Східною Україною»,- говорила пані Слава, ніби знаючи, що на нас чекає в 2014 році війна…
    Давайте ж сьогодні згадаємо нашу легендарну землячку, для якої Україна та її цілісність завжди були на першому місці. Її вірі в незалежність, міцності та стійкості слід вчитися та наслідувати сьогодні!
    Пам’ятаємо!

    12 травня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    "Скромний чоловік, простий неначе -
    Пишні вуса, пензлик у руці...
    Лиш не як усі Він, геть інакший
    Ходить світом Геній з Ланівців..."(В.Бричкова)
    Сьогодні, 12 травня, відзначаємо 85-річний ювілей Івана Марчука, українського живописця, народного художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, члена Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва.
    Іван Марчук каже, що його картини до кінця не розгадати, навіть йому це не під силу. Запорукою неповторності цих полотен є особлива, філігранна, винайдена ним техніка – "пльонтанізм" (від слова "пльонтати" ‒ плести, переплітати).
    2007 року Іван Марчук потрапив до рейтингу 100 найвизначніших геніїв сучасності, який уклала британська газета The Daily Telegraph.
    В доробку майстра майже чотири тисячі робіт, виконаних дев’ятьма видами техніки (авторство деяких належить лише йому).
    Творчість народного художника України Івана Марчука має шалений попит серед вітчизняних та іноземних колекціонерів. Минулого року він став найдорожчим аукціонним художником серед українських митців, чиї роботи були продані за найбільшу суму.
    В нашій бібліотеці є фотоальбом-каталог Івана Марчука з автографом автора та зібрані матеріали про нього, - це можна переглянути на виставці-персоналії "Іван Марчук: погляд в безмежжя". Відео-вернісаж творчості «Іван Марчук – жива легенда нашого часу», підготовлений відділом інформаційних технологій та автоматизації бібліотечних процесів, є за посиланням Щиро вітаємо нашого відомого земляка, і бажаємо міцного здоров’я, надиху до творчості, благополуччя, творчого довголіття в радості та мирі!

    12 травня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic

    ДЕГУСТАЦІЯ НОВИНОК!!!
    Сьогодні знайомимо вас із серією книг для дітей «Зося з вулиці Котячої» польської письменниці Агнєшки Тишки, які бібліотека отримала завдяки Український інститут книги.
    Веселе дитинство як воно є... Кумедні, реготливі і дуже добрі книжки. Надзвичайно цікаві, дуже оригінально оформлені, а також захопливі і сучасні. Це не щось карколомне, це не «Тореадори з Васюківки», але таких пригод ви ще точно не читали. Книги оформлені у трохи коміксному стилі - і це ще більше додає грайливості тексту. Словом, чудові книжки для підняття настрою, які обов’язково Вам сподобаються.
    Дякуємо, Українському інституту книги за поповнення фонду нашої бібліотеки такими чудовими книгами!

    09 травня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic

    У другу неділю травня відзначають Міжнародний День матері. Цьогоріч свято припадає на 9 травня.
    Мати…Мама… Матуся... Скільки спогадів і тепла таїть це магічне слово. Воно про найближчу, найдобрішу, найкрасивішу і наймилішу людину у світі. Її очі супроводжують дітей у далеких життєвих мандрах, материнська ласка гріє нас все життя аж до старості. Її створив Бог на цій грішній землі для краси і щастя, щоб вона дарувала життя, продовжувала рід людський.
    Українські поети та письменники часто звертаються у своїх творах до теми материнства, оспівуючи материнську любов, піклування, турботу з величезною ніжністю і вдячністю до усіх матерів. На книжковій виставці, розкритій до Дня матері у нашій бібліотеці, представлені саме такі вірші та оповідання про маму.
    Щиро вітаємо всіх матусь з сьогоднішнім святом. Бажаємо щастя, море посмішок, натхнення і, звичайно, терпіння, адже без нього нелегко нести почесне звання "мама". Бережіть себе і будьте щасливі!!!

    08 травня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic



    До Дня пам’яті та примирення
    8 травня та до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні
    9 травня в бібліотеці зроблено тематичну підбірку книг, на якій представлено Книгу пам'яті Тернопільської області та сучасну літературу про Другу світову війну.

    06 травня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    6 травня у бібліотекарів усіх структурних підрозділів КУ Публічна бібліотека Збаразької міської ради був насичений та плідний день - відбулася виробнича нарада.
    Поскільки обмін досвідом – це завжди цікаво та пізнавально, учасники наради поділилися власним досвідом та напрацюваннями, а взамін отримали ще більше ідей для втілення у своїй роботі.
    Таким чином, навіть в умовах карантину бібліотекарі продовжують наполегливо працювати та підвищувати свій особистий та професійний рівень.

    01 травня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    "Воскресіння у всіх на вустах, Воскресіння у всьому,
    Божий храм на високих вітрах, наче писанка - у золотому!"

    (М. Людкевич)
    В читальному залі бібліотеки розкрита книжкова виставка-інсталяція "Магія писанки - код українства" присвячена одному з найвеличніших християнських свят - Воскресінню Христовому.
    В центрі виставки - символічне пасхальне дерево з писанками. Окрім різноманіття книг та фотоальбомів, на виставці представлені вишиті бісером по дереву писанки, що виконані майстринями - працівницями науково-дослідницького відділу Національного заповідника "Замки Тернопілля", з яким співпрацює бібліотека. В папці-досьє з матеріалами про нашу знамениту писанкарку, скульпторку, лялькарку і поетесу Оксану Лятуринську зібрані також ілюстрації її писанкового розпису.
    Бібліотека вітає своїх прихильників та читачів з Воскресінням Христовим! Нехай яскраве світло цього величного свята осяває весь світ, дарує надію, радість і щастя! І нехай сьогодні і завжди душа ваша іскриться вірою, помисли - добром, а серце - любов’ю.
    Христос Воскрес!

    30 квітня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic Pic

    Одне з найвеличніших, найвизначніших у християнстві свят - Великдень - відзначають на честь воскресіння Ісуса Христа.
    Великдень! Сама назва вказує на те, що це не звичайний, а великий день. Величне свято, яке споконвіку символізувало перемогу над силами темряви і зла, уособлювало примирення і прощення. Це свято багате різноманітними народними звичаями. В Україні існує своя багата традиція святкування Великодня. Святкувати Пасху в Україні почали наприкінці першого тисячоліття з приходом християнства.
    Люди з уст в уста передають Благу звістку, вітаючи одне одного: “Христос Воскрес!”. І відповідають: "Воістину Воскрес!"
    У Збаразька дитяча бібліотека розкриті книжкові виставки для різних вікових груп користувачів, які розповідають про історію виникнення свята, традиції святкування, народні прикмети та повір'я пов'язані з Великоднем.
    Великдень об’єднує усіх українців у ці святкові дні в одну велику гарну родину, об’єднує вірою у перемогу світла над темрявою, а добра над злом.
    Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

    26 квітня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic

    26 квітня 1986 року, день який назавжди змінив хід української історії. Події цього дня стали однією з наймасштабніших трагедій для людства. Два вибухи на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС з різницею у кілька секунд стали трагічними для життя цілих поколінь та завдали нещадних наслідків довкіллю, зруйнувавши життя тисячам людей і утворивши багатокілометрову зону відчуження. Вони назавжди закарбувались в пам’яті не одного народу.
    Працівниками Збаразька дитяча бібліотека
    розкрито книжкову виставку і проведено екологічний дайджест «І гіркота пече полинна …»

    25 квітня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic

    На 25 квітня для християн східного обряду припадає Вербна неділя, після якої у вірян розпочинається Страсний тиждень перед Великоднем. Вербна неділя вшановує тріумфальний вхід Ісуса Христа в Єрусалим згідно з християнською традицією.
    Головна традиція Вербної неділі - освячення гілочок верби в церкві. Вони символізують перемогу життя над смертю, тобто Воскресіння Господнє. Освячені гілочки зберігають цілий рік як символ єднання з жертвою Ісуса Христа. По закінченню року гілочки верби спалюють, адже викидати їх не можна.
    З Вербною неділею!

    24 квітня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    26 квітня 2021 року виповнюється 35 років з моменту страшної катастрофи й величезної екологічної трагедії світового масштабу на Чорнобильській АЕС.
    День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС є скорботним нагадуванням людству про важку перемогу над вогнем та радіацією, а також днем, коли ми висловлюємо велику вдячність та засвідчуємо шану за героїзм і самовідданість ліквідаторам.
    До цієї сумної пам'ятної дати в читальному залі бібліотеки розкрито книжкову виставку-реквієм «Опік Чорнобиля минулого немає"». На виставці представлено посібник зі спогадами учасників-ліквідаторів аварії Збаражчини, фотоальбоми, документальні і художні видання, тематичну папку з матеріалами про аварію. Зображення малюнків диво-звірів видатної української художниці Марії Примаченко вважають пророчими, адже вони є своєрідними знаками і уособленням катастрофи та іі наслідків. Пропонуємо переглянути відео та фото виставки-реквієм.

    23 квітня 2021р. Збаразька ПБ.

    Pic Pic Pic

    Навесні починається наймасштабніше прибирання країни.
    Щорічно працівники відділів Комунальної установи Публічна бібліотека Збаразької міської ради та Збаразька дитяча бібліотека долучаються до Всеукраїнської акції "За чисте довкілля". Цей рік не став винятком.
    Це стало вже доброю традицією, що відображає активну життєву позицію наших бібліотекарів і прагнення не на словах, а на ділі дбати про благоустрій та чистоту громади і навколишнього середовища.

    22 квітня 2021р. Збаразька ДБ.

    Великдень, Пасха, Христове Воскресіння – найочікуваніше світле весняне свято. Великдень недаремно називають найсвітлішим святом у році. Ми з нетерпінням і трепетом чекаємо цей день: хтось, щоб закінчити сорокаденний піст, хтось поласувати традиційною випічкою, хтось, щоб прикрасити пасхальні яйця і почути довгоочікуване «Христос Воскрес!».
    З Великоднем пов’язана значна кількість народних повір’їв, прикмет і обрядів, які формувалися століттями. Пропонуємо перевірити ваші знання у вікторині «Великодній кошик» створеній нашими бібліотекарями.

    6 квітня 2021р. Збаразька ДБ.

    ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПРОЄКТ «Бібліотеки Збаражчини: які вони є?» «Мозковим центром» КУ Публічна бібліотека Збаразької міської...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Понеділок, 5 квітня 2021 р.

    31 березня 2021р. Збаразька ДБ.

    В Збаразька дитяча бібліотека завітали часті та бажані гості - вихованці гуртка «Народна творчість» Збаразький будинок...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Середа, 31 березня 2021 р.

    25 березня 2021р. Публічна бібліотека.

    З часу появи книг люди до них ставились по різному, хтось їх писав, хтось нищив, а хтось прагнув зберегти їх для людей,...

    Опубліковано Oksana Bondar Четвер, 25 березня 2021 р.

    19 березня 2021р. Відділ обслуговуваня користувачів.

    Pic

    Сьогодні, 19 березня, одній із найвідоміших українок сучасності - Ліні Костенко виповнюється 91 рік. Ліну Костенко вважають генієм слова, залізною жінкою та живою легендою, а її біографія є прикладом для мільйонів українців та невичерпним джерелом мудрості. Її вислови надихають на зміни і змушують замислитися над вічними темами.
    17 березня 2021 року Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав ініціативу номінувати Ліну Костенко на Нобелівську премію з літератури в 2022 році.
    Книжки Ліни Василівни Костенко повертають нам віру в слово. В Публічна бібліотека Збаразької міської ради організована викладка ітератури, де поціновавучі її творчості мають можливість ознайомитись з прекрасними творами письменниці.

    18 березня 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic

    Зустріч з казкою – це свято.
    Не було б її у нас,
    Ми б не знали б так багато
    Про новий і давній час.
    Казки знайомі нам з раннього дитинства. Ми любимо їх усе своє життя тому що вони є завжди чимось незвичайним, чарівним. У казці розмовляють квіти і дерева, риби й птахи. Там ми зустрічаємося з добром та злом.
    До Всесвітнього дня казки, який святкується 20 березня, працівники Збаразька дитяча бібліотека створили вікторину "У казки на гостинах".
    Здійсніть незвичайну подорож — подорож до світу чарівної казки та перевірте свої знання українських та зарубіжних казок, відповівши на запитання вікторини. Пишіть свій результат у коментарях під дописом!!!
    Продовжуйте читати казки, і ви обов’язково станете кращими, мудрішими, добрішими та сміливішими, легше долатимете перешкоди, які трапляються на вашому життєвому шляху!

    13 березня 2021р. Відділ обслуговуваня користувачів.

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Понеділок, 15 березня 2021 р.

    9 березня 2021р. Збаразька ДБ.

    Вірші Тараса Шевченка "Зоре моя вечірняя" та "Мені однаково..." читає талановита користувачка Збаразька дитяча...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Вівторок, 9 березня 2021 р.

    9 березня 2021р. Збаразька ЦБ.

    Продовжуючи низку заходів до дня народження Тараса Шевченка, бібліотекарі Відділ обслуговування Публічної бібліотеки...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Вівторок, 9 березня 2021 р.

    9 березня 2021р. Збаразька ДБ.

    9 березня народився Тарас Григорович Шевченко (відомий також як Кобзар) — український поет, письменник, художник,...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Вівторок, 9 березня 2021 р.

    5 березня 2021р. Збаразька ДБ.

    5 березня, у Збаразька дитяча бібліотека завітали фахівець відділу «Збаразьке бюро правової допомоги» Кременецький...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Вівторок, 9 березня 2021 р.

    25 лютого 2021р. Збаразька ЦБ.

    Приємно, коли цінують нашу роботу та про наші чудові заходи пишуть на сторінці Збаразька міська рада😊!!!

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Пʼятниця, 26 лютого 2021 р.

    25 лютого 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic

    В останні дні зими, 150 років тому – 25 лютого, народилася Леся Українка (Лариса Петрівна Косач). Народилася вона в місті Звягелі (Новоград-Волинському) в інтелігентній родині. Мати – письменниця Олена Пчілка, батько – юрист, громадський і культурний діяч. Вони багато зробили для розвитку здібностей обдарованої доньки, дбали про її гуманітарну освіту.
    Лариса жодного дня не сиділа за шкільною партою, не відповідала біля дошки, не бігала з ровесниками лункими коридорами. Учителями її були мати, батько, а також книги та життя.
    Доля розпорядилась так, що наділила Лесю дивовижними здібностями й разом з тим заставила виборювати життя в щоденних муках і стражданнях. Під час свята Водохреща в Луцьку дівчинка так захопилася, що не відчула, як промочила ноги в крижаній воді. Спочатку боліла нога, потім рука. Діагноз – туберкульоз кісток, а потім нирок та легень. Та ще в дитинстві поетеса засвоїла правило: щоб не плакати, треба сміятися.
    Лесі Українці судилося прожити 42 роки, буквально вириваючи в невигойної хвороби кожен свій день. Жила заради творчості, переливаючи у свої поетичні рядки пломінь душі й вогонь думки.
    Для найменших своїх читачів Леся Українка написала чимало віршів і казок. Казки не завжди веселі. Їхні сюжети взяті із життя, вони вчать нас долати труднощі, що зустрічаються на нашому шляху так, як це робила сама Леся.
    До 150 ти річчя з дня народження письменниці працівники бібліотеки провели марафон читання «Сором хилитися й долі коритися» та розкрили книжкову виставку «Ти себе українкою звала».

    23 лютого 2021р. Збаразька ЦБ.

    Щиро ДЯКУЄМО голові польської громади Peter Baydetsky за щедрий подарунок!!! Пан Петро вже неодноразово дарував книги...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Вівторок, 23 лютого 2021 р.

    14 лютого 2021р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    14 лютого – День усіх закоханих. Свято — неофіційне і не є вихідним, проте активно відзначається молоддю та всіма бажаючими щорічно, 14 лютого. День святого Валентина прийшов до нас з-за кордону і дуже скоро став одним з найпопулярніших молодіжних свят. Можна по-різному відноситись до історії виникнення цього свята, але якщо цей день приносить трошки більше приязні, добра, радості, любові, і ще й подарунків, то скажемо йому однозначно - «так»! Серед морозних і сніжних днів завжди хочеться більше тепла і світла, отже – розкриваймо обійми, признаємось в любові!А прочитати хорошу книжку про кохання, як завжди, ласкаво запрошує наша бібліотека! «Любові таїна одвічна» - таку назву має виставка- інсталяція, присвячена Дню закоханих.

    09 лютого 2021р. Збаразька ЦБ.

    Pic



    14 лютого будемо відзначати аж два приємних свята! Це - Міжнародний день дарування книг та Свято закоханих. З цієї нагоди в бібліотеці розпочато акцію "Признайся в любові", девіз якої - "Признайся в любові - подаруй книжку бібліотеці!". Друзі, покажіть свою любов до книг та до бібліотеки!Адже, безумовно, книга - це одиниця добра і любові!Будьмо закоханими!В людей, в книги, в бібліотеки!Колег-бібліотекарів також запрошуємо - долучайтесь до акції

    05 лютого 2021р. Збаразька ДБ.

    Pic Pic

    Завдяки оперативності колег сьогодні отримали другу частину книг від Український інститут книги.
    Всього фонд бібліотеки поповниться на 510 примірників книг українських та зарубіжних авторів, різних за тематикою та для різних вікових груп читачів. Кожна книга має наліпку, за якою її можна відрізнити.
    Щиро дякуємо УІК та надіємось на подальшу співпрацю.
    РS: На книги ще очікують деякі технічні формальності, що займуть певний час, і вони будуть готові до зустрічі з читачами.

    04 лютого 2021р. Збаразька ЦБ.

    До Дня пам’яті Героїв Крут працівники відділення денного перебування Збаразького ТЦСО переглянули художній фільм «Крути...

    Опубліковано Бібліотеки Збаражчини Четвер, 4 лютого 2021 р.

    03 лютого 2021р. Збаразька ЦБ.

    Незабаром Міжнародний день дарування книг, який відзначається 14 лютого! А подарунки вже починають надходити у Відділ...

    Опубліковано Бібліотеки Збаражчини Середа, 3 лютого 2021 р.

    02 лютого 2021р. Збаразька ЦБ.

    У НОВИЙ МІСЯЦЬ З НОВИМИ ПОДАРУНКАМИ ТА ПОДЯКАМИ!!! Для 20 бібліотек-філій Збаражчини, які приймали участь у...

    Опубліковано Бібліотеки Збаражчини Вівторок, 2 лютого 2021 р.

    01 лютого 2021р. Збаразька ЦБ.

    Pic

    Поява нових книжок - це завжди свято!Вітаємо з народженням нової збірки поета, літературознавця Володимира Кравчука!
    Нарешті визріла у видавництві "Терно-граф" моя нова поетична книжка "Визріла дорога". Щиро вдячний видавцям, видавничій раді, Тнрнопільській обласній державній адміністрації та обласній раді за фінансову підтримку цього видання. Дякую письменниці Ользі Атаманчук за редагування і художнє оформлення. Українська книжка ж и в е !

    31 січня 2021р. Збаразька ЦБ.

    31 січня свій 65-річний ювілей відсвяткувала наша землячка, письменниця Назар Марія...

    Опубліковано Бібліотеки Збаражчини Понеділок, 1 лютого 2021 р.

    29 січня 2021р. Збаразька ЦБ.

    Опубліковано Бібліотеки Збаражчини Пʼятниця, 29 січня 2021 р.

    27 січня 2021р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    27 січня – День пам’яті жертв Голокосту. Голоко́ст (від англ. the Holocaust, з дав.-гр. ὁλοκαύστος — «всеспалення») - переслідування і масове знищення євреїв і ромів у Німеччині під час Другої світової війни; систематичне переслідування і знищення європейських євреїв і циганів нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933 — 1945 років; геноцид єврейського народу в часи Другої світової війни, внаслідок якого загинуло до 6 мільйонів осіб. Як жертв Голокосту зазвичай сприймають також інші етнічні та соціальні спільноти, яких нацисти переслідували і знищували за приналежність до цих спільнот.
    В книзі краєзнавця Руслана Підставки « Збараж: штрихи до портрета міста» читаємо інформацію про те, що в 1934 році в місті Збараж проживало 47% поляків, 34% євреїв та 19% русинів(українців).
    Краєзнавчиня Тетяна Федорів пише: «Лише 60 євреїв Збаража пережили Голокост. Збаразьке гетто було утворене 25 жовтня 1942 р. після здійснення третьої акції з депортації євреїв Збаража у табір смерті Белжець (Польща). Загалом в ході чотирьох акцій у газові камери було відправлено бл. 3 тис. євреїв. В межах гетто, яке було облаштоване на території старого ринку для торгівлі худобою, німцями було ізольовано бл. 2 тис. євреїв зі Збаража та Підволочиської. На цій ділянці спостерігалася страшна тиснява, антисанітарія та голод. В одній кімнаті проживало одночасно 20 людей. Євреїв використовували на примусових роботах (дорожні роботи, лісозаготівля), зокрема на базі табору у Підволочиській. Хоча гетто було відкритого типу, по периметру його охороняла єврейська поліція, а ззовні – німецька та українська поліція. Очікуючи на майбутні акції, євреї почали готувати схованки на території гетто та у навколишньому лісі. До кінця 1942 р. євреїв із гетто періодично транспортували у табори примусової праці у Кам’янці та Глибочока. 7 квітня 1943 р. служба безпеки та українська допоміжна поліція здійснили чергову акцію в гетто, під час якої бл. 1 тис. євреїв, включно з членами єврейської поліції були розстріляні у ровах біля залізничної станції. Гетто було остаточно ліквідовано 9 червня 1943 р., коли були розстріляні останні кілька сотень євреїв. Окремим вдалося втекти в навколишні ліси, однак їх переслідували німецька жандармерія та українська поліція. 19 червня 1943 р. 150 євреїв було захоплено і розстріляно в лісі на околицях міста.»
    В читальному залі бібліотеки розкрита виставка-пам’ять, присвячена жертвам Голокосту, на якій представлені книги та матеріали, що розкривають історію цієї трагедії.

    27 січня 2021р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    27 січня Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.
    У 2005 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію № 60/7 "Пам'ять про Голокост", що проголосила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Саме 27 січня 1945 року визволили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. За час існування цього концтабору у ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 мільйона людей. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 мільйонами дорослих, стали 1,5 мільйона дітей. Офіційно визнано, що від 5,5 до 6,1 мільйони євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйони на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні. Три мільйони осіб було вбито в газових камерах, близько двох мільйонів розстріляно, інші були вбиті іншими методами, померли від голоду, виснаження, примусової праці або екстремальних життєвих умов, в яких вони були змушені перебувати. На сьогодні, Голокост - це уособлення людських страждань і абсолютного зла, універсальний символ трагічної події для всього людства.
    Перед вами книги про злочини проти людства в часи Другої світової війни, які є у нашій бібліотеці. У них описано найжахливіші сторінки історії XX століття. Читати їх нелегко…, але потрібно, щоб пам’ятати і не допустити знову.

    23 січня 2021р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic

    23 січня 130 років тому народився український поет Павло Григорович Тичина.
    Вірші Павла Григоровича Тичини часто порівнюють з музикою. Вони й справді звучать як музика. Уважно прислухайся і почуєш шум гаїв, жебоніння струмка, подих вітерцю...
    Твори П. Тичини для дітей виходили у багатьох збірниках і окремими книжками. Для дошкільнят це вірші - «А я у гай ходила», «Хор Лісових Дзвіночків», казки - «Івасик Телесик», «Дударик».
    Для дітей Павло Тичина видав книжки «Івасик-Телесик» (1929), «Ку-ку» (1934), «Лідка» (1940), «Слава Батьківщині» (1951), «Музичний ранок в консерваторії» (1955) та інші. Його вірші живуть і радують читачів — і в цьому безсмертя поета.
    З дитячими творами, що були надруковані ще за життя автора, можна ознайомитися у фондах нашої бібліотеки.


    23 січня 2021р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic

    23 січня (за іншими даними - 27-го) виповнюється 130 років від дня народження Павла Тичини, українського поета, митця епохальних протиріч. Суперечливих фактів з його біографії вистачить не на одну книгу. Тичина-геній, Тичина-музика, Тичина-зрадник, Тичина-блазень… Тичина, якого знають всі. Тичина, якого так ніхто і не пізнав…
    Цікаві факти про Павла Тичину:

    Був одним з 13-ти дітей у дяка Григорія Тичини. Був співаком архієрейського хору при Єлецькому монастирі Лідія Папарук та Павло Тичина побралися аж 1939 року, коли Тичині було 48, хоча до цього довгий час спілкувалися. Свої твори Павло Тичина писав лише олівцем. Багато хто не знає, але Павло Тичина мав задатки художника, і в зрілому віці часто шкодував, що не пішов тим шляхом. У 1943-1948 роках Тичина очолював Міністерство освіти УРСР. Тичина самотужки досконало опанував майже 20 іноземних мов. У 1921 році Павло Тичина навіть був вимушений влаштуватися на роботу в київську дитячу бібліотеку ім. Т. Г. Шевченка

    22 січня 2021р. Збаразька ЦБ.

    22-го січня 1918 року Українська Центральна Рада в Києві, проголосила Універсал - Акт, яким український уряд від імені...

    Опубліковано Бібліотеки Збаражчини Четвер, 21 січня 2021 р.

    12 січня 2021р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic



    Новий рік розпочався з подарунків!!!
    Серія книг з доповненою реальністю (AR), які є фонді нашої бібліотеки, поповниться ще однією книгою, подарованою нашим читачем.
    Щиро дякуємо за таку чудову різдвяну історію))).


    07 січня 2021р. Збаразька ЦБ.

    Pic Pic Pic Pic

    Сьогодні минає 83 роки від дня народження Василя Стуса. Перебуваючи в засланні, він запитав у старого в'язня, що означає народитися в переддень Різдва. Той відповів йому, що це "милість Божа, велике щастя. Але кому багато дають, з того й багато спитають". Більше з біографії поета, борця за незалежність України. А ми нагадуємо своїм читачам, що книги про Василя Стуса і його твори можна взяти в нашій бібліотеці. І книга "Справа Василя Стуса" теж у нас вже є! Запрошуємо до читання, - читаймо про велич особистості!

    05 січня 2021р. Збаразька ЦБ.

    6 січня виповнюється 65 років від дня народження відомого українського письменника, літературознавця, редактора, видавця...

    Опубліковано Збаразька централізована бібліотечна система Середа, 6 січня 2021 р.

    03 січня 2021р. Збаразька ЦДБ.

    Pic Pic Pic

    Збаразька центральна бібліотека для дітей
    вітає своїх друзів та шанувальників з Новим 2021 роком та Різдвяними святами!!!
    А ви вже встигли зробити святкові світлини у книгозбірні? Новорічні свята пролітають як одна мить. Але спогади про них нам хотілося б зберегти якомога довше! І подвійно приємно, якщо цими спогадами можна поділитися з друзями!
    Поспішайте!
    Новорічно-різдвяні локації будуть працювати до 20 січня!



    Інформація про життя бібліотек-філій Збаразької ЦБС в 2021 році


    Бібліотека філія с.Залужжя

    Бібліотека філія с.Решнівка

    Бібліотека філія с.Доброводи

    14 травня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного українського письменника, неперевершеного...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Четвер, 13 травня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Чернихівці

    У Чернихівецька бібліотека діти від усієї душі вітали дорогих мам з їх святом. Зі святом вас, дорогі...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Середа, 12 травня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Чернихівці

    До Дня пам'яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у Чернихівецька бібліотека було...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Середа, 12 травня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Середа, 12 травня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Середа, 12 травня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Колодне

    Бібліотекарка книгозбірні с. Колодне, Світлана Черна запрошує користувачів переглянути книжкову виставку «Благословення...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Четвер, 6 травня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Гніздичя

    Напередодні Великодня у Гніздичненська бібліотека-філія Збаразька ЦБС розгорнуто книжкову виставку "Світле свято...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Четвер, 29 квітня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Іванчани

    Передвеликодні дива у Бібліотека-філія с. Іванчани КУ "Публічна б-ка Збаразької міської ради" не завершилися. Сьогодні...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Четвер, 29 квітня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Іванчани

    Готувалися до свята Великодня і у Бібліотека-філія с. Іванчани КУ "Публічна б-ка Збаразької міської ради". Там пройшов...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Середа, 28 квітня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Залужжя

    Чорнобиль... Минуло багато років. А це слово знає весь світ. Чорнобиль - це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Середа, 28 квітня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    У Всесвітній день Землі в Бібліотека-філія с.Зарубинці КУ "Публічна б-ка Збаразької міської ради" відбулася екологічна...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Середа, 28 квітня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Киданці

    Чорнобиль… Слово це стало символом горя і страждання, покинутих домівок. Минуло 35 роки від того дня, коли Україну...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Понеділок, 26 квітня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Максимівка

    З нагоди 35 річниці Чорнобильської трагедії в Максимівська бібліотека - філія КУ"Публічна бібліотека ЗМР" розгорнуто...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Понеділок, 26 квітня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Олишківці

    "Чорнобиль. Ми живемо, тільки дякуючи їм..." 26 квітня – є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Понеділок, 26 квітня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    В Тарасівській бібліотеці-філії відбувся Всеукраїнський тиждень дитячого читання, який проходив у бібліотеці "Потяг наш...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Середа, 31 березня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    Традиційно в березні, під час весняних шкільних канікул, кожного року бібліотеки проводять "Тиждень дитячої книги". У...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Четвер, 1 квітня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Гніздичне

    В рамках святкування Всеукраїнського тижня дитячого читання та до До Міжнародного дня дитячої книги Гніздичненська...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Четвер, 1 квітня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    У дитячому садочку "Казка" с. Зарубинці відбувся захід до відкриття Тижня дитячого читання, прсвячений 140-річчю з дня...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Понеділок, 22 березня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Н.Луб'янки

    Фотозвіт з презентації книги "На перехрестях мого життя", автором якої є житель села Вищі Луб'янки Боднар Ігор...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Середа, 17 березня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Іванчани

    З приходом початку посту у Бібліотека-філія с. Іванчани КУ "Публічна б-ка Збаразької міської ради" розгорнуто тематичну...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Середа, 17 березня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Шили

    Відлуння Шевченківських днів у бібліотеках КУ Публічна бібліотека Збаразької міської ради. Березень в Україні часто...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Середа, 17 березня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Травневе

    Бібліотека філія с.Ст.Збараж

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    У Бібліотека-філія с.Зарубинці КУ "Публічна б-ка Збаразької міської ради" відбулись літературні читання присвячені...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Понеділок, 15 березня 2021 р.
    h3 align="center">Бібліотека філія с.Чернихівці

    З нагоди 207 річниці від дня народження Кобзаря у Чернихівецька бібліотека КУ "Публічна бібліотека Збаразької міської...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Понеділок, 15 березня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Гніздичне

    З нагоди 207 річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка в Гніздичненська бібліотека-філія Збаразька ЦБС ...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Четвер, 11 березня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Іванчани

    До Міжнародного дня рідної мови у Бібліотека-філія с. Іванчани КУ "Публічна б-ка Збаразької міської ради" розгорнуто...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Четвер, 25 лютого 2021 р.

    Бібліотека філія с.Киданці

    25 лютого ми відзначаємо 150-ту річницю від дня народження української поетеси Лесі Українки. З цієї нагоди в Киданецька...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Четвер, 25 лютого 2021 р.

    Бібліотека філія с.Залужжя

    Бібліотека філія с.Ст.Збараж

    До 150-річчя від дня народження Лесі Українки в Старозбаразькій бібліотеці розгорнуто книжкову виставку "Ні долі , ні...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Четвер, 25 лютого 2021 р.

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    До 150- річниці від дня народження видатної українки в Бібліотека - філія с.Зарубинці Збаразької ЦБС відбулась...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Четвер, 25 лютого 2021 р.

    Бібліотека філія с.Чернихівці

    У Чернихівецька бібліотека КУ "Публічна бібліотека Збаразької міської ради" з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Неділя, 28 лютого 2021 р.

    Бібліотека філія с.Кретівці

    3 лютого в Кретівська бібліотека - філія Збаразької ЦБС пройшов Всесвітній день читання вголос під назвою «Читаємо про...

    Опубліковано Бібліотеки Збаражчини Понеділок, 8 лютого 2021 р.

    Бібліотека філія с.Киданці

    20 лютого в Україні щорічно відзначають День Героїв Небесної Сотні. В Киданецька бібліотека- філія RУ "Публічна...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Середа, 24 лютого 2021 р.

    Бібліотека філія с.Іванчани

    Pic Pic Pic

    Напередодні Дня Святого Валентина у Іванчанські бібліотеці-філії для учнів 1-го класу проведено хвилинку-цікавинку: "Любити можна все". Бібліотекарка, Коваль Марія розповіла малим чомучкам, що закоханим можна бути у все прекрасне: музику, живопис, природу, читання.
    Діти підготували виставку малюнків, демонструючи свою любов у вигляді сердечок до бібліотеки, читання, казок, віршів. Виготовляли також валентинки для своїх батьків, яких вони дуже люблять.
    Бібліотекар виготовила сердечка із закликами: Люби свою бібліотеку, Люби книгу, Люби читати.

    Бібліотека філія с.Шили

    Бібліотекарка книгозбірні с. Шили (колишній Лановецький р-н), Ірина Герасимюк Герасимюк презентувала користувачам...

    Опубліковано Публічна бібліотека Збаразької міської ради Понеділок, 22 лютого 2021 р.

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic

    14 лютого світ святкує День книгодарування!
    У цей день книги знаходять нових господарів, діти читають і радіють, а бібліотекарі… Бібліотекарі також радіють, бо отримувати подарунки дуже приємно! Галина Папура ділиться радістю та хвалиться отриманим подарунком!.
    В цей святковий день книгозбірня с. Тарасівка отримала презент від маленької читачки - Софійки Воркун. Бібліотекарка висловлює слова вдячності дарувальниці за отримані книги!

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    Ми вступаємо в епоху безпрецендентних змін з часів винаходу друкарського верстата Гутенбергом, світ змінюється швидше...

    Опубліковано Бібліотеки Збаражчини Пʼятниця, 5 лютого 2021 р.

    Бібліотека філія с.Максимівка

    Pic

    Книга як почуття - даруєш комусь, а тепло на душі тобі.
    14 лютого у світі відзначають Міжнародний день дарування книг (International Book Giving Day). Це добровільна ініціатива, яка була започаткована у 2012 році американкою та засновницею відомого сайту дитячої книги Delightful Children’s Books Еммі Бродмур.
    Ідею створення свята Міжнародного дня дарування книг підказав маленький син Еммі Бродмур, запитавши її, чому немає особливого дня, коли люди дарують один одному книги. Адже це крутий спосіб поділитися любов’ю та взяти участь у добрій справі.
    Мета Міжнародного дня дарування книг - надихнути людей по всьому світу подарувати 14 лютого книгу бібліотеці, другу, членам родини. Вважається, що у цей день мають об'єднатися і ті, хто дарує книги, і ті, хто прищеплює любов до читання.
    Адже книга - це один із найцінніших винаходів людства, вона сіє правду, добро, любов. Вона дасть нам гарну пораду, відповість на всі запитання, навчить жити, любити і працювати заради щастя народу, заради самих себе і своїх рідних.
    Сьогодні без книги ми не можемо уявити своє життя, бо вона постійний супутник, найкращий порадник у всіх життєвих ситуаціях і для малечі, і для школяра, і для зрілої, досвідченої людини. Недарма в народі кажуть: "Хто багато читає, той багато знає". Дорогі друзі! Максимівська бібліотека-філія оголошує доброчинну акцію "Книга в подарунок бібліотеці!"
    Якщо у Вас є можливість поповнити бібліотечний фонд цікавими сучасними книжками, що стануть в нагоді учням, не залишайтесь байдужими. Ці книги завжди знайдуть свого вдячного читача. Приєднуйтесь до нашої акції!
    Не викинь книгу на смітник!
    Її віддай в бібліотеку,
    Бо книга скарб, у ній для тебе
    Думок і висловів квітник.
    У ній поета віршів море,
    Кохання, радість, смуток, біль.
    А ще незвідані простори
    Письменник відкриває в ній.
    Тож дурно книгу не змарнуй
    Бібліотеці подаруй!
    Підтримайте Максимівську бібліотеку-філію , подаруйте книги і вони принесуть радість та багато приємних хвилин нашим дітям

    Бібліотека філія с.Гніздичне

    29 січня 1918 року військові та студенти-добровольці УНР зупинили біля залізничної станції Крути наступ більшовицької...

    Опубліковано Бібліотеки Збаражчини Пʼятниця, 29 січня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Чернихівці

    Pic

    29 січня - особлива дата для українського народу. Саме в цей день 1918р біля станції Крути відбувся героїчний бій, що став одним із символів боротьби українського народу за свою свободу та незалежність.
    Із нагоди цієї дати у Черниховецькій бібліотеці діє розгорнута книжкова виставка до Дня пам'яті героїв Крути.
    Цей день назавжди залишиться світлим у нашій пам'яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь!

    Бібліотека філія с.Іванчани

    29 січня Україна відзначає День пам'яті Героїв Крут. Цей день став символом невмирущої Слави. Героїчна смерть 300...

    Опубліковано Бібліотеки Збаражчини Понеділок, 1 лютого 2021 р.

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    В Тарасівській бібліотеці-філії вшанували пам'ять Героїв, які загинули в боях під Крутами. Бібліотекарка Галина...

    Опубліковано Бібліотеки Збаражчини Понеділок, 1 лютого 2021 р.

    Бібліотека філія с.Киданці

    Pic

    На Аскольдовій могилі
    Поховали їх –
    Тридцять мучнів українців.
    Славних, молодих…
    Це слова з вірша Павла Тичини "Пам'яті тридцяти". Вони присвячені молодим українцям, які загинули у бою під Крутами 29 січня 1918 року. Бою, який обріс легендами. І, попри поразку, став символом мужності та відваги для українського народу.
    З нагоди цієї події в Киданецькій бібліотеці розгорнено книжкову виставку “Згадаймо юність, що горіла в Крутах”, де читачі мають можливість ознайомитися з історичними фактами.

    Бібліотека філія с.Киданці

    Pic Pic

    Різдвяні свята, мабуть, найсвітліші свята в нашому повсякденному житті, які люблять і діти, і дорослі.
    Кожний народ має свої національні свята та традиції. Бібліотеки прагнуть долучити своїх користувачів до національних українських свят, навчають їх колядкам, щедрівкам, поваги до народної творчості. З цією метою у бібліотеці-філії с. Кобилля напередодні Різдвяних свят було розгорнуто виставку-інсталяцію «Над Вертепом зірка ясна світу засіяла», на якій було презентовано книги і журнали святкової тематики..

    Бібліотека філія с.Зарубинці

    27 січня Міжнародний день пам'яті жертв голокосту. У період Другої Світової війни геноцид нациського режиму призвів до...

    Опубліковано Бібліотеки Збаражчини Середа, 27 січня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    7 січня в с. Тарасівка з нагоди світлого празника Різдва Христового відбулось літературно-мистецьке свято, яке підготували бібліотекар Тарасівської бібліотеки-філії Галина Папура, завідувач клубу Ярослав Гуменюк та мешканці с. Тарасівка.

    Бібліотека філія с.Олишківці

    Опубліковано Збаразька централізована бібліотечна система Четвер, 7 січня 2021 р.

    Бібліотека філія с.Кобилля

    Pic Pic Pic

    Різдвяні свята, мабуть, найсвітліші свята в нашому повсякденному житті, які люблять і діти, і дорослі.
    Кожний народ має свої національні свята та традиції. Бібліотеки прагнуть долучити своїх користувачів до національних українських свят, навчають їх колядкам, щедрівкам, поваги до народної творчості. З цією метою у бібліотеці-філії с. Кобилля напередодні Різдвяних свят було розгорнуто виставку-інсталяцію «Над Вертепом зірка ясна світу засіяла», на якій було презентовано книги і журнали святкової тематики..

    Бібліотека філія с.Тарасівка

    Pic Pic Pic

    День за днем, година за годиною наближаються РІЗДВЯНІ СВЯТА. Цих свят з нетерпінням очікують як діти, так і дорослі. Народні свята новорічно-різдвяного циклу дуже колоритні, цікаві своєю самобутністю і чарівністю, глибиною народної філософії, дивовижною красою і духовністю української нації.
    Новорічно-різдвяна круговерть закрутила і користувачів Тарасівської книгозбірні: традиційна ялинка, книжкова ялинка і виставка з книгами, що зігріють вас теплом і щирістю, розкажуть, як святкували Новий рік та Різдво наші предки, навчать ваших діток щедрівок і колядок, і навіють спогади про дитинство.
    Бібліотекарка Галина Папура для наймолодших читайликів провела інформаційну мозаїку «Дідух до хати – біда з хати: таємниці Різдва». Вона цікаво розповіла про традиції святкування Різдва в українських селах, де це свято вважалося найбільшим у році і супроводжувалося веселощами, чудовим настроєм, жартівними забавами, які і сьогодні вже встигли стати неоціненним культурним надбанням українського народу. Із захопленням це довели і дітлахи, які декламували вірші і колядки, брали участь у конкурсі зимових прислів’їв та загадок